Karbanátky z červené čočky
26.4.2024
Zdravé recepty
Vegetariánské křupavé karbanátky plné bílkovin budou chutnat celé rodině! Červená čočka je navíc plná vlákniny. Dopřejte si plnohodnotný oběd či večeři. Recept na karbanátky je bezlepkový.
vícePřejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování
27. 7. 2023
Zdravé recepty
„Patří k našim oblíbeným pokrmům, po kterých se v jídelně vždy jen zapráší. Zkuste ověřený recept od Tomáše Cikharta a seznamte se s ovocnými knedlíky blíže. “
4 porce
Nejprve si připravíme těsto. Z droždí a špetky cukru uděláme kašičku a přidáme vlažné mléko a lžíci mouky. Takto připravený kvásek necháme vykynout. Do mísy prosejeme mouku se špetkou soli. Přidáme zbylý cukr, vzešlý kvásek, vejce, zbylé vlažné mléko a kůru z půlky omytého citronu.
Vypracujeme nelepivé těsto a necháme na teplém místě přibližně hodinu kynout. Z těsta tvarujeme bochánky o hmotnosti 80 g a znovu necháme vykynout. Z bochánků pak tvoříme placky, které naplníme jahodami a vykoulíme do kuličky.
Na pomoučeném válu necháme pod utěrkou vykynout a vaříme ve vodě cca 8 až 10 minut, než knedlíky vyplavou na hladinu.
TIP Tomáše Cikharta
„Jakmile knedlíky vytáhnete z vody, propíchněte je špejlí, aby mohla uniknout pára a knedlíky zůstaly hezky nadýchané.“
Zakysanou smetanu smícháme s kůrou z druhé půlky omytého citronu a vanilkovým cukrem. Krupicový cukr smícháme s mletou skořicí. Rozpustíme máslo. Knedlíky podáváme se zakysanou smetanou, skořicovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem a meduňkou.
Příprava těsta, plnění a válení do kuliček – tato rutinní činnost, na jejíž konci stojí famózní ovocné knedlíčky, nás Čechy doprovází už něco přes tři sta let.
Ovocné knedlíky se poprvé v kuchařských knihách objevují přibližně v 17. století, původně jako výlučně švestkové a také smažené. Až později přibyly knedlíky kynuté a plněné různým ovocem.
Některé varianty si hned našly své nadšence – miloval je František d’Este, Jan Neruda o nich napsal fejeton a francouzský labužník Edouard de Pomiane je zařadil do žebříčku 10 nejlepších jídel světa.
Tento oblíbený pokrm se připravuje napříč celou Českou republikou. Není proto divu, že dostal různá pojmenování. S tímto minislovníkem ovocných knedlíků budete vždy vědět, o čem je řeč:
Polabí – obálky
Slovácko – kuliváre
Hanácko – blbouny
Také těsto má v různých koutech republiky odlišné podoby. Mezi nejklasičtější patří kynuté ovocné knedlíky či knedlíky z tvarohového těsta. A právě recept na kynuté ovocné knedlíky si pro vás připravil Brand Chef Primirestu Tomáš Cikhart.
Zkuste také ovocné knedlíky z bramborového těsta.
Sdílejte: