Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Zeleninové placičky bez lepku

29. 7. 2017

Zdravé recepty

„Tyhle placičky nejsou jen ze zeleniny, ale obsahují i červenou čočku - tedy zdroj bílkovin. Jsou výborné - nebojte se je předložit i dětem! “

Suroviny

4 porce

  • 1 malá cuketa (asi 180 g)
  • 2 mrkve (300 g)
  • ½ hrnku červené čočky 120 g
  • 2 stroužky česneku
  • lžička majoránky
  • 1 jarní cibulka
  • 1 vejce
  • 4 vrchovaté lžíce (70 g) pohankové mouky (případně víc na zahuštění) nebo mouka pšeničná/špaldová... pak ale nebudou placičky bezlepkové
  • řepkový olej na smažení
  • sůl

Čočku dáme vařit do menšího hrnce.

Mezitím cuketu nastrouháme nahrubo, prosolíme a necháme chvíli vypotit.

Poté přes plátýnko vymačkáme přebytečnou vodu. Dáme do velké mísy a k cuketě přistrouháme najemno očištěnou mrkev a česnek. Vmícháme majoránku a na kolečka nakrájenou jarní cibulku.

Čočku necháme vychladnout a vmícháme do směsi. Přidáme vejce a zahustíme pohankovou moukou. Osolíme.

Pomocí rukou tvarujeme menší placičky, které klademe na rozpálenou pánev s olejem. Smažíme z obou stran dozlatova. První stranu necháme opéct déle (s placičkami hned nehýbeme ani je neotáčíme), aby se nám zpevnily a nerozpadaly se.

Podáváme s jogurtovým dipem (bílý jogurt, sušený česnek, sůl, pažitka) a zeleninovým salátem.

Print Friendly, PDF & Email

Kristýna Ostratická Výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR

Kristýna se už několik let profesně věnuje gastronomii a výživě. Tyto obory také vystudovala a vzájemně je v každodenní praxi propojuje. I proto je jejím mottem: „Nežij v extrému, najdi rovnováhu.“ Mnozí z vás ji znáte z televize jako šikovnou kuchařku, roli food redaktorky si zase vyzkoušela v časopise Dieta. Věnuje se i výživovému poradenství a je autorkou několika kuchařských knížek. U nás zavádí zdravé pokrmy do všech jídelen a restaurací.

Filtruj v receptech:

načíst více receptů