Karbanátky z červené čočky
26.4.2024
Zdravé recepty
Vegetariánské křupavé karbanátky plné bílkovin budou chutnat celé rodině! Červená čočka je navíc plná vlákniny. Dopřejte si plnohodnotný oběd či večeři. Recept na karbanátky je bezlepkový.
vícePřejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování
29. 1. 2024
Zdravé recepty
„Máme pro vás recept na zdravý bezlepkový tvarohový koláč. Připravíte ho jednoduše, raz dva. Díky tvarohu plného kvalitních bílkovin tak získáte super svačinku, která nejenom chutná, ale i perfektně zasytí.“
Tvaroh tradičně používaly v kuchyni už naše babičky – voňavé tvarohové buchty, selský tvaroh na chleba, nebo takové všednodenní brambory s tvarohem.
Nepotřebovaly žádné výživové tabulky, aby věděly, že tvaroh skvěle a zdravě všechny zasytí. Důvodem je vysoký obsah bílkovin.
Jako sladidlo do tohoto receptu vybrala Kristýna Ostratická přírodní náhrady cukru erythritol a xylitol. Obě dodají koláči sladkou chuť a mají méně kalorií než cukr.
Pokud tyto suroviny doma nemáte, nahraďte je klidně například třtinovým cukrem nebo zkuste alternativní sladidla dle vašich chuťových preferencí. Recept bude fungovat i tak.
Tento bezlepkový tvarohový koláč je skvělá svačinka do práce nebo do školy. Navíc, pokud máte v rodině bezlepkáře, víte, jak náročné může být stravování mimo domova.
My na to myslíme. V našich školních jídelnách a restauracích Primirest připravujeme jedno plnohodnotné bezlepkové jídlo denně. Ve firemních restauracích a závodních jídelnách Delirest pak nabízíme různá dietní jídla, komplexní FIT menu a podobné alternativy – vždy záleží od zájmu a poptávky strávníků na jednotlivých provozech.
6 porcí
Korpus a drobenka:
50 g slunečnicového semínka
20 g strouhaného kokosu
60 g pohankové mouky
30 g pohankových vloček
30 g erythritolu (nebo xylitolu)
50 g tuhého kokosového oleje (extra virgin)
Tvarohová vrstva:
1 vanička tučného nebo polotučného tvarohu (250 g)
30 g erythritolu (nebo xylitolu)
1 vejce
„Koláč můžete připravit i v jinak ochucené verzi a do tvarohu vmíchat např. bobulovité ovoce, rozpustnou kávu, skořici, vanilku… Část mouky můžete nahradit proteinem – koláč se pak stává výbornou a lehkou svačinkou, kterou si můžete dovolit i při hubnutí.“
Kristýna Ostratická, výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR
Veškeré ingredience na korpus smícháme v míse – pomocí rukou vytvoříme drobivé těsto. Větší část těsta použijeme na spodek koláče.
Formu na pečení (pekáček o rozměrech cca 20 x 30 cm) vyložíme pečícím papírem. Necháme okraje papíru delší, aby se pak koláč po upečení dobře z formy vyndal.
Troubu předehřejeme na 180°C.
Dno pokryjeme drobenkovou směsí – lehce přitlačíme prsty. Nebojte se, koláč se krásně po upečení zpevní.
Na tuto vrstvu vlijeme tvarohovou směs. Tvaroh smícháme s vejcem a erythritolem.
Nakonec ještě vršek koláče posypeme zbylou „drobenkou“ (stejnou směsí jako jsme použili na korpus).
Pečeme v troubě asi 30 minut.
Sdílejte: