Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Ovocné knedlíky z bramborového těsta s perníkem

31. 7. 2023

Zdravé recepty

„Ovocné knedlíky patří k oblíbeným pokrmům, a to nejen u dětí. Zkuste to s nimi trochu jinak. Přinášíme recept od Tomáše Cikharta, který zaujme. “

Suroviny

4 porce

  • 500 g neloupaných brambor
  • 150 g polohrubé mouky + troška navíc na poučení válu
  • 150 g hrubé krupice
  • 2 ks vajec
  • 1 ks perníku na strouhání
  • 150 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 350 g zralých meruněk (spíše menší)

Postup přípravy meruňkových knedlíků z bramborového těsta s perníkem

Nejprve si připravíme těsto. Brambory uvaříme ve slupce, ještě vlažné je oloupeme, necháme vychladnout a poté je nastrouháme na jemném struhadle. Společně s prosátou moukou a krupicí, vejci polovinou cukru pak nastrouhané brambory smícháme v těsto.

Těsto rozválíme na poučeném válu do tenka, pomocí nože nebo rádýlka vykrájíme čtverce a do každého vložíme vypeckovanou meruňku. Vaříme ve vroucí vodě cca 6–8 minut. Uvařené knedlíky polijeme máslem a obalíme ve strouhaném perníku. Podáváme s moučkovým cukrem a rozpuštěným máslem.

Ovocné knedlíky nemusí být jenom kynuté

Ovocné knedlíky patří k létu, nadílku ovoce přece nějak musíte zpracovat. Pokud se vám osvědčil náš recept na kynuté jahodové knedlíky, tak je na řadě další variace tohoto oblíbeného pokrmu.

Kombinace bramborového těsta se sladkým ovocím je jednou z možností. V našich končinách je toto spojení spíše opomíjeno, což je škoda. Bramborové těsto je totiž kypré a vláčné a s ovocem jde krásně dohromady. I proto pro vás Tomáš Cikhart, Brand Chef Primirestu, připravil meruňkové knedlíky právě z bramborového těsta a přidal k nim perník.

TIP Tomáše Cikharta
„Kombinaci meruňky a perníku si zamilujete. Kořeněnost perníku ještě podtrhne souhru bramborového těsta a sladkosti ovoce. A tím, že knedlík po uvaření obalíte ve strouhaném perníku vám vznikne krásná mozaika chutí.“

 

 

 

 

Tomáš Cikhart Brand Chef Primirest ČR/SR

Zkušený šéfkuchař, který prošel kuchyněmi těch nejlepších pražských hotelů. Vařil u mnoha známých šéfkuchařů a od roku 2022 dohlíží na kvalitu školního stravování u nás. „Je jedno, jestli mluvíme o školním či veřejném stravování nebo o michelinské restauraci, pořád je základem poctivá řemeslná práce a důraz na to připravovat si všechno od základu,“ vysvětluje svůj přístup k práci Tomáš Cikhart. Pro Primirest vytváří receptury do nového školního menu a věnuje se také rozvoji kuchařů. Jeho cílem je, abychom v sítí jídelen Primirest nabízeli v rámci denního menu vždy jednu třetinu kvalitních bezmasých jídel, což se mu daří.

Filtruj v receptech:

načíst více receptů