Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Zdravé bezlepkové housky. Máme recept na proteinové pečivo

28. 2. 2024

Zdravé recepty

„Pečivo, které vás neomrzí. Zkuste recept na bezlepkové domácí housky, které se navíc hodí i při redukční dietě. Je to taková proteinová bomba bez sacharidů od výživové specialistky a FIT Brand Chef Delirest a Primirest Kristýny Ostratické.“

Proteinové pečivo, které chutná

Pečivo nemusí být plné sacharidů. Stačí, když do něj přidáte výživná semínka, žervé a vajíčka plná bílkovin a proteinové pečivo je na světě.

Místo mouky v tomto receptu používáme psyllium, které obsahuje vysoké množství rozpustné vlákniny. Navíc má schopnost vytvářet gelovou hmotu, takže těsto bude opravdu držet.

Výhody psyllia

Psyllium seženete v jakékoliv lékárně nebo v obchodech, které mají specializované oddělení na zdravou výživu.
Zkuste ho, má mnoho pozitivních účinků, například podporuje:

  • zdravý trávící systém.
  • regulaci cholesterolu.)
  • stabilizaci hladinu cukru v krvi.
  • zdraví srdce.

Bezlepkové pečivo seženete i ve firemních restauracích Delirest

A pokud nestíháte péct, nezoufejte. Na vybraných provozovnách ho seženete, a navíc máme každý den v nabídce mnoho zdravých variant pečiva.

Suroviny na Zdravé bezlepkové housky plné proteinu

Suroviny

6 porcí

    150 g žervé

    2 vejce

    3 PL (30 g) dýňového semínka

    3 PL (40 g) lněného semínka

    3 PL (40 g) slunečnicového semínka

    1 PL prášku do pečiva bez fosfátů (7 g)

    asi 25 g psyllia

    30 g sušených sekaných rajčat (můžete vynechat)

    ½ lžičky soli

Postup pro přípravu bezlepkových housek

„Houstičky můžete i zamrazit. Místo žervé lze použít i tučný řecký jogurt.“

Kristýna Ostratická, Fit Brand Chef Delirest a Primirest

Veškeré ingredience smíchejte, chvíli počkejte, než psyllium začne pracovat (těsto se zahustí) a poté pomocí rukou vytvořte bulky, které pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.

Bulky můžete ještě z vrchu naříznout do kříže a posypat solí a semínky nebo kmínem.

Pečte v troubě při 160 °C asi 40 minut.

Kristýna Ostratická Výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR

Kristýna se už několik let profesně věnuje gastronomii a výživě. Tyto obory také vystudovala a vzájemně je v každodenní praxi propojuje. I proto je jejím mottem: „Nežij v extrému, najdi rovnováhu.“ Mnozí z vás ji znáte z televize jako šikovnou kuchařku, roli food redaktorky si zase vyzkoušela v časopise Dieta. Věnuje se i výživovému poradenství a je autorkou několika kuchařských knížek. U nás zavádí zdravé pokrmy do všech jídelen a restaurací.

Filtruj v receptech:

načíst více receptů