Recept s pohankou: Valašský kontrabáš jako od babičky
12. 12. 2023
Zdravé recepty
„Připravte si jídlo, které má na Valašsku dlouhou historii. Valašský kontrabáš s pohankou a brambory vás zasytí a dodá vámvlákninu, která v našich jídelníčcích častokrát chybí. Zkuste tento pohankový recept ověřený několika generacemi.“
Suroviny
4 porce
Suroviny na valašský kontrabáš s pohankou
150 g pohanky
400 g uzeného masa
800 g brambor
sůl
celý kmín
1 cibule
2 lžíce sádla
3–4 stroužky česneku
1 hrst hladkolisté petržele
sádlo na vymazání pekáče
Postup přípravy valašského kontrabáše s pohankou
Nejprve si připravíte pohanku. Dvakrát ji přelijete vroucí vodou, necháte ji v cedníku okapat, vsypete do kastrolu, zalijete 400 ml vody, zakryjete pokličkou a uvaříte doměkka.
Mezitím uvaříte uzené maso doměkka, vytáhnete ho z vody a necháte vychladnout. Poté ho nakrájíte na drobné kostičky. Brambory omyjete, nakrájíte na měsíčky, ochutíte solí a kmínem, potřete olejem a upečete. Pekáč nezapomeňte vymazat sádlem.
Cibuli nakrájíte nadrobno a orestujete na sádle dozlatova. Česnek utřete se solí. Brambory smícháte s pohankou, uzeným masem, česnekem a cibulí. Do pekáče rozložíte nahrubo nasekanou petržel a zakryjete ji pohankovo-bramborovou směsí.
Vložíte do trouby předehřáté na 180 °C a pečete zhruba 20 minut dozlatova.
Pohanka by měla mít místo ve vaší kuchyni už kvůli svým blahodárným účinkům na lidské zdraví. Obsahuje velké množství snadno stravitelných bílkovin, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a pomáhá rozšiřovat cévy.
Kromě bílkovin má v sobě i mnoho vlákniny, tudíž pomáhá udržovat dobré zažívání a zlepšuje střevní funkce. Reguluje také hladinu cukru.
Kontrabáš je tradiční pokrm z Valašska, který tvoří brambory a především pohanka. Tato plodina kdysi na Valašsku rostla všude, nyní už její výskyt není tak častý.
Existuje několik druhů kontrabáše, nejčastěji jde o varianty s masem a bez něj. U masitých verzí se do valašského kontrabáše přidává uzené maso nebo klobása s brynzou. Na kontrabáši si mohou pochutnat i vegetariáni, jen si místo uzeného masa opečou tofu a cibuli osmaží na přepuštěném másle.
„Ve školních jídelnách a restauracích Primirest pohanku dětem připravujeme docela často. Oblíbily si ji hlavně v podobě různých rizot. Zkuste ji do jídelníčku zahrnout na podzim a v zimě, pohanka totiž organizmus zahřívá.“
Zkušený šéfkuchař, který prošel kuchyněmi těch nejlepších pražských hotelů. Vařil u mnoha známých šéfkuchařů a od roku 2022 dohlíží na kvalitu školního stravování u nás.
„Je jedno, jestli mluvíme o školním či veřejném stravování nebo o michelinské restauraci, pořád je základem poctivá řemeslná práce a důraz na to připravovat si všechno od základu,“ vysvětluje svůj přístup k práci Tomáš Cikhart.
Pro Primirest vytváří receptury do nového školního menu a věnuje se také rozvoji kuchařů. Jeho cílem je, abychom v sítí jídelen Primirest nabízeli v rámci denního menu vždy jednu třetinu kvalitních bezmasých jídel, což se mu daří.