Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Sem chodí všichni. Závodní restaurace láká i na vlastní originální salát

20. 10. 2022

Z kuchyně

Zaměstnanců není dostatek skoro nikdy, zvlášť v době téměř úplné zaměstnanosti si lidé pečlivě vybírají, komu svých osm hodin života denně věnují. Pro výrobní závody je to pak velká výzva, zaučení nových lidí a předáních technických dovedností totiž chce čas. Ve firmě F. X. Meiller ve Slaném si v tom všem pomáhají i perfektně zabezpečeným závodním stravováním.

„O zaměstnance musíme bojovat. Jsme specifická výroba, vyrábíme korby na auta, takže potřebujeme spoustu kvalitních svářečů a zámečníků, které dlouho hledáme. Nabídka stravování je v tom celém důležitý benefit. Vnímáme to tak, že je naší povinností zaměstnance nasytit, když u nás pracují. Stravování mají proto dostupné celý den a za opravdu výhodnou cenu. Tříchodové menu, tedy hlavní jídlo, polévka a salát, je vyjde na 25 korun,“ říká Olga Dolejšová, asistentka vedení, která má právě stravování ve společnosti F. X. Meiller Slaný s.r.o. na starost.

Tereza Fialová a Olga Dolejšová.

To, že je firma ke svým lidem velmi vstřícná, potvrzuje vedoucí zdejší závodní restaurace Compass Group paní Tereza Fialová. „Staráme se o 400 až 600 lidí denně a opravdu intenzivně spolu s klientem komunikujeme o podobě služeb. Když například do firmy nastoupilo větší množství zahraničních pracovníků, přichystali jsme jim přivítání ve formě tematických jídel z jejich národních kuchyní, aby se u nás cítili jako doma. Obecně to funguje tak, že my přinášíme nápady, jak stravovací služby posunout dál, ozvláštnit a firma je dovede finančně podpořit. Stravování je tady opravdu benefit.“

Jakou to má konkrétně podobu? Zaměstnanci mají na výběr ze dvou tradičních hlavních jídel, bezmasého jídla, minutky, jídel na grilu, teplého bufetu a salátového baru. Mimo to se tady dělají prémiové saláty na objednávku – chytil se čočkový se zeleninou, klasický Caesar nebo zdejší specialita z červené řepy. „Mimo řepy je v něm balkánský sýr, česnek nebo vlašské ořechy. Vždycky, když se na menu objeví, lidé hned salát objednávají,“ říká Olga Dolejšová a má radost z toho, že tak dobře funguje něco, co si sami vymysleli s kuchaři a vedoucí závodu.

Salát z červené řepy s balkánským sýrem

0,5 kg balkánského sýru, 1,2 kg červené řepy, 0,5 kg jablek, 0,75 kg pomerančů, 100 g medu, 300 g rukoly, 150 g vlašských ořechů, česnek, olivový olej, sůl, mletý pepř

Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na měsíčky nebo na malé kostky, které krátce orestujeme na oleji na pánvi. Osolíme, opepříme, přidáme med, polovinu pomerančové šťávy a ještě chvíli restujeme. Jablko nakrájíme na tenké měsíčky a zalijeme druhou polovinou šťávy. Rukolu lehce promícháme s trochou olivového oleje a ozdobíme plátky jablka, posypeme restovanou řepou a nadrobeným nebo nakrájeným sýrem. Celý salát zalijeme šťávou z pánve, která slouží zároveň jako chutná zálivka. Nakonec vše posypeme nahrubo posekanými ořechy.

Oběd pro každého

Aby bylo jasno, F. X. Meiller je středně těžká výroba, která by jen o salátech žít nemohla. Náročná manuální práce si žádá svoje kalorie. Díky vzájemné spolupráci firmy a týmu Compass Group tady umí vyjít vstříc chutím každého zaměstnance. Od 10 hodin chodí do zdejší kantýny právě lidé z výroby, kteří preferují knedlíkovou klasiku. Po této první vlně je v restauraci chvilka prostoru na doplnění bufetů a doladění detailů a přichází druhá vlna, kterou tvoří hlavně dámy a pánové z administrativy, kteří dávají přednost lehčím jídlům a právě salátům. A protože se tady pracuje na tři směny, závodní restaurace se plní i v době večeří a nočních večeří.

„Žádné generické nebo automatické opakování jednoduchých receptur, vaříme klientovi na míru, aby byli návštěvníci restaurace opravdu spokojení,“ říká Tereza Fialová a ilustruje to příkladem z doby před pár lety. V původní smlouvě byla informace o tom, jaké množství masa mají hosté v porcích masových jídel dostávat. Ukázalo se ale, že jim to nestačí. Po několika debatách se podařilo smlouvu změnit a gramáž masa se navýšila. Chtělo to „jen“ mít nastavenou otevřenou komunikaci mezi poskytovatelem stravování a klientem a taky ochotu obou stran zapracovat ještě víc na tom, aby si všichni pochutnali a dostali, co potřebují.

„A to se teď opravdu děje. Lidé přijdou každý den do čistého prostředí, kde se k nim zaměstnanci restaurace chovají opravdu hezky a kde dostanou výborné jídlo,“ říká Olga Dolejšová, podle které chodí na obědy do závodní restaurace drtivá většina zdejších zaměstnanců. A nejen na ně. Zvykli si stavovat se tady i pro část běžných potravin, jako je pečivo, uzeniny nebo obložené housky a bagety vlastní výroby, které jsou na místě v rámci doplňkového prodeje také k dostání, takže už se nemusí po cestě domů zdržovat nákupem v běžném obchodě. Na co by měli chodit do budoucna ještě víc, to jsou vegetariánská jídla. Právě na ně, jejich přípravu a prezentaci se chtějí v nejbližších týdnech v závodní restauraci F. X. Meiller ve Slaném ještě víc zaměřit.

Další články k tématu:

načíst více příspěvků