Karbanátky z červené čočky
26.4.2024
Zdravé recepty
Vegetariánské křupavé karbanátky plné bílkovin budou chutnat celé rodině! Červená čočka je navíc plná vlákniny. Dopřejte si plnohodnotný oběd či večeři. Recept na karbanátky je bezlepkový.
vícePřejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování
26. 2. 2024
Zdravé recepty
„Rychlá, jednouchá a chutná polévka, kterou budou milovat i vaše děti. Zkuste vitamínovou bombu – batátový krém. Pochutnejte si k tomu na zdravých křupavých krutonech.“
Batáty pocházejí stejně jako brambory ze Střední Ameriky, nejsou to však botanicky příbuzné plodiny. Dokonce do Evropy dorazily o 100 let dříve než brambory.
Batáty jsou z nutričního hlediska skvělou surovinou – obsahují železo, vitaminy B6, C, E, betakaroten, draslík a vlákninu. Typická je pro nich nasládlá chuť.
Batáty jsou vlastně sladké brambory. Na jihu Španělska si na nich dokonce pochutnávají jako na sladkosti – jednoduše je opečou v troubě a podávají jako dezert.
U nás byste pravděpodobně s takovou „mňamkou“ u dětí nepochodili. To jim raději zkuste připravit čokoládový dort z červených fazolí, s ním máte úspěch zaručený! Nicméně batátový krém je také skvělou polévkovou volbou.
„Krémové polévky strávníci v Primirestu milují, zejména děti ve školce a na prvním stupni základních škol. Batátový krém je zajímavý svou nasládlou chutí a díky cizrnovým krutonům je i zastoupena i bílkovina z luštěnin.“
Brand Chef Primirest Tomáš Cikhart
4 porce
Cizrnu slijte, propláchněte, rozložte na plech vyložený pečicím papírem, zalijte dvěma lžícemi olivového oleje, zasypte paprikou a dobře promíchejte. Pečte v troubě předehřáté na 190 °C asi 25 minut, cizrna by měla být křupavá.
Batáty, brambory a mrkev oloupejte a pokrájejte na kousky. Cibuli pokrájejte nadrobno a zpěňte na troše oleje, pár minut restujte. Přidejte pokrájenou zeleninu, zasypte kurkumou, dobře promíchejte, minutu dvě restujte a zalijte vývarem. Vařte doměkka.
Hotovou polévku rozmixujte, dochuťte solí, vmíchejte kokosové mléko. Rozdělte do talířů, přidejte opečenou cizrnu, nasekaný koriandr a pár kapek olivového oleje.
Sdílejte: