Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Vítěz Daniel Dušek: Culinary Cup je skvělá zkušenost

22. 2. 2024

Co nám chutná

Doslova pár minut po vyhlášení výsledků prvního ročníku interní talentové soutěže společností Delirest a Primirest se nám povedlo vyzpovídat jejího vítěze. Hrdý držitel putovního poháru vítězů Daniel Dušek, šéfkuchař školní Primirest restaurace a jídelny z Litomyšle, se rozpovídal nejenom o tom, jaká to byla zkušenost, ale také nám řekl, kdy měl nervy na spadnutí.

Dane, vyhrát historicky první SuperFinále Culinary Cupu, jaký je to pocit?

Pocit je to skvělý a předpokládám, že všechny emoce ještě časem dorazí, časem to bude určitě ještě lepší – víc si to vítězství uvědomím.

Co podle vás rozhodlo o vašem vítězství? Rozdíly během soutěže nebyly příliš markantní, v posledním kole jste se však soupeřům bodově doslova utrhl.

Myslím si, že rozhodlo především splnění soutěžních požadavků. Dodržel jsem množství porcí, měl jsem minimální ztráty surovin a samozřejmě jsem se držel základních hygienických pravidel.

Účastnit se takové soutěže je na jedné straně velký závazek, na druhé i velká prestiž, do toho zřejmě také obrovská dávka odvahy. Co dominovalo ve vašem případě?

Asi ta odvaha, zkusit si jít do něčeho, co člověk nezná. Rozhodně jsem v prvních kolech soutěže nepočítal s tím, že dojdu až takhle daleko.

Co je Culinary Cup

Culinary Cup je soutěž talentovaných českých a slovenských šéfkuchařů z restaurací a jídelen Delirest a Primirest, která se skládá ze čtyř soutěžních kol:

Korespondenční kolo – přihlásit se mohl každý šéfkuchař, který pracuje v restauracích a jídelnách Delirest a Primirest. Jako úkol měli adepti v roce 2023 vymyslet vlastní vegetariánsky recept postavený na luštěninách, uvařit ho a poslat také fotku pokrmu. Vybraní uchazeči pak na základě posouzení odborné poroty postoupili do dalšího kola.

Prezenční kolo – z korespondenčního kola se do prezenčního dostalo 30 nejlepších kuchařů a jejich receptů (15 ze Slovenska a 15 z České republiky). Společně si změřili síly při přípravě luštěninových pokrmů. Pouze těch šest nejlepších se mohlo stát finalisty.

Národní finále – tady se 6 kuchařů ze Slovenska a 6 z České republiky popasovalo s nelehkým úkolem. Pokud chtěli vyhrát, museli uvařit nejen skvělý předkrm z jarní zeleniny, ale i hlavní chod. Podmínkou bylo použít vepřové maso. V tomto kole získal za Českou republiku první místo Daniel Dušek, vavřín vítěze si ze slovenských šéfkuchařů odnesl František Sedlák.

SuperFinále – proběhlo v lednu 2024. Zde své síly změřili kuchaři, kteří v národním finále obsadili první tři příčky. Celkově tedy 3 kuchaři ze Slovenska a 3 z České republiky.

Následovat bude mezinárodní SuperFinále, kde si zasoupeří výherci Culinary Cupu z Česka, Slovenska, Maďarska a Rumunska.

Těšíte se už nyní na mezinárodní SuperFinále, kde si změří síly výherci Culinary Cupu z Česka, Slovenska, Maďarska a Rumunska?

Určitě se těším. Bude to další soutěžní kolo, akorát v mezinárodním obsazení.

Kdybyste měl poradit a motivovat kolegy z Delirestu a Primirestu, co byste jim řekl, proč by do toho měli jít? Pokud tedy do toho jít mají, chcete přece nějakou konkurenci, ne?

Určitě chci! Rozhodně by do toho jít měli, je to skvělá zkušenost. Nemá cenu se bát. Tady platí to, jak se říká: „Nezkusíš, nevíš.“

Poradil bych jim, aby se přihlásili s jakýmkoliv nápadem, vyhrát může opravdu každý.

Je něco, co vás během federálního SuperFinále nejvíce zaskočilo?
Rozhodně úkol navíc. Měli jsme neplánovaně, kromě tříchodového menu, připravit také amuse bouche ze surovin, které byly na stole. Tak tomu se říká hodně velký překvapení! V tu chvíli člověk musí začít přemýšlet, co bude dělat, protože toho času není tolik. Máte už nějakým způsobem vše rozvrženo a tento úkol veškeré plánování doslova rozbil.

Vítěžné menu:

Proč většina soutěžících jako amuse bouche připravila tatarák?
Byla to ta nejrychlejší a nejjednodušší volba. Tatarák uděláte i ze zvěřiny, takže to byl asi ten hlavní důvod.

Soutěžící byli hodně vystresování a pod tlakem. Jak jste to zvládal vy?

Já jsem byl nervózní do té doby, než jsme vstoupili do kuchyně. Ale jakmile jsem stál na značkách, tak to ze mě jaksi opadlo.

Je to ale takové začarované kolečko. Stres přijde, když se něco nepovede. Čím více jste ve stresu, tím míň se toho daří.

A bylo něco, co vás rozhodilo?
Já jsem měl nachystané celé menu a najednou se oznámila desetiminutová pauza. To už jsem ale byl připravený na servis. Tak to mě rozhodně rozhodilo.

Jednou z cen je i peněžitá výhra. Už víte, co se sumou uděláte?

Tak nad tím jsem ještě nepřemýšlel. Jsem stále ještě hotový z toho, že jsem to vyhrál.

Koho jste vlastně považoval za největšího soupeře?

Rozhodně Františka Sedláka, z něj jsem měl největší obavy, protože je to opravdu super kuchař.

Další články k tématu:

načíst více příspěvků