Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Zvěřinové hody: Ragú s dýňovým zelím a bramborovými škubánky

28. 11. 2023

Zdravé recepty

„Jedni ji milují, jiní nemohou přijít zvěřině na jméno. Spojte je u jednoho stolu. S receptem od Tomáše Cikharta, Brand Chef Primirest, budou všichni strávníci spokojeni. Přidejte k tomu netradiční zelí, místo knedlíků škubánky a na úspěch máte zaděláno.“

Suroviny

4 porce

  • Zvěřinové ragú:
  • 600 g dančího masa
  • 200 g cibule
  • 300 g mrkve
  • 150 g kořenu petržele
  • 150 g celeru
  • 50 g rajčatového protlaku
  • 0,5 l hovězího vývaru nebo vody
  • 1 menší jablko
  • 30 g sušených brusinek
  • 50 ml oleje
  • 50 g špaldové mouky
  • 50 g másla
  • rozmarýn, tymián, drcený jalovec, sůl a pepř na dochucení
  • Dýňové zelí:
  • 750 g dýně Hokkaidó
  • 100 g cibule
  • 50 ml oleje
  • 50 g cukru
  • 45 ml jablečného octu
  • tymián, sůl, mletá skořice, mletý muškátový květ na dochucení
  • Bramborové škubánky:
  • 650 g brambor
  • 180 g hrubé mouky
  • 100 g vepřového sádla/oleje na opečení
  • sůl na dochucení

Postup přípravy zvěřinové ragú s dýňovým zelím a bramborovými škubánky

Zvěřinové ragú

Maso nakrájíte na kostky, 2/3 zeleniny a cibuli na kostičky. Z nakrájené cibule a kořenové zeleniny si připravíte na oleji tmavý základ. Na něm pak opečete maso ochucené solí, pepřem, tymiánem, rozmarýnem a drceným jalovcem.

Přidáte protlak a podlijete vývarem, pak i nahrubo nastrouhané jablko. Dusíte pod pokličkou do měkka. Před koncem přidáte namočené brusinky a zahustíte jíškou ze špaldové mouky.

Zbylou zeleninu (1/3) si nakrájíte na větší kousky a na pánvi opečete na oleji do měkka, přidáte nasekanou petrželku, kterou hotový pokrm dozdobíte.

Dýňové zelí

Dýni si nakrájíte na čtvrtky, vydlabete semínka a nahrubo nastrouháte. Na oleji orestujete cibuli do růžova. Přidáte nastrouhanou dýni, orestujete, přidáte cukr a otrhaný tymián, podlijete vodou. Vše spolu dusíte do měkka, až se všechna tekutina odpaří. Ochutíte solí, skořicí, muškátem a jablečným octem.

Bramborové škubánky

Brambory oloupete, nakrájíte na větší kostky a uvaříte do měkka v osolené vodě. Scedíte přibližně 2/3 vody, zasypete moukou a vařečkou uděláte důlky.

Necháte na mírném ohni 15 minut zapařit, následně rozšťoucháte a vymícháte hmotu do hladka. Lžící tvoříte škubánky, které pak opékáte na pánvi na sádle nebo oleji.

Zvěřinové hody: Maso má spoustu plusů

Zvěřinové maso je velice dobře stravitelné, obsahuje málo tuku a velké množství vápníku, železa, vitamínů A s B i nenasycených mastných kyselin. Pomáhá tedy snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

I to by měl být argument, proč z času na čas do jídelníčku zahrnout zvěřinu. Tu nejlepší získáte právě v lovecké sezoně, kdy je maso nejčerstvější. Zvěřina se pravidelně objevuje i na jídelníčku strávníků sítě školních restaurací a jídelen Primirest – oblíbené jsou například: Kančí výpečky, dušené červené zelí, domácí karlovarské knedlíky. Vyzkoušejte v kuchyni zvěřinu i vy.

„K podzimu patří neodmyslitelně zvěřina, navíc nám vrcholí sezona dýně, spojili jsme tedy tyto suroviny v jeden lahodný pokrm.“

Tomáše Cikharta, Brand Chef Primirest

Zvěřinové hody zvládnete levou zadní. Nebojte se přípravy

Pokud si myslíte, že je příprava zvěřiny náročná, nemějte obavy. Postačí správně pracovat s kořením a zeleninou pro základ – tím maso zbavíte nepříjemného zápachu.

Nachystejte si zvěřinové hody, po kterých se zapráší. Zkuste zvěřinové ragú od Brand Chef Primirest Tomáše Cikharta, zvěřinu už pak nikdy nebudete chtít upravit jinak.

Co se samotného vaření týče, zvěřině sluší pomalé dušení. Zkrátka vše dobré chce čas.

Zvěřina si rozumí s těmito surovinami

Koření: jalovec, černý pepř, nové koření

Bylinky: tymián, rozmarýn, petržel

K pití: červené víno

Zkuste i naše další recepty.

Print Friendly, PDF & Email

Jana Dorčáková

Filtruj v receptech:

načíst více receptů