Rajská polévka s tofu noky
14.7.2024
Zdravé recepty
Lahodná tomatová polévka, která zahřeje, zasytí a překvapí neobvyklou vegetariánskou verzí knedlíčků z tofu
vícePřejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování
4. 6. 2024
Zdravé recepty
„Vyzkoušejte tento skvělý čokoládový fazolový dort, který díky luštěnině získá neskutečnou vláčnost. Fazole navíc dodají dezertu zdravé bílkoviny a vlákninu, a přitom jej chuťově nijak neovlivní!“
V tomto receptu fazole pozná jenom znalec. Dortu dodají vláčnou strukturu a také přidanou výživovou hodnotu. Fazole totiž obsahují:
„Luštěniny používáme v školních restauracích a jídelnách Primirest jídelníčku běžně. Naposled měla velkou odezvu polévka z mungo fazolí s kokosovým mlékem. Neplatí tedy, že děti luštěniny moc nemusí. Zkuste začít třeba sladkou variantou v podobě čokoládového fazolového dortu.“
Tomáš Cikhart, Brand Chef Primirest
8 porcí
350 g vařených nebo konzervovaných červených fazolí
120 ml rýžového nápoje
2 vejce
2 lžíce panenského kokosového oleje
semínka z vanilkového lusku
40 g holandského kakaa
160 g špaldové celozrnné mouky
1 a půl lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
¼ lžičky sody bikarbony
120 g nerafinovaného třtinového cukru
špetka soli
50 g nasekané kvalitní čokolády s obsahem kakaa alespoň 70 %
Troubu předehřejete na 180˚C. V mixeru společně rozmixujete fazole a rýžové mléko, které případně dle potřeby přidáte. Tuto směs vlijete do mísy a vmícháte kokosový olej, vejce a semínka z vanilkového lusku. Dáte stranou.
V jiné míse smícháte kakao, mouku, kypřící prášek, cukr a špetku soli. Suché ingredience vmícháte do fazolové směsi. Přidáte nasekané kousky čokolády. Dortovou formu vymažete trochou kokosového tuku nebo jiným olejem, vlijete těsto a pečete asi 40 minut.
TIP
Místo kokosového oleje můžete použít i jiný rostlinný olej – např. řepkový. Dort můžete na závěr ozdobit rozpuštěnou čokoládou a sušenými kokosovými plátky nebo ořechy.
Sdílejte: