Asijské nudle se zeleninou a tofu
20.1.2025
Zdravé recepty
Velmi jednoduché a rychlé vegetariánské jídlo. Lehce pikantní asijské nudle s křupavou zeleninou, restovaným tofu a kešu ořechy.
vícePřejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování
28. 11. 2023
Zdravé recepty
„Jedni ji milují, jiní nemohou přijít zvěřině na jméno. Spojte je u jednoho stolu. S receptem od Tomáše Cikharta, Brand Chef Primirest, budou všichni strávníci spokojeni. Přidejte k tomu netradiční zelí, místo knedlíků škubánky a na úspěch máte zaděláno.“
4 porce
Maso nakrájíte na kostky, 2/3 zeleniny a cibuli na kostičky. Z nakrájené cibule a kořenové zeleniny si připravíte na oleji tmavý základ. Na něm pak opečete maso ochucené solí, pepřem, tymiánem, rozmarýnem a drceným jalovcem.
Přidáte protlak a podlijete vývarem, pak i nahrubo nastrouhané jablko. Dusíte pod pokličkou do měkka. Před koncem přidáte namočené brusinky a zahustíte jíškou ze špaldové mouky.
Zbylou zeleninu (1/3) si nakrájíte na větší kousky a na pánvi opečete na oleji do měkka, přidáte nasekanou petrželku, kterou hotový pokrm dozdobíte.
Dýni si nakrájíte na čtvrtky, vydlabete semínka a nahrubo nastrouháte. Na oleji orestujete cibuli do růžova. Přidáte nastrouhanou dýni, orestujete, přidáte cukr a otrhaný tymián, podlijete vodou. Vše spolu dusíte do měkka, až se všechna tekutina odpaří. Ochutíte solí, skořicí, muškátem a jablečným octem.
Brambory oloupete, nakrájíte na větší kostky a uvaříte do měkka v osolené vodě. Scedíte přibližně 2/3 vody, zasypete moukou a vařečkou uděláte důlky.
Necháte na mírném ohni 15 minut zapařit, následně rozšťoucháte a vymícháte hmotu do hladka. Lžící tvoříte škubánky, které pak opékáte na pánvi na sádle nebo oleji.
Zvěřinové maso je velice dobře stravitelné, obsahuje málo tuku a velké množství vápníku, železa, vitamínů A s B i nenasycených mastných kyselin. Pomáhá tedy snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
I to by měl být argument, proč z času na čas do jídelníčku zahrnout zvěřinu. Tu nejlepší získáte právě v lovecké sezoně, kdy je maso nejčerstvější. Zvěřina se pravidelně objevuje i na jídelníčku strávníků sítě školních restaurací a jídelen Primirest – oblíbené jsou například: Kančí výpečky, dušené červené zelí, domácí karlovarské knedlíky. Vyzkoušejte v kuchyni zvěřinu i vy.
„K podzimu patří neodmyslitelně zvěřina, navíc nám vrcholí sezona dýně, spojili jsme tedy tyto suroviny v jeden lahodný pokrm.“
Tomáš Cikhart, Brand Chef Primirest
Pokud si myslíte, že je příprava zvěřiny náročná, nemějte obavy. Postačí správně pracovat s kořením a zeleninou pro základ – tím maso zbavíte nepříjemného zápachu.
Co se samotného vaření týče, zvěřině sluší pomalé dušení. Zkrátka vše dobré chce čas.
Zvěřina si rozumí s těmito surovinami
Koření: jalovec, černý pepř, nové koření
Bylinky: tymián, rozmarýn, petržel
K pití: červené víno
Zkuste i naše další recepty.
Sdílejte: