Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Zeleninový quinoa salát s halloumi sýrem

8. 11. 2024

Zdravé recepty

„Hledáte lehký, ale zároveň sytý a chutný zeleninový salát? Vyzkoušejte kombinaci quinoy a grilovaného halloumi sýra. Tento recept vás překvapí svou jednoduchostí a zároveň sofistikovanou chutí.“

Quinoa a halloumi jsou skvělou volbou pro zeleninový salát

Quinoa a halloumi tvoří dokonalý chuťový i nutriční pár. Quinoa je bohatá na bílkoviny a vlákninu, zatímco halloumi vás dokonale zasytí.

Tato kombinace je totiž skvělým zdrojem bílkovin, zdravých tuků a komplexních sacharidů, takže vás zasytí na delší dobu.

Zkuste Quinou i ve firemních jídelnách Delirest:

Fazolové chilli s quinoou a batáty

Zeleninová quinoa s opékaným sýrem halloumi

Budha bowl s cizrnou, quinoou, brokolicí a vejcem

„Quinou používáme v Delirest i v Primirestu nejen jako přílohu, ale také v polévkách. Nejvíce ji však napříč závody využíváme v Buddhových miskách. Své zastoupení má také v polévce Minestrone,“ upřesňuje Martin Váňa, správce receptur společností Delirest a Primirest.

Suroviny na zeleninový quinoa salát s halloumi sýrem

Suroviny

4 porce

    150 g quinoi
    400 g rajčat
    300 g okurky
    petrželka
    máta
    olivový olej
    citronová šťáva
    2 stroužky česneku
    sůl, pepř
    200 g sýru halloumi

Postup přípravy zeleninového quinoa salátu s halloumi sýrem

Quinou uvaříme v osolené vodě a necháme vychladnout.

Rajčata a okurky nakrájíme na menší kousky. Petrželku a mátu nasekáme najemno, česnek na plátky. V pánvi rozehřejeme olivový olej a krátce na něm orestujeme česnek. Tento olej ochucený česnekem si dáme stranou a vmícháme do něj citronovou šťávu. Na stejné pánvi pak opečeme na plátky nakrájený sýr halloumi. Po opečení jej můžeme ještě nakrájet na menší kostky.

Vychladlou quinou smícháme s pokrájenou zeleninou, bylinkami, halloumi sýrem a vmícháme i česnekový olej ochucený citronovou šťávou, solí a pepřem. Případně ještě trochu oleje přidáme.

Místo halloumi sýru můžete salát posypat jen nadrobenou fetou případně sýrem balkánským.

Print Friendly, PDF & Email

Kristýna Ostratická Výživová specialistka Delirest a Primirest ČR/SR

Kristýna se už několik let profesně věnuje gastronomii a výživě. Tyto obory také vystudovala a vzájemně je v každodenní praxi propojuje. I proto je jejím mottem: „Nežij v extrému, najdi rovnováhu.“ Mnozí z vás ji znáte z televize jako šikovnou kuchařku, roli food redaktorky si zase vyzkoušela v časopise Dieta. Věnuje se i výživovému poradenství a je autorkou několika kuchařských knížek. U nás zavádí zdravé pokrmy do všech jídelen a restaurací.

Filtruj v receptech:

načíst více receptů