„Máme pro vás recept na zdravý bezlepkový tvarohový koláč. Připravíte ho jednoduše, raz dva. Díky tvarohu plného kvalitních bílkovin tak získáte super svačinku, která nejenom chutná, ale i perfektně zasytí.“
Tvaroh patří do zdravého jídelníčku
Tvaroh tradičně používaly v kuchyni už naše babičky – voňavé tvarohové buchty, selský tvaroh na chleba, nebo takové všednodenní brambory s tvarohem.
Nepotřebovaly žádné výživové tabulky, aby věděly, že tvaroh skvěle a zdravě všechny zasytí. Důvodem je vysoký obsah bílkovin.
Pozitiva tvarohu
Hodně bílkovin.
Výborný zdroj vápníku.
Plný draslíku.
Obsahuje vitamin B2-riboflavin
Zdravý tvarohový koláč: Zkuste to s cukrem, nebo i bez
Jako sladidlo do tohoto receptu vybrala Kristýna Ostratická přírodní náhrady cukru erythritol a xylitol. Obě dodají koláči sladkou chuť a mají méně kalorií než cukr.
Pokud tyto suroviny doma nemáte, nahraďte je klidně například třtinovým cukrem nebo zkuste alternativní sladidla dle vašich chuťových preferencí. Recept bude fungovat i tak.
Zdravě a bezlepkově se najíte i v provozovnách Delirest a Primirest
Tento bezlepkový tvarohový koláč je skvělá svačinka do práce nebo do školy. Navíc, pokud máte v rodině bezlepkáře, víte, jak náročné může být stravování mimo domova.
My na to myslíme. V našich školních jídelnách a restauracích Primirest připravujeme jedno plnohodnotné bezlepkové jídlo denně. Ve firemních restauracích a závodních jídelnách Delirest pak nabízíme různá dietní jídla, komplexní FIT menu a podobné alternativy – vždy záleží od zájmu a poptávky strávníků na jednotlivých provozech.
Suroviny na tvarohový koláč bez mouky a cukru
Suroviny
6 porcí
Korpus a drobenka:
50 g slunečnicového semínka
20 g strouhaného kokosu
60 g pohankové mouky
30 g pohankových vloček
30 g erythritolu (nebo xylitolu)
50 g tuhého kokosového oleje (extra virgin)
Tvarohová vrstva:
1 vanička tučného nebo polotučného tvarohu (250 g)
30 g erythritolu (nebo xylitolu)
1 vejce
„Koláč můžete připravit i v jinak ochucené verzi a do tvarohu vmíchat např. bobulovité ovoce, rozpustnou kávu, skořici, vanilku… Část mouky můžete nahradit proteinem – koláč se pak stává výbornou a lehkou svačinkou, kterou si můžete dovolit i při hubnutí.“
Kristýna Ostratická, výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR
Postup přípravy tvarohového koláče bez mouky a cukru
Veškeré ingredience na korpus smícháme v míse – pomocí rukou vytvoříme drobivé těsto. Větší část těsta použijeme na spodek koláče.
Formu na pečení (pekáček o rozměrech cca 20 x 30 cm) vyložíme pečícím papírem. Necháme okraje papíru delší, aby se pak koláč po upečení dobře z formy vyndal.
Troubu předehřejeme na 180°C.
Dno pokryjeme drobenkovou směsí – lehce přitlačíme prsty. Nebojte se, koláč se krásně po upečení zpevní.
Na tuto vrstvu vlijeme tvarohovou směs. Tvaroh smícháme s vejcem a erythritolem.
Nakonec ještě vršek koláče posypeme zbylou „drobenkou“ (stejnou směsí jako jsme použili na korpus).
Kristýna Ostratická Výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR
Kristýna se už několik let profesně věnuje gastronomii a výživě. Tyto obory také vystudovala a vzájemně je v každodenní praxi propojuje. I proto je jejím mottem: „Nežij v extrému, najdi rovnováhu.“
Mnozí z vás ji znáte z televize jako šikovnou kuchařku, roli food redaktorky si zase vyzkoušela v časopise Dieta. Věnuje se i výživovému poradenství a je autorkou několika kuchařských knížek. U nás zavádí zdravé pokrmy do všech jídelen a restaurací.