„Hledáte lehký, ale zároveň sytý a chutný zeleninový salát? Vyzkoušejte kombinaci quinoy a grilovaného halloumi sýra. Tento recept vás překvapí svou jednoduchostí a zároveň sofistikovanou chutí.“
Quinoa a halloumi jsou skvělou volbou pro zeleninový salát
Quinoa a halloumi tvoří dokonalý chuťový i nutriční pár. Quinoa je bohatá na bílkoviny a vlákninu, zatímco halloumi vás dokonale zasytí.
Tato kombinace je totiž skvělým zdrojem bílkovin, zdravých tuků a komplexních sacharidů, takže vás zasytí na delší dobu.
„Quinou používáme v Delirest i v Primirestu nejen jako přílohu, ale také v polévkách. Nejvíce ji však napříč závody využíváme v Buddhových miskách. Své zastoupení má také v polévce Minestrone,“ upřesňuje Martin Váňa, správce receptur společností Delirest a Primirest.
Suroviny na zeleninový quinoa salát s halloumi sýrem
Suroviny
4 porce
150 g quinoi
400 g rajčat
300 g okurky
petrželka
máta
olivový olej
citronová šťáva
2 stroužky česneku
sůl, pepř
200 g sýru halloumi
Postup přípravy zeleninového quinoa salátu s halloumi sýrem
Quinou uvaříme v osolené vodě a necháme vychladnout.
Rajčata a okurky nakrájíme na menší kousky. Petrželku a mátu nasekáme najemno, česnek na plátky. V pánvi rozehřejeme olivový olej a krátce na něm orestujeme česnek. Tento olej ochucený česnekem si dáme stranou a vmícháme do něj citronovou šťávu. Na stejné pánvi pak opečeme na plátky nakrájený sýr halloumi. Po opečení jej můžeme ještě nakrájet na menší kostky.
Vychladlou quinou smícháme s pokrájenou zeleninou, bylinkami, halloumi sýrem a vmícháme i česnekový olej ochucený citronovou šťávou, solí a pepřem. Případně ještě trochu oleje přidáme.
Místo halloumi sýru můžete salát posypat jen nadrobenou fetou případně sýrem balkánským.
Kristýna Ostratická Výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR
Kristýna se už několik let profesně věnuje gastronomii a výživě. Tyto obory také vystudovala a vzájemně je v každodenní praxi propojuje. I proto je jejím mottem: „Nežij v extrému, najdi rovnováhu.“
Mnozí z vás ji znáte z televize jako šikovnou kuchařku, roli food redaktorky si zase vyzkoušela v časopise Dieta. Věnuje se i výživovému poradenství a je autorkou několika kuchařských knížek. U nás zavádí zdravé pokrmy do všech jídelen a restaurací.