Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Přírodní vepřový plátek s ragú z fazolek a hrášku a salsou verde

9. 5. 2024

Zdravé recepty

„Dopřejte si na talíři barevnou symfonii. Díky tomuto receptu si připravíte vyvážený pokrm. Přírodní plátek se zeleninovou oblohou nadchne všechny.“

Přírodní vepřový plátek, který chutná i dětem

Výborný recept pro celou rodinu. Připravte si měkký šťavnatý plátek a k tomu chutnou zelenou oblohu. Úspěch máte zaručený.

Tím, že maso dopékáte na 80 °C, zůstane šťavnaté a uchová si více živin,“ popisuje vychytávku tohoto receptu Brand Chef Primirestu Tomáš Cikhart.  Děti si tak rozhodně pochutnají.

Navíc na talíři nechybí ani zelenina. Máme pro vás trik, jak na to, aby vydržela krásně zelená a lákala všechny mlsné jazýčky.

Zelené věci jako fazolky a hrášek nevystavujte delší dobu teplotám nad 80 °C, pak se totiž krásně zelená barva rychle mění na šedivou.

Suroviny na přírodní vepřový plátek s ragú z fazolek a hrášku a salsou verde

Suroviny

4 porce

    600 g vepřové pečeně na plátky

    10 g pažitky

    2 g máty

    10 g bazalky

    20 g listové petrželky

    1 ks citronu

    80 g cibule

    5 g česneku

    25 ml olivového oleje

    250 g mraženého hrášku

    250 g fazolkových lusků

    2 dcl smetany

    sůl a pepř dle chuti

    800 g brambor

Postup přípravy přírodního vepřový plátku s ragú z fazolek a hrášku a salsou verde

Plátky masa lehce naklepejte, osolte a opepřete. Pak je do zlatova z obou stran opečte na oleji a dejte dopéct do trouby na 80 °C cca 15–20 minut.

Na oleji orestujte cibulku do růžova a přilijte smetanu, přidejte také rozmrzlý hrášek a spařené překrájené fazolky. Ochuťte solí a citrónovou šťávou. Zeleninu prohřejte pozvolna, aby si zachovala krásnou zelenou barvu.

Z bylinek, citronové kůry a z chemicky neošetřeného citronu si připravte salsu verde. Citron před použitím omyjte. Z citronu strouhejte jen žlutou část. Bylinky kůru a šťávu rozmixujte s olivovým olejem a ochuťte solí. Oloupané brambory nakrájejte na měsíčky a uvařte v osolené vodě.

Na střed talíře servírujte zeleninové ragú, před něj položte upečené maso. A brambory smíchejte se sekanou pažitkou, zdobte salsou verde.

Print Friendly, PDF & Email

Tomáš Cikhart Brand Chef Primirest ČR/SR

Zkušený šéfkuchař, který prošel kuchyněmi těch nejlepších pražských hotelů. Vařil u mnoha známých šéfkuchařů a od roku 2022 dohlíží na kvalitu školního stravování u nás. „Je jedno, jestli mluvíme o školním či veřejném stravování nebo o michelinské restauraci, pořád je základem poctivá řemeslná práce a důraz na to připravovat si všechno od základu,“ vysvětluje svůj přístup k práci Tomáš Cikhart. Pro Primirest vytváří receptury do nového školního menu a věnuje se také rozvoji kuchařů. Jeho cílem je, abychom v sítí jídelen Primirest nabízeli v rámci denního menu vždy jednu třetinu kvalitních bezmasých jídel, což se mu daří.

Filtruj v receptech:

načíst více receptů