Karbanátky z červené čočky
26.4.2024
Zdravé recepty
Vegetariánské křupavé karbanátky plné bílkovin budou chutnat celé rodině! Červená čočka je navíc plná vlákniny. Dopřejte si plnohodnotný oběd či večeři. Recept na karbanátky je bezlepkový.
vícePřejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování
8. 5. 2023
Zdravé recepty
„Rizoto nemusí být jenom z rýže. Oživte tento klasický pokrm bulgurem. S tímto receptem to zvládnete raz dva.“
4 porce
Bulgur krátce orestujeme na polovině dávky oleje, zalijeme vroucí vodou, přiklopíme, zavaříme a necháme na teple cca 30 minut nabobtnat.
Na zbylém oleji orestujeme nakrájenou cibuli a česnek do růžova, přidáme kuřecí maso nakrájené na nudličky, osolíme, opepříme a zarestujeme. Pak přidáme kurkumu, nakrájené žampiony a vše vyrestujeme, dokud se nám z pánve neodpaří tekutina.
Poté přidáme nakrájenou mrkev, papriku a podusíme, ke konci dušení přidáme hrášek a směs promícháme s uvařeným bulgurem. Podle potřeby dochutíme jídlo solí. Při podávání ho posypeme sekanou petrželkou.
Zkuste také:
Zeleninové rizoto bez masa
Srbské rizoto jako ze školní jídelny
Bulgur jsou vlastně upravená pšeničná zrna. Ty se nejprve namočí, uvaří a po vysušení podrtí na menší kousky. Díky tomu nemusíte ani bulgur vařit, tedy pokud nemáte na spěch. Postačí ho zalít horkou vodou, zabalit do utěrky a nechat 30 minut dojít.
Samotné slovo bulgur v překladu znamená krupice. Bulgur se vyskytuje zejména ve středomořské kuchyni a na Blízkém východě, rychle se však zabydlel i v našich jídelníčcích, a to zejména z těchto důvodů:
To si ostatně můžete vyzkoušet sami díky našemu recept na bulgurové rizoto s kuřecím masem.
Tip od Tomáše Cikharta, Brand Chef Primirest
„V tomto receptu je zajímavé využití kurkumy – superpotraviny, která nejen že pokrm zajímavě obarví do okrově žluté, ale taky má blahodárný vliv na lidský organismus.“
Sdílejte: