Největší beachvolejbalový turnaj ve střední Evropě Ostrava Beach Pro a součást seriálu nejvyšší kategorie Elite, který patří mezi top 3 akce svého druhu na celém světe, si zaslouží elitní cateringové služby. I letos se o ně stará tým Delirest. Nově kromě „signature dish“ připravují kuchaři i den udržitelného a vegetariánského stravování.
Delirest tým zpracuje téměř 3 tuny jídla
Na posledním Ostrava Beach Pro turnaji tým Delirest uvařil, připravil a naservíroval rekordních 2,7 tuny jídla v průběhu 5 soutěžních dnů, letos to bude přitom ještě více. „Kapacita VIP zóny je totiž opět o něco větší. Očekáváme přibližně 2 700 hostů, což je oproti loňským 2 000 strávníkům značný nárust,“ vysvětluje Josef Veselý, Executive Chef CZ společnosti Delirest.
Pro kuchaře a celý tým je jednou z největších výzev samotný historický areál Dolních Vítkovic, které není na první dobrou přizpůsobený pro gastronomii a pořádání VIP kulinárních eventů. „Většina pokrmů proto předpřipravujeme na blízkých pobočkách firemních a závodních restaurací Delirest a na místě pak pracujeme v provizorní kuchyni, kde jídlo finišujeme a připravujeme na servírování,“ popisuje Josef Veselý úskalí, s nimiž se potýká tým profesionálů.
Nemluvě o tom, že i letos přípravy započaly půl roku předem. Tato akce si totiž vyžaduje notnou dávku promyšlené logistiky a menu vyladěné do nejmenšího detailu. Na „place“ totiž už není čas na improvizaci. Návštěvníci si chtějí pouze vychutnat skvělý koncert chutí a vůní, symfonii barev, dokonalého souznění kuchařových rukou a nožů, vařeček, kastrolů, pánví.
Letos na Ostrava Beach Pro hosté okouší udržitelné a vege menu
„Náš cateringový tým pilně pracoval na letošním menu. Mnohé oblíbené pokrmy návštěvníků z loňska jsme ponechaly, rozhodli jsme se však připravit jeden extra den, který se bude nést zcela ve znamení udržitelnosti a vegetariánských pokrmů – Healthy & Tasty day. To v praxi znamená žádné maso, žádná zbytečná dochucovadla, pouze čerstvé suroviny, zelenina a ovoce, minimum odpadu. Hlavním cílem je skvělé a chutné menu přátelské k naší planetě,“ vysvětluje Josef Veselý.
Trend udržitelnosti a snížení spotřeby masa je znatelný napříč světovou gastronomií a prestižní turnaj, jakým Ostrava Beach Pro rozhodně je, se zkrátka nebojí nasednout na vlnu nových gastro trendů.
Ostrava Beach Pro představila signature dish Čertík
Po loňském dezertu Rurki se catering tým Delirestu letos rozhodl jít cestou přípravy slaného pokrmu. Ostravská klobása tak byla jasnou volbou. „Vymysleli jsme signature dish Čertík – ostravskou černou klobásu upravenou jako corn dog. Tuto pochoutku připravujeme na místě a diváci si k ní mohou vybrat hořčicový relish s kysanou okurkou, nebo sweet chilli omáčku s koriandrem,“ představuje nový turnajový signature dish Josef Veselý.
Zároveň přidává informaci, že trvalo 5 ochutnávek, než se dospělo k finální podobě. Zkrátka signature dish vyladěný k dokonalosti. Křupavá, dozlatova osmažená strouhanka s kukuřičnými lupínky a šťavnatá originální ostravská klobáska, tomu zřejmě nikdo neodolá.
Kromě této delikátní pochoutky se každý den turnaje ponese ve znamení jiné kuchyně. Ve čtvrtek to je udržitelný a vegetariánský den Health & Tasty, v pátek se na talířích objeví báječná Itálie (Eataly), sobota přinese skvosty regionálních pokrmů a neděle představí to nejlepší ze street foodu. Denní kulinární téma doprovázejí každý den různé kuchařské show. Předvede se grill master František, Asii divákům představí Mr. Wong. Chybět nebude ani Ondřej Slanina, který připraví nejen fitness bůček, ale i fantastický ostravský miniburger.