Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Test řízků: Vyhraje konvektomat, nebo fritéza?

23. 4. 2024

Z kuchyně

Řízky patří mezi oblíbené pokrmy snad nás všech. I ve firemních restauracích Delirest či ve školních jídelnách Primirest se po nich vždy jen  zapráší. Rozhodli jsme se tento „svatý grál“ české kuchyně podrobit slepému degustačnímu testu, protože i smažený řízek lze připravit zdravěji — v konvektomatu. Poznají naši degustátoři rozdíl?

Test řízků: Degustátoři věřili fritéze

Našich sedm milovníků řízků tedy ochutnalo dva řízky – jeden z fritézy, druhý z konvektomatu. Během degustace vyplňovali také dotazník, který jsme připravili ve spolupráci s Martinem Váňou, kuchařem a správcem všech receptur Delirest a Primirest.

V něm hodnotili:

  • Vzhled – jíme přece očima.
  • Chuť – jaká byla?
  • Šťavnatost – protože žádný řízek by neměl být suchý.
  • Křehkost – bylo maso, jak má být?

Na začátku všichni naši degustátoři předpokládali, že řízek z fritézy poznají na první pohled a že jim bude také více chutnat.

U fritézy spotřebujete až 100krát více oleje

Ve fritéze se totiž řízky připravují klasickým smažením, zatímco princip konvektomatu je velice podobný dnes tak oblíbené horkovzdušné troubě.

Co je to konvektomat

Spotřebič, který najdete v mnoha profesionálních kuchyních. Tento stroj pokrm tepelně upravuje pomocí horkého vzduchu, páry nebo obojího zároveň.

jednom konvektomatu připravíte najednou i 200 řízků a kuchař u toho nemusí ani stát, vše nastaví a pak má volné ruce. Kromě úspory času a nákladů jsou pokrmy z konvektomatu oproti těm z fritézy zdravější a také chutnější. I proto by neměl chybět v žádné profesionální kuchyni.

„Příprava v konvektomatu je méně náročná a najednou uděláte i větší počet řízků než ve fritéze. Nemluvě o tom, že smažení ve fritéze není zdravé. Musíte na něj totiž použít velké množství tuků, kterým jídlo během přípravy doslova nasákne. Pro srovnání na 10 řízků ve fritéze jsem dnes použil 10 litrů oleje, u konvektomatu to bylo 1 decilitr,“ popisuje Martin Váňa.

Výhody konvektomatu oproti fritéze jsou jasné:

  • Šetří práci – pojme více řízků. Nemusíte u něj tedy stát, vyndávat usmažené a přidávat nové řízky.
  • Nehrozí spálení – riziko přesmažení oleje tady není.
  • Menší náklady na suroviny – konvektomat potřebuje až 100krát míň oleje než fritéza.
  • Ekologičtější – nemusíte se pak zbavovat litrů oleje.

Víte, jak řízky připravují ve vaší restauraci?

Je tento řízek z konvektomatu? 6 lidí si myslelo, že není

Klasický zvuk klepání a smažení řízků se každou neděli rozléhá mnoha domácnostmi napříč republikou. I proto byli naši degustátoři přesvědčení, že klasický smažený řízek určitě od toho z konvektomatu rozeznají na první dobrou.

Opak byl ale pravdou. Pouze jeden tester dokázal správně označit řízek z fritézy. Šest lidí se při určování spletlo. „Mám ráda, když je strouhanka křupavější. Za řízek z fritézy jsem označila právě ten, který ji měl krásně křupavou. Nakonec se ukázalo, že byl z konvektomatu,“ řekla účastnice testu Kristýna Holasová.

„Já jsem čekala, že ten tmavší bude z friťáku a ten světlejší z konvektomatu. Ono to ale bylo přesně naopak,“ hodnotila Leontýna Jurigová.

Podívejte se, jak testování probíhalo:

Test řízků: Chutnal více z konvektomatu

Co se týče chuti, 6 degustátorů označilo řízek z konvektomatu za chutnější. „U těchto řízků byla opravdu výrazná chuť, lepší šťavnatost i křehkost masa než u řízku z fritézy,“ hodnotil Martin Šimon.

Ve fritéze se totiž část chuťových látek uvolní do oleje, přičemž v konvektomatu je toho oleje minimum. To právě zabezpečuje lepší koncentraci chuťových látek, které v mase zůstávají.

Jak na dokonalý řízek z pohodlí domova

Pokud byste si chtěli připravit chutný a zdravý řízek i doma, rozhodně nepotřebujete konvektomat. Zkuste pro jeho přípravu využít horkovzdušnou fritézu nebo troubu.

Vyzkoušejte recept Martina Váni na nejlepší domácí řízek.

Další články k tématu:

načíst více příspěvků