Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Tonik je covidová hvězda v nápojích. Lidé doma mixují

1. 12. 2020

Co nám chutná

Je to pár let, co se v Česku vysílal pořad Jste to, co jíte. Pohledy do ledniček účastníků hubnoucího pořadu většinou dost dobře zdůvodňovaly, proč vypadají, jak vypadají. Podle obchodního ředitele Mattoni 1873 Pavla Fuksy by se ale klidně dalo použít i „Jste to, co pijete“. Spotřeba nealkoholických nápojů poukazuje na rozdíly mezi národy jako takovými, životním stylem lidí i tím, jaké právě prožívají období.

Nealkoholické nápoje známých značek, jako je Pepsi či Mirinda, minerálky Mattoni, Magnesia nebo Hanácká kyselka, džusy Granini, sirupy, léčivé vody nebo energetické nápoje Rockstar, to je jen neúplný výčet značek, o které pečuje společnost Mattoni 1873. Ta nově velkou část těchto produktů distribuuje také do restaurací Compass Group. Kromě toho, že je lídrem českého trhu, má stejnou pozici i v celé střední Evropě. Podniká totiž také na Slovensku, v Rakousku, v Maďarsku, Bulharsku nebo v Srbsku a okolních zemích.

Porevoluční boom

Jestli jsou Češi v něčem specifičtí, je to spotřeba perlivých ochucených minerálních vod. S takovou oblibou tohoto produktu se nikde jinde nesetkáme. Vypijeme jich 50 litrů na osobu ročně. Čím to? Odpověď asi teď už nikdo nezjistí. Jisté ale je, že první ochucené přírodní minerální vody se u nás objevily v 50. letech minulého století. „Pamatuju si, že citronovou nebo pomerančovou Hanáckou kyselku a mattonku pil už v 80. letech každý,“ říká Pavel Fuksa.

V pití ochucených minerálek jsou Češi přeborníci.

V Kyselce, kde se i dnes minerální voda Mattoni stáčí, má nyní jeho firma dokonce aseptickou linku určenou pro výrobu vysoce citlivých výrobků bez použití konzervantů. Vyrábí se zde například ochucená neperlivá Mattoni nebo ovocné džusy Granini.

Prodeje minerálek Mattoni se v novém tisíciletí dělí prakticky rovným dílem mezi ochucené a neochucené varianty. V Česku se vody bez příchutě vypije hodně, není to ale nic proti Maďarsku. Maďaři jsou v konzumaci balených vod skutečnými rekordmany – ročně vypijí více než 140 litrů na jednoho obyvatele.

Neochucená minerálka se stala i v Česku součástí zdravějšího životního stylu, což je vidět třeba i v gastro zařízeních ve firmách, kam lidé chodí na obědy. Po minerálce sahají častěji lidé z kanceláří, kteří si uvědomují, že nemají takový energetický výdej jako zaměstnanci ve výrobě. Naopak ti spíš volí limonády, jako je Pepsi, nebo energetické nápoje. „Enormní prodeje energetických nápojů Rockstar zaznamenáváme hlavně ve výrobách automobilů a dílů do nich. Tento segment nápojů a typ průmyslu se zkrátka potkávají,“ líčí Pavel Fuksa.

Obecně je znát, že lidé víc než před 15 lety sahají po zdravějších variantách nápojů. Proto také Mattoni vyrábí variantu Esence, která je ochucená, ale nejsou v ní žádné cukry, sladidla, barviva ani konzervanty. „Člověk, který je zvyklý na sladkou vodu, na ni řekne, že mu nechutná. Je totiž určena hlavně lidem, kteří běžně pijí vodu, ale občas ji chtějí vystřídat nějakou ochucenou verzí,“ doplňuje Pavel Fuksa.

Pandemie zasáhla do domácích preferencí

Co se ale ve statistikách výrobce nealkoholických nápojů projevilo ještě víc než snaha pečovat o svoje tělo, je pandemie koronaviru. Jistě, snížily se prodeje v restauracích. Co naopak ohromně vyrostlo, je kategorie toniků. „S čím se totiž pije tonik?“ reaguje na otázku, jak je to možné, s úsměvem Pavel Fuksa.

Obliba míchání drinků s tonicem se z barů přenesla do českých domovů.

Ano, všechno nasvědčuje tomu, že se lidé ani po hromadném přesunu domů nezřekli svých oblíbených míchaných alkoholických drinků. Toniky míchané s giny, fernety nebo například Becherovkou si lidé vytvářejí ve velkém doma.

Nejen z toho důvodu chystá v této kategorii Mattoni 1873 řadu inovací a novinek. Obecně by ovšem všichni ve firmě byli rádi, kdyby už se život zase vrátil zpátky do normálních kolejí. „Věříme, že současnou těžkou situaci zdárně překonáme a budeme si opět moci užívat společnosti přátel v oblíbených podnicích,“ má jasno Fuksa. Dodává ale, že je důležité, aby se té doby restaurace a další gastronomické podniky dočkaly. Proto se Mattoni 1873 partnerům v těchto podnicích snaží pomoci. Například kampaní „Rozbalte to“ nebo „Oživ svůj podnik“. Na prvně jmenovanou věnovala kromě produkčních nákladů také celý svůj reklamní čas v televizi Nova.

Print Friendly, PDF & Email

Další články k tématu:

načíst více příspěvků