Karbanátky z červené čočky
26.4.2024
Zdravé recepty
Vegetariánské křupavé karbanátky plné bílkovin budou chutnat celé rodině! Červená čočka je navíc plná vlákniny. Dopřejte si plnohodnotný oběd či večeři. Recept na karbanátky je bezlepkový.
vícePřejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování
12. 12. 2023
Zdravé recepty
„Připravte si jídlo, které má na Valašsku dlouhou historii. Valašský kontrabáš s pohankou a brambory vás zasytí a dodá vámvlákninu, která v našich jídelníčcích častokrát chybí. Zkuste tento pohankový recept ověřený několika generacemi.“
4 porce
Nejprve si připravíte pohanku. Dvakrát ji přelijete vroucí vodou, necháte ji v cedníku okapat, vsypete do kastrolu, zalijete 400 ml vody, zakryjete pokličkou a uvaříte doměkka.
Mezitím uvaříte uzené maso doměkka, vytáhnete ho z vody a necháte vychladnout. Poté ho nakrájíte na drobné kostičky. Brambory omyjete, nakrájíte na měsíčky, ochutíte solí a kmínem, potřete olejem a upečete. Pekáč nezapomeňte vymazat sádlem.
Cibuli nakrájíte nadrobno a orestujete na sádle dozlatova. Česnek utřete se solí. Brambory smícháte s pohankou, uzeným masem, česnekem a cibulí. Do pekáče rozložíte nahrubo nasekanou petržel a zakryjete ji pohankovo-bramborovou směsí.
Vložíte do trouby předehřáté na 180 °C a pečete zhruba 20 minut dozlatova.
Zkuste i naše další recepty.
Pohanka by měla mít místo ve vaší kuchyni už kvůli svým blahodárným účinkům na lidské zdraví. Obsahuje velké množství snadno stravitelných bílkovin, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a pomáhá rozšiřovat cévy.
Kromě bílkovin má v sobě i mnoho vlákniny, tudíž pomáhá udržovat dobré zažívání a zlepšuje střevní funkce. Reguluje také hladinu cukru.
Kontrabáš je tradiční pokrm z Valašska, který tvoří brambory a především pohanka. Tato plodina kdysi na Valašsku rostla všude, nyní už její výskyt není tak častý.
Existuje několik druhů kontrabáše, nejčastěji jde o varianty s masem a bez něj. U masitých verzí se do valašského kontrabáše přidává uzené maso nebo klobása s brynzou. Na kontrabáši si mohou pochutnat i vegetariáni, jen si místo uzeného masa opečou tofu a cibuli osmaží na přepuštěném másle.
„Ve školních jídelnách a restauracích Primirest pohanku dětem připravujeme docela často. Oblíbily si ji hlavně v podobě různých rizot. Zkuste ji do jídelníčku zahrnout na podzim a v zimě, pohanka totiž organizmus zahřívá.“
Brand Chef Primirestu Tomáš Cikhart
Sdílejte: