Rajská polévka s tofu noky
14.7.2024
Zdravé recepty
Lahodná tomatová polévka, která zahřeje, zasytí a překvapí neobvyklou vegetariánskou verzí knedlíčků z tofu
vícePřejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování
18. 3. 2024
Zdravé recepty
„Zkuste recept, kterým Roman Preissler, šéfkuchař Primirest týmu v Tanvaldu, zaujal na soutěži Kuchař roku. Za tento pokrm si odnesl bronz v kategorii veřejného stravování – pokrmy pro mládež. Nyní si ho můžete připravit i vy.“
Recept pro podmínky domácího vaření hobby kuchařů mírně poupravil a zjednodušil Tomáš Cikhart, Brand Chef Primirest.
V našich jídelnách Primirest bychom u tohoto pokrmu sáhli po bio hovězím masu, protože u nás si ve všech 236 provozech děti pochutnávají na českém hovězím v bio kvalitě. Zkuste to i vy, dopřejte si to nejlepší.
TIP
Pro ještě lepší chuť si v obchodě vyberte celý kus hovězího krku a ten si doma na mlýnku semelte. Případně o semletí požádejte v masně.
Tento pokrm zaujal svou barevností. Roman Preissler, jako zkušený šéfkuchař, dobře ví, že svěží jarní barvy na talíř patří. Zaujmou zejména dětského strávníka, nemluvě o zdravotních benefitech hrášku a ostatní zeleniny v receptu.
„Jaro v tomto receptu představuje krásně zelená barva hrášku. V Primirestu v tomto ročním období každý rok do jídelníčku zařazujeme veselé a barevné pokrmy s hráškem, mladým špenátem či ředkvičkami. Protože nejen dospělí, ale zejména dětští strávníci jedí hlavně očima.“
Tomáš Cikhart, Brand Chef Primirest
4 porce
550 g hovězího mletého krku
150 g sýru Gouda
1 listové těsto
400 g mraženého hrášku
250 ml 30% smetany
250 g cibule
550 g červené papriky
550 g červené cibule
10 g čerstvého tymiánu
60 g čerstvé bazalky
50 g česneku
20 g natě petrželky
250 ml olivového oleje
6 g černého sezamu
3 ks vejce
sůl
Mleté hovězí ochutíte solí a tymiánem a sekanou petrželkou. Přidáte 150 g najemno nakrájené žluté cibule, kterou jste předem orestovali na pánvi na oleji a nechali zchladnout. Do směsi masa a cibule přihodíte nahrubo nastrouhaný sýr, kapku smetany a vše pořádně vymícháte.
Z hmoty tvarujte malé válečky (cca 50 g), které zamotáte do kousků listového těsta. Pečte v troubě na 175 až 180 stupňů cca 15 až 20 min. Před koncem kousky potřete žloutky a posypte sezamem, nechte dopéct.
V kastrolu si na olivovém oleji do růžova orestujete zbytek cibule (100 g), přidáte hrášek, sůl, česnek, lehce zarestujete, zalijete smetanou, zavaříte, přidáte bazalku a poté rozmixujete ponorným mixérem do hustší konzistence.
Očištěnou a omytou papriku a červenou cibuli překrájíte na hrubší kousky, zamícháte s olivovým olejem, solí, zbytkem bylinek a dáte péct na plechu do trouby na 200 stupňů přibližně na 5 min, nebo vše opečte na pánvi.
Sdílejte: