Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Primirest a Delirest daroval se Zachraň jídlo 10 000 obědů

25. 4. 2024

Neplýtváme

Už přes dva roky trvá naše spolupráce s organizací Zachraň jídlo, v březnu 2022 ji odstartovala restaurace U nás by Delirest v pražských Holešovicích. Postupně se k ní přidalo dalších šest našich firemních restaurací a školních jídelen. Počet darovaných obědů překročil 10 000 porcí kvalitního, teplého jídla.

Zachraň oběd: Pomoc je konkrétní a smysluplná

Přesně 16. března 2022 jsme spustili naši denní „záchranářskou misi,“ kdy s partnerem Zachraň jídlo darujeme kvalitní, teplé nezkonzumované jídlo z našich restaurací potřebným. Do domů sociálních služeb, charitám, maminkám, bezdomovcům nebo i uprchlíkům z Ukrajiny.

Využít nevydané jídlo smysluplně dokážeme nejen v Praze. V Tanvaldu například Primirest aktuálně zajišťuje stravování žáků ve dvou jídelnách Masarykovy základní školy a ve Sportovní základní škole, odkud nevydané porce oběda putují do tamního rodinného centra Maják, které pomáhá maminkám v nouzi.

„Díky skvělé spolupráci s vedením města a neziskovkou Zachraň jídlo jsme i na severu Čech mohli začít pravidelně pomáhat potřebným. Tato iniciativa představuje přirozenou nadstavbu k našemu konceptu samoobslužných školních jídelen, který jsme právě v Tanvaldu představili a uvedli do praxe. Nejen, že děti učíme větší samostatnosti, evidujeme rekordní snížení plýtvání jídlem, a to až o 90 procent, a darování nevydaných obědů je tak z pohledu neplýtvání jeho perfektním doplňkem,“ říká Josef Hásek, regionální ředitel Primirest.

Navíc, v sousedním Jablonci nad Nisou Primirest provozuje jednu školní jídelnu s klasickým výdejem ve Střední škole řemesel a služeb a od září 2023 ve Svobodné základní škole otevřel i zcela novou samoobslužnou školní jídelnu. Z obou zařízení putuje nevydané hotové jídlo do místního Domova a Centra denních služeb.

„Projekt Zachraň oběd slaví dva roky a my jsme vděční že nám po boku stojí firmy Delirest a Primirest, kteří se do darování hotových pokrmů s námi pustili jako první. Není to jen 10 000 zachráněných obědů, ale 10 000 plných žaludků a lepších dnů pro lidi v nouzi. Doufám, že se nám v dalších letech podaří rozšířit i do dalších měst. Momentálně darování s Primirestem probíhá v Praze, Náměšti nad Oslavou, Berouně, Jablonci nad Nisou a Tanvaldu.“

Tereza Modlová, PR manažerka organizace Zachraň jídlo

„Předcházení plýtvání jídlem a vzniku potravinového odpadu obecně je pro nás klíčový úkol. Nejlepší odpad je takový, který nevznikne – pokud nám ale zbydou nevydané obědové porce, darovat je charitám vnímáme jako skvělý způsob, jak jídlo zachránit před zbytečným vyhozením a lidem v nouzi dopřát kvalitní stravu,“ vysvětluje Jakub Holý, ředitel HSE, tj. oddělení, který má na starosti zdraví, bezpečnost a životní prostředí Delirest a Primirest ČR/SR a dodává: „měsíčně hostům – strávníkům ve všech našich závodních a školních restauracích v Čechách a na Slovensku servírujeme téměř 2 miliony jídel, z toho přirozeně plyne naše jednoznačná společenská odpovědnost i trvalé, odpovědné využívání surovinových a potravinových zdrojů.“

Vítáme nováčka Primirest Náměšť nad Oslavou a připravujeme další

Jako poslední před pár týdny se do projektu zapojila Primirest jídelna Základní školy Husova v Náměšti nad Oslavou, která daruje zbylé obědy třikrát týdně. Ty putují do příspěvkové organizace Domov bez zámku, která lidem s mentálním postižením vytváří domov a podporuje jejich samostatnost.

A jak obědy přijímají obdarování? Citujeme z e-mailu, který k nám dorazil:

„Klientka chráněného bydlení Domova bez zámku v Náměšti nad Oslavou Helena Šáriková si velice váží toho, že byla zařazena do vašeho projektu. Získala tak bezplatně jedno chutné jídlo na oběd každý den, za což je velmi vděčná. Nestalo se, že by oběd někdy nejedla. Vždy si pochutná na teplém jídle, které odebírá v pondělí, ve středu a v pátek. Slečna Helena je spokojená i se vstřícným přístupem personálu. Někdy když zbydou dvě jídla, dostane na výběr a může si dát jídlo, na kterém si více pochutná.

Děkujeme za tento projekt a přístup k lidem, kteří mají omezenou možnost kvalitního stravování.“
Bc. Marie Hrubá, sociální pracovnice pro domácnosti v Náměšti n. O.

Pomáhat můžete, i když nemáte závodní nebo školní jídelnu, resp. se nestravujete v Primirest a Delirest. Podpořte projekt Obědovka a darujte oběd lidem v nouzi.

My pokračujeme dále, neusínáme na vavřínech. Ambicí ve třetím roce spolupráce je, po domluvě s klienty a zřizovateli škol, darovat přebývající porce z dalších našich závodních a školních restaurací. Už nyní se tak například připravujeme darování obědů z Primirest v Litomyšli.

Omezení plýtvání jídlem je v rámci ESG pro společnosti Deliret a Primirest klíčová priorita. Proto se například už od roku 2018 aktivně účastníme různých projektů zaměřujících se na plýtvání jídlem – ať již to byl projekt „RedPot“ (Redukce plýtvání potravinami ve veřejném stravování) Technologického centra Akademie věd ČR nebo další projekty s organizací Zachraň jídlo – např: „Darování jídla šetří klima,“ jehož výsledkem byl i manuál pro provozovatele stravovacích služeb, jak darovat hotové pokrmy.

Veškeré další legislativní záležitosti, které se darování hotových jídel týkají, shrnuje manuál pro provozovatele stravovacích služeb s názvem Jak darovat hotové pokrmy? Na jeho vzniku se podílela i přímo a od začátku společnost Delirest. Právě v naší restauraci U nás by Delirest v pražských Holešovicích se vše testovalo a pilovalo, aby systém darování bezchybně fungoval. V manuálu se zájemci na 24 stranách dozvědí, jaké právní nebo hygienické předpisy souvisí s darováním jídla, příručka ale dokáže poradit i s tím, jak na odečet DPH při bezplatném předání, nebo obsahuje vzory předávacího protokolu a analýzy kritických bodů HACCP, která zajišťuje bezpečnost potravin.

Další články k tématu:

načíst více příspěvků