„Zkuste tuhle rychlou večeři či oběd pro děti z jednoho hrnce. Těstoviny s kuřetem s rajčatovou omáčkou a s mozzarellou si vaši nejmenší zamilují.“
Suroviny
4 porce
1 ks cibule
2 stroužky česneku
400 g kuřecích prsou
6 pl olivového oleje
600 g konzervovaných krájených rajčat
200 g rajčatové passaty
400 ml kuřecího vývaru (může být i zeleninový nebo voda).
400 g tříbarevných těstovin fusilli
sůl
pepř
cukr
200 g mozzarelly
½ svazku bazalky + na ozdobu
Postup přípravy rychlé večeře či oběda pro děti z jednoho hrnce
Cibuli nakrájejte najemno a česnek na tenké plátky. Kuřecí prsa bez kůže nakrájejte na kostky o rozměrech 2,5 x 2,5 cm, smíchejte je s částí oleje a osolte. Kuřecí kostky opékejte v hrnci na olivovém oleji asi 2 minuty, dokud se maso nezatáhne ze všech stran.
Poté přidejte nakrájenou cibuli a česnek a krátce je orestujte. Přidejte nakrájená rajčata a passatu a trochu snižte teplotu. Přilijte vývar nebo vodu, přidejte neuvařené těstoviny a vše dobře promíchejte. Je důležité dodržet přilité množství vývaru či vody, aby se vám těstoviny uvařily.
TIP Tomáše Cikharta
„Tím, že se těstoviny vaří společně s rajčatovou omáčkou, získají výraznější tomatovou chuť.“
Přidejte větší část bazalky (pár lístků si ponechte na ozdobu), ochuťte solí a pepřem. Hrnec přikryjte pokličkou a vařte na mírném ohni asi 8 až 11 minut, dokud nejsou těstoviny uvařené. V případě potřeby přidejte ještě trochu tekutiny.
Mezitím osušte mozzarellu a natrhejte ji na menší kousky, které pak nasypete na jednotlivé porce. Osolte a opepřete podle potřeby a podávejte posypané bazalkou a pokapané olivovým olejem.
Rychlá večeře či oběd nemusí být jenom špagety s kečupem
Snad největším oříškem je připravit dětem jídlo, které by bylo zdravé, a navíc by jim i chutnalo. Zapomeňte na špagety s kečupem, náš (Tomášův) recept chutná i dětem. Máme to ověřené tisícími školáků – strávníků Primirest!
„V našich školních jídelnách a restauracích po celé republice jsou těstoviny s rajčatovou omáčkou v různých podobách mimořádně oblíbeným pokrmem. Podáváme je buďto s kuřecím masem, masovými kuličkami, nebo jen tak se sýrem jako bezmasý pokrm,“ popisuje své zkušenosti šéf všech šéfkuchařů Primirest, Brand Chef Tomáš Cikhart.
Tomáš Cikhart Brand Chef Primirest ČR/SR
Zkušený šéfkuchař, který prošel kuchyněmi těch nejlepších pražských hotelů. Vařil u mnoha známých šéfkuchařů a od roku 2022 dohlíží na kvalitu školního stravování u nás.
„Je jedno, jestli mluvíme o školním či veřejném stravování nebo o michelinské restauraci, pořád je základem poctivá řemeslná práce a důraz na to připravovat si všechno od základu,“ vysvětluje svůj přístup k práci Tomáš Cikhart.
Pro Primirest vytváří receptury do nového školního menu a věnuje se také rozvoji kuchařů. Jeho cílem je, abychom v sítí jídelen Primirest nabízeli v rámci denního menu vždy jednu třetinu kvalitních bezmasých jídel, což se mu daří.