Rajská polévka s tofu noky
14.7.2024
Zdravé recepty
Lahodná tomatová polévka, která zahřeje, zasytí a překvapí neobvyklou vegetariánskou verzí knedlíčků z tofu
vícePřejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování
12. 12. 2023
Zdravé recepty
„Připravte si jídlo, které má na Valašsku dlouhou historii. Valašský kontrabáš s pohankou a brambory vás zasytí a dodá vámvlákninu, která v našich jídelníčcích častokrát chybí. Zkuste tento pohankový recept ověřený několika generacemi.“
4 porce
Nejprve si připravíte pohanku. Dvakrát ji přelijete vroucí vodou, necháte ji v cedníku okapat, vsypete do kastrolu, zalijete 400 ml vody, zakryjete pokličkou a uvaříte doměkka.
Mezitím uvaříte uzené maso doměkka, vytáhnete ho z vody a necháte vychladnout. Poté ho nakrájíte na drobné kostičky. Brambory omyjete, nakrájíte na měsíčky, ochutíte solí a kmínem, potřete olejem a upečete. Pekáč nezapomeňte vymazat sádlem.
Cibuli nakrájíte nadrobno a orestujete na sádle dozlatova. Česnek utřete se solí. Brambory smícháte s pohankou, uzeným masem, česnekem a cibulí. Do pekáče rozložíte nahrubo nasekanou petržel a zakryjete ji pohankovo-bramborovou směsí.
Vložíte do trouby předehřáté na 180 °C a pečete zhruba 20 minut dozlatova.
Zkuste i naše další recepty.
Pohanka by měla mít místo ve vaší kuchyni už kvůli svým blahodárným účinkům na lidské zdraví. Obsahuje velké množství snadno stravitelných bílkovin, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a pomáhá rozšiřovat cévy.
Kromě bílkovin má v sobě i mnoho vlákniny, tudíž pomáhá udržovat dobré zažívání a zlepšuje střevní funkce. Reguluje také hladinu cukru.
Kontrabáš je tradiční pokrm z Valašska, který tvoří brambory a především pohanka. Tato plodina kdysi na Valašsku rostla všude, nyní už její výskyt není tak častý.
Existuje několik druhů kontrabáše, nejčastěji jde o varianty s masem a bez něj. U masitých verzí se do valašského kontrabáše přidává uzené maso nebo klobása s brynzou. Na kontrabáši si mohou pochutnat i vegetariáni, jen si místo uzeného masa opečou tofu a cibuli osmaží na přepuštěném másle.
„Ve školních jídelnách a restauracích Primirest pohanku dětem připravujeme docela často. Oblíbily si ji hlavně v podobě různých rizot. Zkuste ji do jídelníčku zahrnout na podzim a v zimě, pohanka totiž organizmus zahřívá.“
Brand Chef Primirestu Tomáš Cikhart
Sdílejte: