Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Kynuté ovocné knedlíky

27. 7. 2023

Zdravé recepty

„Patří k našim oblíbeným pokrmům, po kterých se v jídelně vždy jen zapráší. Zkuste ověřený recept od Tomáše Cikharta a seznamte se s ovocnými knedlíky blíže. “

Suroviny

4 porce

  • Na těsto:
  • 500 g pšeničné polohrubé mouky + troška navíc na poprášení válu
  • 20 g droždí
  • 100 g krupicového cukru
  • 250 ml mléka
  • 1 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 1 ks citronu
  • Na náplň a k podávání:
  • 300 g jahod
  • 1 ks vanilkového cukru
  • 250 g zakysané smetany
  • 100 g krupicovho cukru
  • 10 g skořice
  • 150 g másla
  • meduňka

Postup přípravy kynutých ovocných (jahodových) knedlíků

Nejprve si připravíme těsto. Z droždí a špetky cukru uděláme kašičku a přidáme vlažné mléko a lžíci mouky. Takto připravený kvásek necháme vykynout. Do mísy prosejeme mouku se špetkou soli. Přidáme zbylý cukr, vzešlý kvásek, vejce, zbylé vlažné mléko a kůru z půlky omytého citronu.

Vypracujeme nelepivé těsto a necháme na teplém místě přibližně hodinu kynout. Z těsta tvarujeme bochánky o hmotnosti 80 g a znovu necháme vykynout. Z bochánků pak tvoříme placky, které naplníme jahodami a vykoulíme do kuličky.

Na pomoučeném válu necháme pod utěrkou vykynout a vaříme ve vodě cca 8 až 10 minut, než knedlíky vyplavou na hladinu.

TIP Tomáše Cikharta
„Jakmile knedlíky vytáhnete z vody, propíchněte je špejlí, aby mohla uniknout pára a knedlíky zůstaly hezky nadýchané.“

Zakysanou smetanu smícháme s kůrou z druhé půlky omytého citronu a vanilkovým cukrem. Krupicový cukr smícháme s mletou skořicí. Rozpustíme máslo. Knedlíky podáváme se zakysanou smetanou, skořicovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem a meduňkou.

Ovocné knedlíky jsou staré přes 300 let

Příprava těsta, plnění a válení do kuliček – tato rutinní činnost, na jejíž konci stojí famózní ovocné knedlíčky, nás Čechy doprovází už něco přes tři sta let.

Ovocné knedlíky se poprvé v kuchařských knihách objevují přibližně v 17. století, původně jako výlučně švestkové a také smažené. Až později přibyly knedlíky kynuté a plněné různým ovocem.

Některé varianty si hned našly své nadšence – miloval je František d’Este, Jan Neruda o nich napsal fejeton a francouzský labužník Edouard de Pomiane je zařadil do žebříčku 10 nejlepších jídel světa.

Slovník ovocných knedlíků

Tento oblíbený pokrm se připravuje napříč celou Českou republikou. Není proto divu, že dostal různá pojmenování. S tímto minislovníkem ovocných knedlíků budete vždy vědět, o čem je řeč:

Polabí – obálky

Slovácko – kuliváre

Hanácko – blbouny

Také těsto má v různých koutech republiky odlišné podoby. Mezi nejklasičtější patří kynuté ovocné knedlíky či knedlíky z tvarohového těsta. A právě recept na kynuté ovocné knedlíky si pro vás připravil Brand Chef Primirestu Tomáš Cikhart.

Zkuste také ovocné knedlíky z bramborového těsta.

 

 

Tomáš Cikhart Brand Chef Primirest ČR/SR

Zkušený šéfkuchař, který prošel kuchyněmi těch nejlepších pražských hotelů. Vařil u mnoha známých šéfkuchařů a od roku 2022 dohlíží na kvalitu školního stravování u nás. „Je jedno, jestli mluvíme o školním či veřejném stravování nebo o michelinské restauraci, pořád je základem poctivá řemeslná práce a důraz na to připravovat si všechno od základu,“ vysvětluje svůj přístup k práci Tomáš Cikhart. Pro Primirest vytváří receptury do nového školního menu a věnuje se také rozvoji kuchařů. Jeho cílem je, abychom v sítí jídelen Primirest nabízeli v rámci denního menu vždy jednu třetinu kvalitních bezmasých jídel, což se mu daří.

Filtruj v receptech:

načíst více receptů