Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Batátová polévka s cizrnovými krutony

26. 2. 2024

Zdravé recepty

„Rychlá, jednouchá a chutná polévka, kterou budou milovat i vaše děti. Zkuste vitamínovou bombu – batátový krém. Pochutnejte si k tomu na zdravých křupavých krutonech.“

Batátový krém dodá vitaminy

Batáty pocházejí stejně jako brambory ze Střední Ameriky, nejsou to však botanicky příbuzné plodiny. Dokonce do Evropy dorazily o 100 let dříve než brambory.

Batáty jsou z nutričního hlediska skvělou surovinou – obsahují železo, vitaminy B6, C, E, betakaroten, draslík a vlákninu. Typická je pro nich nasládlá chuť.

Batátový krém si děti zamilují

Batáty jsou vlastně sladké brambory. Na jihu Španělska si na nich dokonce pochutnávají jako na sladkosti – jednoduše je opečou v troubě a podávají jako dezert.

U nás byste pravděpodobně s takovou „mňamkou“ u dětí nepochodili. To jim raději zkuste připravit čokoládový dort z červených fazolí, s ním máte úspěch zaručený! Nicméně batátový krém je také skvělou polévkovou volbou.

Krémové polévky strávníci v Primirestu milují, zejména děti ve školce a na prvním stupni základních škol. Batátový krém je zajímavý svou nasládlou chutí a díky cizrnovým krutonům je i zastoupena i bílkovina z luštěnin.“

Brand Chef Primirest Tomáš Cikhart

Suroviny na batátovou polévku

Suroviny

4 porce

    • 300 g sterilizované cizrny
    • olivový olej
    • 1lžička mleté sladké papriky
    • 400 g batátů
    • 200 g brambor
    • 150 g mrkve
    • 1 ks cibule
    • 1 lžička kurkumy
    • 400 ml zeleninového vývaru
    • 300 ml kokosového mléka

Postup přípravy batátové polévky s cizrnovými krutony

Cizrnu slijte, propláchněte, rozložte na plech vyložený pečicím papírem, zalijte dvěma lžícemi olivového oleje, zasypte paprikou a dobře promíchejte. Pečte v troubě předehřáté na 190 °C asi 25 minut, cizrna by měla být křupavá.

Batáty, brambory a mrkev oloupejte a pokrájejte na kousky. Cibuli pokrájejte nadrobno a zpěňte na troše oleje, pár minut restujte. Přidejte pokrájenou zeleninu, zasypte kurkumou, dobře promíchejte, minutu dvě restujte a zalijte vývarem. Vařte doměkka.

Tip Tomáše Cikharta

Pro minimalizaci uhlíkové stopy doporučuji připravit zeleninový vývar na polévku ze slupek mrkve, k nim stačí přidat jednu cibuli a vodu 20 minut povařit a přecedit rovnou polévky.

Hotovou polévku rozmixujte, dochuťte solí, vmíchejte kokosové mléko. Rozdělte do talířů, přidejte opečenou cizrnu, nasekaný koriandr a pár kapek olivového oleje.

Tomáš Cikhart Brand Chef Primirest ČR/SR

Zkušený šéfkuchař, který prošel kuchyněmi těch nejlepších pražských hotelů. Vařil u mnoha známých šéfkuchařů a od roku 2022 dohlíží na kvalitu školního stravování u nás. „Je jedno, jestli mluvíme o školním či veřejném stravování nebo o michelinské restauraci, pořád je základem poctivá řemeslná práce a důraz na to připravovat si všechno od základu,“ vysvětluje svůj přístup k práci Tomáš Cikhart. Pro Primirest vytváří receptury do nového školního menu a věnuje se také rozvoji kuchařů. Jeho cílem je, abychom v sítí jídelen Primirest nabízeli v rámci denního menu vždy jednu třetinu kvalitních bezmasých jídel, což se mu daří.

Filtruj v receptech:

načíst více receptů