Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Bulgur recept: Zkuste bulgurové rizoto s kuřecím masem

8. 5. 2023

Zdravé recepty

„Rizoto nemusí být jenom z rýže. Oživte tento klasický pokrm bulgurem. S tímto receptem to zvládnete raz dva.“

Suroviny

4 porce

  • • 320 g bulguru
  • • 2 menší cibule
  • • 1 stroužek česneku
  • • 120 g hrášku
  • • 4 g kurkumy
  • • 150 g mrkve
  • • 150 ml oleje
  • • 150 g čerstvé papriky
  • • 320 g kuřecích prsou bez kůže
  • • 80 g žampionů
  • • plocholistá petržel
  • • sůl a pepř

Příprava rizota z bulguru a kuřecího masa

Bulgur krátce orestujeme na polovině dávky oleje, zalijeme vroucí vodou, přiklopíme, zavaříme a necháme na teple cca 30 minut nabobtnat.

Na zbylém oleji orestujeme nakrájenou cibuli a česnek do růžova, přidáme kuřecí maso nakrájené na nudličky, osolíme, opepříme a zarestujeme. Pak přidáme kurkumu, nakrájené žampiony a vše vyrestujeme, dokud se nám z pánve neodpaří tekutina.

Poté přidáme nakrájenou mrkev, papriku a podusíme, ke konci dušení přidáme hrášek a směs promícháme s uvařeným bulgurem. Podle potřeby dochutíme jídlo solí. Při podávání ho posypeme sekanou petrželkou.

Zkuste také:

Zeleninové rizoto bez masa
Srbské rizoto jako ze školní jídelny

Co je bulgur

Bulgur jsou vlastně upravená pšeničná zrna. Ty se nejprve namočí, uvaří a po vysušení podrtí na menší kousky. Díky tomu nemusíte ani bulgur vařit, tedy pokud nemáte na spěch. Postačí ho zalít horkou vodou, zabalit do utěrky a nechat 30 minut dojít.

Samotné slovo bulgur v překladu znamená krupice. Bulgur se vyskytuje zejména ve středomořské kuchyni a na Blízkém východě, rychle se však zabydlel i v našich jídelníčcích, a to zejména z těchto důvodů:

  • Je lehce stravitelný.
  • Je výživný.
  • Je nenáročný na přípravu.

To si ostatně můžete vyzkoušet sami díky našemu recept na bulgurové rizoto s kuřecím masem.

 

 Tip od Tomáše Cikharta, Brand Chef Primirest

„V tomto receptu je zajímavé využití kurkumy – superpotraviny, která nejen že pokrm zajímavě obarví do okrově žluté, ale taky má blahodárný vliv na lidský organismus.“

Tomáš Cikhart Brand Chef Primirest ČR/SR

Zkušený šéfkuchař, který prošel kuchyněmi těch nejlepších pražských hotelů. Vařil u mnoha známých šéfkuchařů a od roku 2022 dohlíží na kvalitu školního stravování u nás. „Je jedno, jestli mluvíme o školním či veřejném stravování nebo o michelinské restauraci, pořád je základem poctivá řemeslná práce a důraz na to připravovat si všechno od základu,“ vysvětluje svůj přístup k práci Tomáš Cikhart. Pro Primirest vytváří receptury do nového školního menu a věnuje se také rozvoji kuchařů. Jeho cílem je, abychom v sítí jídelen Primirest nabízeli v rámci denního menu vždy jednu třetinu kvalitních bezmasých jídel, což se mu daří.

Filtruj v receptech:

načíst více receptů