Karbanátky z červené čočky
26.4.2024
Zdravé recepty
Vegetariánské křupavé karbanátky plné bílkovin budou chutnat celé rodině! Červená čočka je navíc plná vlákniny. Dopřejte si plnohodnotný oběd či večeři. Recept na karbanátky je bezlepkový.
vícePřejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování
28. 2. 2024
Zdravé recepty
„Pečivo, které vás neomrzí. Zkuste recept na bezlepkové domácí housky, které se navíc hodí i při redukční dietě. Je to taková proteinová bomba bez sacharidů od výživové specialistky a FIT Brand Chef Delirest a Primirest Kristýny Ostratické.“
Pečivo nemusí být plné sacharidů. Stačí, když do něj přidáte výživná semínka, žervé a vajíčka plná bílkovin a proteinové pečivo je na světě.
Místo mouky v tomto receptu používáme psyllium, které obsahuje vysoké množství rozpustné vlákniny. Navíc má schopnost vytvářet gelovou hmotu, takže těsto bude opravdu držet.
Psyllium seženete v jakékoliv lékárně nebo v obchodech, které mají specializované oddělení na zdravou výživu.
Zkuste ho, má mnoho pozitivních účinků, například podporuje:
A pokud nestíháte péct, nezoufejte. Na vybraných provozovnách ho seženete, a navíc máme každý den v nabídce mnoho zdravých variant pečiva.
6 porcí
150 g žervé
2 vejce
3 PL (30 g) dýňového semínka
3 PL (40 g) lněného semínka
3 PL (40 g) slunečnicového semínka
1 PL prášku do pečiva bez fosfátů (7 g)
asi 25 g psyllia
30 g sušených sekaných rajčat (můžete vynechat)
½ lžičky soli
„Houstičky můžete i zamrazit. Místo žervé lze použít i tučný řecký jogurt.“
Kristýna Ostratická, Fit Brand Chef Delirest a Primirest
Veškeré ingredience smíchejte, chvíli počkejte, než psyllium začne pracovat (těsto se zahustí) a poté pomocí rukou vytvořte bulky, které pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
Bulky můžete ještě z vrchu naříznout do kříže a posypat solí a semínky nebo kmínem.
Pečte v troubě při 160 °C asi 40 minut.
Sdílejte: