Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Čokoládový fazolový dort

4. 6. 2024

Zdravé recepty

„Vyzkoušejte tento skvělý čokoládový fazolový dort, který díky luštěnině získá neskutečnou vláčnost. Fazole navíc dodají dezertu zdravé bílkoviny a vlákninu, a přitom jej chuťově nijak neovlivní!“

Fazolový dort, v kterém fazole nikdo nepozná

V tomto receptu fazole pozná jenom znalec. Dortu dodají vláčnou strukturu a také přidanou výživovou hodnotu. Fazole totiž obsahují:

  • Bílkoviny
  • Vlákninu
  • Mangan
  • Vitamíny B a C

„Luštěniny používáme v školních restauracích a jídelnách Primirest jídelníčku běžně. Naposled měla velkou odezvu polévka z mungo fazolí s kokosovým mlékem. Neplatí tedy, že děti luštěniny moc nemusí. Zkuste začít třeba sladkou variantou v podobě čokoládového fazolového dortu.“

Tomáš Cikhart, Brand Chef Primirest

Suroviny na čokoládový fazolový dort

Suroviny

8 porcí

    350 g vařených nebo konzervovaných červených fazolí

    120 ml rýžového nápoje

    2 vejce

    2 lžíce panenského kokosového oleje

    semínka z vanilkového lusku

    40 g holandského kakaa

    160 g špaldové celozrnné mouky

    1 a půl lžičky kypřícího prášku bez fosfátů

    ¼ lžičky sody bikarbony

    120 g nerafinovaného třtinového cukru

    špetka soli

    50 g nasekané kvalitní čokolády s obsahem kakaa alespoň 70 %

Postup přípravy čokoládového fazolového dortu

Troubu předehřejete na 180˚C. V mixeru společně rozmixujete fazole a rýžové mléko, které případně dle potřeby přidáte. Tuto směs vlijete do mísy a vmícháte kokosový olej, vejce a semínka z vanilkového lusku. Dáte stranou.

V jiné míse smícháte kakao, mouku, kypřící prášek, cukr a špetku soli. Suché ingredience vmícháte do fazolové směsi. Přidáte nasekané kousky čokolády. Dortovou formu vymažete trochou kokosového tuku nebo jiným olejem, vlijete těsto a pečete asi 40 minut.

TIP

Místo kokosového oleje můžete použít i jiný rostlinný olej – např. řepkový. Dort můžete na závěr ozdobit rozpuštěnou čokoládou a sušenými kokosovými plátky nebo ořechy.
Print Friendly, PDF & Email

Kristýna Ostratická Výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR

Kristýna se už několik let profesně věnuje gastronomii a výživě. Tyto obory také vystudovala a vzájemně je v každodenní praxi propojuje. I proto je jejím mottem: „Nežij v extrému, najdi rovnováhu.“ Mnozí z vás ji znáte z televize jako šikovnou kuchařku, roli food redaktorky si zase vyzkoušela v časopise Dieta. Věnuje se i výživovému poradenství a je autorkou několika kuchařských knížek. U nás zavádí zdravé pokrmy do všech jídelen a restaurací.

Filtruj v receptech:

načíst více receptů