Rajská polévka s tofu noky
14.7.2024
Zdravé recepty
Lahodná tomatová polévka, která zahřeje, zasytí a překvapí neobvyklou vegetariánskou verzí knedlíčků z tofu
vícePřejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování
4. 10. 2023
Zdravé recepty
„Klasika, která jen tak neomrzí, navíc zasytí a díky kysanému zelí dodá i potřebný vitamín C a vlákninu. Jako přílohu si připravte netradiční knedlíky, kde běžnou mouku nahradíte špaldovou a housku kostičkami žitného chleba. “
4 porce
Na polovině sádla orestujte cibuli nakrájenou najemno do zlatohněda. Přidejte na kostky nakrájené vepřové maso, osolte a opepřete. Maso opečte do hněda a ochuťte mletým kmínem, zasypte mletou paprikou a krátce orestujte. Pak vše zalijte vývarem a přidejte bobkový list, duste na střední teplotě.
Až je maso zpola měkké, přidejte k němu propláchnuté a překrájené kysané zelí. A společně vše duste do měkka. Když je zelí i maso měkké, zahustěte je vychladlou jíškou, kterou jste si připravili ze zbytku vepřového sádla a hladké mouky. Vše společně provařte alespoň 10 minut. Dochuťte solí a pepřem, zjemněte zakysanou smetanou (50 g si nechte na ozdobení).
Podávejte s knedlíky, které připravíte tak, že necháte vzejít kvásek z droždí, části vlažného mléka a s trochou špaldové mouky. Obě mouky prosejte do mísy, tím se vám provzdušní, osolte a promíchejte. Přidejte vzešlý kvásek, zbytek mléka a vejce. Vytvořte nelepivé těsto. Nakonec přidejte usušené kostičky z kváskového chleba a už těsto nehněťte, aby se zachovala mozaika.
Z těsta vytvarujte knedlíky, hotové je nechte nakynout pod utěrkou a poté je vařte v osolené vodě cca 20 minut. Po vyndání z vody propíchněte knedlíky špejlí, aby unikla pára a zůstaly vláčné.
Jak tomu už v historii bývá, za vznikem tohoto pokrmu stojí pravděpodobně náhoda. Jedna z historek říká, že ho poprvé uvařil kuchař v jedné hospůdce svému štamgastovi – budapešťskému soudci Székelymu.
Jednou přišel do hospody pozdě a v kuchyni už toho moc nezbylo, jenom vepřový guláš a kysané zelí. Kuchař dostal nápad tyto dva pokrmy smíchat a segedínský guláš byl na světě. Někdy se mu říká i székelský guláš.
Tradičně se k segedínskému guláši podávají houskové knedlíky, tedy kombinace bílé mouky s bílým pečivem. Jako variaci můžete vyzkoušet i jiné odrůdy mouky, například špaldovou.
Špalda je pro změnu staročeská odrůda pšenice, která má vyšší množství bílkovin a vlákniny než klasická pšenice. Bílou housku zase nahraďte pečivem ze žitné mouky. Ta pečivo zajímavě zabarví a přidá mu neobvyklou chuť.
V rámci 236 školek, školiček, základních a středních škol Primirestu každý měsíc navaříme dětem přes 450 000 porcí obědů. A nechybí právě ani segedínský guláš, děti si tento pokrm velice oblíbily.
„V našich školních jídelnách a restauracích vaříme segedínský guláš pravidelně, podáváme ho s „tradičnějším“ houskovými knedlíky. Ty použité v tomto receptu jsou spíš na zpestření domácího vaření. Jednou ročně ale ve školních jídelnách místo klasicky z masa zařadíme pro někoho možná překvapivý segedínský guláš z tempehu (sójový výrobek původem z Indonésie, který se vyrábí fermentací a kvašením celých sójových bobů), který slouží jako zdroj bílkovin, a vznikne nám tak zajímavý a velice chutný pokrm v bezmasé variantě,“ vysvětluje Brand Chef Primirestu Tomáš Cikhart.
Sdílejte: