Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Hovězí mleté maso v listovém těstě

18. 3. 2024

Zdravé recepty

„Zkuste recept, kterým Roman Preissler, šéfkuchař Primirest týmu v Tanvaldu, zaujal na soutěži Kuchař roku. Za tento pokrm si odnesl bronz v kategorii veřejného stravování – pokrmy pro mládež. Nyní si ho můžete připravit i vy.“

Na kvalitě mletého hovězího nešetřete

Recept pro podmínky domácího vaření hobby kuchařů mírně poupravil a zjednodušil Tomáš Cikhart, Brand Chef Primirest.

V našich jídelnách Primirest bychom u tohoto pokrmu sáhli po bio hovězím masu, protože u nás si ve všech 236 provozech děti pochutnávají na českém hovězím v bio kvalitě. Zkuste to i vy, dopřejte si to nejlepší.

TIP

Pro ještě lepší chuť si v obchodě vyberte celý kus hovězího krku a ten si doma na mlýnku semelte. Případně o semletí požádejte v masně.

Děti jedí očima. Přidejte zelený hrášek

Tento pokrm zaujal svou barevností. Roman Preissler, jako zkušený šéfkuchař, dobře ví, že svěží jarní barvy na talíř patří. Zaujmou zejména dětského strávníka, nemluvě o zdravotních benefitech hrášku a ostatní zeleniny v receptu.

„Jaro v tomto receptu představuje krásně zelená barva hrášku. V Primirestu v tomto ročním období každý rok do jídelníčku zařazujeme veselé a barevné pokrmy s hráškem, mladým špenátem či ředkvičkami. Protože nejen dospělí, ale zejména dětští strávníci jedí hlavně očima.“

Tomáš Cikhart, Brand Chef Primirest

Suroviny na hovězí mleté maso v listovém těstě s mačkaným hráškem

Suroviny

4 porce

    550 g hovězího mletého krku
    150 g sýru Gouda
    1 listové těsto
    400 g mraženého hrášku
    250 ml 30% smetany
    250 g cibule
    550 g červené papriky
    550 g červené cibule
    10 g čerstvého tymiánu
    60 g čerstvé bazalky
    50 g česneku
    20 g natě petrželky
    250 ml olivového oleje
    6 g černého sezamu
    3 ks vejce
    sůl

Postup přípravy hovězího mletého masa v listovém těstě s mačkaným hráškem

Mleté hovězí ochutíte solí a tymiánem a sekanou petrželkou. Přidáte 150 g najemno nakrájené žluté cibule, kterou jste předem orestovali na pánvi na oleji a nechali zchladnout. Do směsi masa a cibule přihodíte nahrubo nastrouhaný sýr, kapku smetany a vše pořádně vymícháte.

Z hmoty tvarujte malé válečky (cca 50 g), které zamotáte do kousků listového těsta. Pečte v troubě na 175 až 180 stupňů cca 15 až 20 min. Před koncem kousky potřete žloutky a posypte sezamem, nechte dopéct.

V kastrolu si na olivovém oleji do růžova orestujete zbytek cibule (100 g), přidáte hrášek, sůl, česnek, lehce zarestujete, zalijete smetanou, zavaříte, přidáte bazalku a poté rozmixujete ponorným mixérem do hustší konzistence.

Očištěnou a omytou papriku a červenou cibuli překrájíte na hrubší kousky, zamícháte s olivovým olejem, solí, zbytkem bylinek a dáte péct na plechu do trouby na 200 stupňů přibližně na 5 min, nebo vše opečte na pánvi.

Tomáš Cikhart Brand Chef Primirest ČR/SR

Zkušený šéfkuchař, který prošel kuchyněmi těch nejlepších pražských hotelů. Vařil u mnoha známých šéfkuchařů a od roku 2022 dohlíží na kvalitu školního stravování u nás. „Je jedno, jestli mluvíme o školním či veřejném stravování nebo o michelinské restauraci, pořád je základem poctivá řemeslná práce a důraz na to připravovat si všechno od základu,“ vysvětluje svůj přístup k práci Tomáš Cikhart. Pro Primirest vytváří receptury do nového školního menu a věnuje se také rozvoji kuchařů. Jeho cílem je, abychom v sítí jídelen Primirest nabízeli v rámci denního menu vždy jednu třetinu kvalitních bezmasých jídel, což se mu daří.

Filtruj v receptech:

načíst více receptů