Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Recept s pohankou: Valašský kontrabáš jako od babičky

12. 12. 2023

Zdravé recepty

„Připravte si jídlo, které má na Valašsku dlouhou historii. Valašský kontrabáš s pohankou a brambory vás zasytí a dodá vámvlákninu, která v našich jídelníčcích častokrát chybí. Zkuste tento pohankový recept ověřený několika generacemi.“

Suroviny

4 porce

  • Suroviny na valašský kontrabáš s pohankou
  • 150 g pohanky
  • 400 g uzeného masa
  • 800 g brambor
  • sůl
  • celý kmín
  • 1 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 3–4 stroužky česneku
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • sádlo na vymazání pekáče

Postup přípravy valašského kontrabáše s pohankou

Nejprve si připravíte pohanku. Dvakrát ji přelijete vroucí vodou, necháte ji v cedníku okapat, vsypete do kastrolu, zalijete 400 ml vody, zakryjete pokličkou a uvaříte doměkka.

Mezitím uvaříte uzené maso doměkka, vytáhnete ho z vody a necháte vychladnout. Poté ho nakrájíte na drobné kostičky. Brambory omyjete, nakrájíte na měsíčky, ochutíte solí a kmínem, potřete olejem a upečete. Pekáč nezapomeňte vymazat sádlem.

Cibuli nakrájíte nadrobno a orestujete na sádle dozlatova. Česnek utřete se solí. Brambory smícháte s pohankou, uzeným masem, česnekem a cibulí. Do pekáče rozložíte nahrubo nasekanou petržel a zakryjete ji pohankovo-bramborovou směsí.

Vložíte do trouby předehřáté na 180 °C a pečete zhruba 20 minut dozlatova. 

Zkuste i naše další recepty.

Proč by ve vašem jídelníčku neměla chybět pohanka

Pohanka by měla mít místo ve vaší kuchyni už kvůli svým blahodárným účinkům na lidské zdraví. Obsahuje velké množství snadno stravitelných bílkovin, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a pomáhá rozšiřovat cévy.

Valašský kontrabáš s pohankou

Kromě bílkovin má v sobě i mnoho vlákniny, tudíž pomáhá udržovat dobré zažívání a zlepšuje střevní funkce. Reguluje také hladinu cukru.

Zaručený pohankový recept. Zkuste valašský kontrabáš

Kontrabáš je tradiční pokrm z Valašska, který tvoří brambory a především pohanka. Tato plodina kdysi na Valašsku rostla všude, nyní už její výskyt není tak častý.

Existuje několik druhů kontrabáše, nejčastěji jde o varianty s masem a bez něj. U masitých verzí se do valašského kontrabáše přidává uzené maso nebo klobása s brynzou. Na kontrabáši si mohou pochutnat i vegetariáni, jen si místo uzeného masa opečou tofu a cibuli osmaží na přepuštěném másle.

„Ve školních jídelnách a restauracích Primirest pohanku dětem připravujeme docela často. Oblíbily si ji hlavně v podobě různých rizot. Zkuste ji do jídelníčku zahrnout na podzim a v zimě, pohanka totiž organizmus zahřívá.“

Brand Chef Primirestu Tomáš Cikhart

Tomáš Cikhart Brand Chef Primirest ČR/SR

Zkušený šéfkuchař, který prošel kuchyněmi těch nejlepších pražských hotelů. Vařil u mnoha známých šéfkuchařů a od roku 2022 dohlíží na kvalitu školního stravování u nás. „Je jedno, jestli mluvíme o školním či veřejném stravování nebo o michelinské restauraci, pořád je základem poctivá řemeslná práce a důraz na to připravovat si všechno od základu,“ vysvětluje svůj přístup k práci Tomáš Cikhart. Pro Primirest vytváří receptury do nového školního menu a věnuje se také rozvoji kuchařů. Jeho cílem je, abychom v sítí jídelen Primirest nabízeli v rámci denního menu vždy jednu třetinu kvalitních bezmasých jídel, což se mu daří.

Filtruj v receptech:

načíst více receptů