Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Primirest je historicky prvním vítězem soutěže Školní jídelna roku

6. 6. 2024

Z kuchyně

Získali jsme to nejvyšší profesní ohodnocení v kategorii školního stravování udělovanou Asociací kuchařů a cukrářů ČR. Na vítěznou metu soutěže Školní jídelna roku dosáhla šéfkuchařka Šárka Svatošová ze školní restaurace Bzenec a její sous chef Martin Váňa. O technické zajištění a podporu se staral Brand Chef Primirest Tomáš Cikhart.

Talentovaná kuchařka. První soutěž a hned první místo

Toto trio obstálo v náročné soutěžní konkurenci šesti finálových týmů. Kulinární zkušenosti, kuchařský talent, odvaha, chuť pokoušet štěstí a kreativní přístup proměnili jejich snažení ve velké vítězství. 

Šárka Svatošová a Martin Váňa během soutěže

Za úkol dostali připravit 3chodové menu, skládající se z:

  • polévky bez použití živočišných surovin s předvařenou luštěninou,
  • hlavního jídla, ve kterém bude hlavní hvězdou limanda drsná (platýsovitá ryba),
  • bezlaktózového dezertu (bez použití mléka).

Návrh menu připravila Šárka Svatošová, že školní restaurace Primirest Bzenec, která o celém klání říká: „Jednalo se o mou první soutěž a byla jsem hodně nervózní. Naštěstí jsem měla kolem sebe skvělý tým lidí.“  Zmiňuje tak nejenom Martina Váňu a Tomáše Cikharta, ale také regionální manažerku moravských a slezských školních jídelen a restaurací Primirest Lucii Lopatkovou: „Vlastně za tím vším stojí právě ona. Řekla mi, že jsem nadaná a že to mám zkusit.“

Vítězné menu zavádíme do praxe. Už v září míří do škol

Dnes už můžeme říct, že se Lucie rozhodně nemýlila. Porotu vítězné menu okouzlilo, zejména dezert – krupicová espuma. „Museli jsme použít bezlaktózové mléko, takže krupicová kaše byla jasnou volbou. Děti ji milují a ve formě espumy navíc krásně napění,“ vysvětluje výběr Martin Váňa. Navíc ji doplnili o čerstvé ovoce, včetně sezonní rebarbory a přidali krásně křupavou a dětstvím vonící oříškovou granolu.

Vítězné menu

Jemný zeleninový krém s kokosovým mlékem, s křupavým ragou z kořenové zeleniny a čočkovým nočkem.

Pošírovaný limanda v pórku se smetanovou fáší s kerblíkem, pyré z pastyňáku, křupavá zelenina, karamelizovaná jarní cibulka, opékané brambory.

Krupicová espuma s čerstvou malinovo borůvkovou šťávou, oříšková granola, rebarbora blanžírovaná v medovém rozvaru, čerstvé ovoce.

My v Primirestu nesoutěžíme jenom pro tituly a dárky. Víme, že i v běžném provozu je nutné pokrm uvařit chutně, zdravě a hospodárně, ale i nutričně vyváženě, včetně atraktivního servírování. Jídla vítězného menu Primirest jsme uzpůsobili běžnému provozu našich školních kuchyní a strávníci je ochutnají v září 2024.

Čtěte také:

Print Friendly, PDF & Email

Další články k tématu:

načíst více příspěvků