Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Květákové bezlepkové mini pizzy

29. 7. 2017

Zdravé recepty

„Celosvětovým hitem se v posledních letech stala pizza připravená z květákového korpusu – nejen že je to velmi zdravá a nízkokalorická varianta, ale především je opravdu skvělá a lahodná!“

Suroviny

8 porcí

  • 1 ks květáku
  • 125 g pohankové mouky
  • 1 a půl lžíce sušeného oregana
  • 40 g chia semínek
  • ¾ hrnku vody
  • 140 g rajčatového protlaku/pyré
  • stroužek česneku
  • bazalka
  • sůl, pepř
  • 175 g mozzarelly
  • 20 g černých oliv
  • 20g kukuřice
  • dle chuti: sušená šunka, rukola...

Chia semínka nasypeme do vody a dáme stranou. Květák rozebereme na růžičky a rozmixujeme ho v mixeru. Vzniklou hmotu vložíme do čisté utěrky a vymačkáme přebytečnou vodu. Tuto hmotu pak smícháme s moukou, oreganem, solí, pepřem a chia semínky. Plech vyložíme pečícím papírem a rozprostřeme na něj malé kulaté placky (pizzy), které jsme vytvořili pomocí navlhčených rukou z připravené hmoty. Placky pak pečeme asi 25 minut při 180°C dozlatova.
Rajčatový protlak ochutíme protlačeným česnekem, solí a pepřem. Ještě teplé pečené těsto pomažeme lžící ochuceného protlaku, poklademe plátky mozzarelly a posypeme na kolečka nakrájenými olivami a kukuřicí. Zdobíme bazalkou.

Pizzu můžete obložit dle chuti a podávat buď za studena – pizzu ozdobit a rovnou servírovat nebo ještě zapéct.

Print Friendly, PDF & Email

Kristýna Ostratická Výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR

Kristýna se už několik let profesně věnuje gastronomii a výživě. Tyto obory také vystudovala a vzájemně je v každodenní praxi propojuje. I proto je jejím mottem: „Nežij v extrému, najdi rovnováhu.“ Mnozí z vás ji znáte z televize jako šikovnou kuchařku, roli food redaktorky si zase vyzkoušela v časopise Dieta. Věnuje se i výživovému poradenství a je autorkou několika kuchařských knížek. U nás zavádí zdravé pokrmy do všech jídelen a restaurací.

Filtruj v receptech:

načíst více receptů