Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Rychlý tvarohový koláč bez lepku a cukru

29. 1. 2024

Zdravé recepty

„Máme pro vás recept na zdravý bezlepkový tvarohový koláč. Připravíte ho jednoduše, raz dva. Díky tvarohu plného kvalitních bílkovin tak získáte super svačinku, která nejenom chutná, ale i perfektně zasytí.“

Tvaroh patří do zdravého jídelníčku

Tvaroh tradičně používaly v kuchyni už naše babičky – voňavé tvarohové buchty, selský tvaroh na chleba, nebo takové všednodenní brambory s tvarohem.

Nepotřebovaly žádné výživové tabulky, aby věděly, že tvaroh skvěle a zdravě všechny zasytí. Důvodem je vysoký obsah bílkovin.

Pozitiva tvarohu

  • Hodně bílkovin.
  • Výborný zdroj vápníku.
  • Plný draslíku.
  • Obsahuje vitamin B2-riboflavin

Zdravý tvarohový koláč: Zkuste to s cukrem, nebo i bez

Jako sladidlo do tohoto receptu vybrala Kristýna Ostratická přírodní náhrady cukru erythritol a xylitol. Obě dodají koláči sladkou chuť a mají méně kalorií než cukr.

Pokud tyto suroviny doma nemáte, nahraďte je klidně například třtinovým cukrem nebo zkuste alternativní sladidla dle vašich chuťových preferencí. Recept bude fungovat i tak.

Erythritol – přírodní sladidlo, které se přirozeně vyskytuje v některých druzích ovoce.

Xylitol – přírodní sladidlo vyrobené například z březové kůry nebo kukuřice.

Zdravě a bezlepkově se najíte i v provozovnách Delirest a Primirest

Tento bezlepkový tvarohový koláč je skvělá svačinka do práce nebo do školy. Navíc, pokud máte v rodině bezlepkáře, víte, jak náročné může být stravování mimo domova.

My na to myslíme. V našich školních jídelnách a restauracích Primirest připravujeme jedno plnohodnotné bezlepkové jídlo denně. Ve firemních restauracích a závodních jídelnách Delirest pak nabízíme různá dietní jídla, komplexní FIT menu a podobné alternativy – vždy záleží od zájmu a poptávky strávníků na jednotlivých provozech.

Suroviny na tvarohový koláč bez mouky a cukru

Suroviny

6 porcí

    Korpus a drobenka:

    50 g slunečnicového semínka

    20 g strouhaného kokosu

    60 g pohankové mouky

    30 g pohankových vloček

    30 g erythritolu (nebo xylitolu)

    50 g tuhého kokosového oleje (extra virgin)


    Tvarohová vrstva:

    1 vanička tučného nebo polotučného tvarohu (250 g)

    30 g erythritolu (nebo xylitolu)

    1 vejce

„Koláč můžete připravit i v jinak ochucené verzi a do tvarohu vmíchat např. bobulovité ovoce, rozpustnou kávu, skořici, vanilku… Část mouky můžete nahradit proteinem – koláč se pak stává výbornou a lehkou svačinkou, kterou si můžete dovolit i při hubnutí.“

Kristýna Ostratická, výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR

Postup přípravy tvarohového koláče bez mouky a cukru

Veškeré ingredience na korpus smícháme v míse – pomocí rukou vytvoříme drobivé těsto. Větší část těsta použijeme na spodek koláče.

Formu na pečení (pekáček o rozměrech cca 20 x 30 cm) vyložíme pečícím papírem. Necháme okraje papíru delší, aby se pak koláč po upečení dobře z formy vyndal.

Troubu předehřejeme na 180°C.

Dno pokryjeme drobenkovou směsí – lehce přitlačíme prsty. Nebojte se, koláč se krásně po upečení zpevní.

Na tuto vrstvu vlijeme tvarohovou směs. Tvaroh smícháme s vejcem a erythritolem.

Nakonec ještě vršek koláče posypeme zbylou „drobenkou“ (stejnou směsí jako jsme použili na korpus).

Pečeme v troubě asi 30 minut.

Kristýna Ostratická Výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR

Kristýna se už několik let profesně věnuje gastronomii a výživě. Tyto obory také vystudovala a vzájemně je v každodenní praxi propojuje. I proto je jejím mottem: „Nežij v extrému, najdi rovnováhu.“ Mnozí z vás ji znáte z televize jako šikovnou kuchařku, roli food redaktorky si zase vyzkoušela v časopise Dieta. Věnuje se i výživovému poradenství a je autorkou několika kuchařských knížek. U nás zavádí zdravé pokrmy do všech jídelen a restaurací.

Filtruj v receptech:

načíst více receptů