Karbanátky z červené čočky
26.4.2024
Zdravé recepty
Vegetariánské křupavé karbanátky plné bílkovin budou chutnat celé rodině! Červená čočka je navíc plná vlákniny. Dopřejte si plnohodnotný oběd či večeři. Recept na karbanátky je bezlepkový.
vícePřejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování
18. 3. 2024
Zdravé recepty
„Zkuste recept, kterým Roman Preissler, šéfkuchař Primirest týmu v Tanvaldu, zaujal na soutěži Kuchař roku. Za tento pokrm si odnesl bronz v kategorii veřejného stravování – pokrmy pro mládež. Nyní si ho můžete připravit i vy.“
Recept pro podmínky domácího vaření hobby kuchařů mírně poupravil a zjednodušil Tomáš Cikhart, Brand Chef Primirest.
V našich jídelnách Primirest bychom u tohoto pokrmu sáhli po bio hovězím masu, protože u nás si ve všech 236 provozech děti pochutnávají na českém hovězím v bio kvalitě. Zkuste to i vy, dopřejte si to nejlepší.
Tento pokrm zaujal svou barevností. Roman Preissler, jako zkušený šéfkuchař, dobře ví, že svěží jarní barvy na talíř patří. Zaujmou zejména dětského strávníka, nemluvě o zdravotních benefitech hrášku a ostatní zeleniny v receptu.
„Jaro v tomto receptu představuje krásně zelená barva hrášku. V Primirestu v tomto ročním období každý rok do jídelníčku zařazujeme veselé a barevné pokrmy s hráškem, mladým špenátem či ředkvičkami. Protože nejen dospělí, ale zejména dětští strávníci jedí hlavně očima.“
Tomáš Cikhart, Brand Chef Primirest
4 porce
550 g hovězího mletého krku
150 g sýru Gouda
1 listové těsto
400 g mraženého hrášku
250 ml 30% smetany
250 g cibule
550 g červené papriky
550 g červené cibule
10 g čerstvého tymiánu
60 g čerstvé bazalky
50 g česneku
20 g natě petrželky
250 ml olivového oleje
6 g černého sezamu
3 ks vejce
sůl
Mleté hovězí ochutíte solí a tymiánem a sekanou petrželkou. Přidáte 150 g najemno nakrájené žluté cibule, kterou jste předem orestovali na pánvi na oleji a nechali zchladnout. Do směsi masa a cibule přihodíte nahrubo nastrouhaný sýr, kapku smetany a vše pořádně vymícháte.
Z hmoty tvarujte malé válečky (cca 50 g), které zamotáte do kousků listového těsta. Pečte v troubě na 175 až 180 stupňů cca 15 až 20 min. Před koncem kousky potřete žloutky a posypte sezamem, nechte dopéct.
V kastrolu si na olivovém oleji do růžova orestujete zbytek cibule (100 g), přidáte hrášek, sůl, česnek, lehce zarestujete, zalijete smetanou, zavaříte, přidáte bazalku a poté rozmixujete ponorným mixérem do hustší konzistence.
Očištěnou a omytou papriku a červenou cibuli překrájíte na hrubší kousky, zamícháte s olivovým olejem, solí, zbytkem bylinek a dáte péct na plechu do trouby na 200 stupňů přibližně na 5 min, nebo vše opečte na pánvi.
Sdílejte: