Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Úsporné technologie šetří v kuchyni na nečekaných místech. Odhalte je všechny

25. 1. 2023

Neplýtváme

Otvírání účtů za energie není v posledních měsících ani trochu milá záležitost. Platí to pro domácnosti a o to víc pro majitele a provozovatele velkokapacitních kuchyní. Všechna ta varná technika, chladicí zařízení a mrazáky, světlo nebo vzduchotechnika totiž dovedou kolečky měřicích zařízení točit pěkně rychle. Ani majitelé a provozovatelé velkokapacitních kuchyní ale nemusí být jen oběťmi zdražování. Moderní technologie umí spotřebu energie efektivně srazit a k tomu mají další výhody. Proto je Delirest i Primirest ve svých kuchyních dlouhodobě prosazuje.

„Technologie jako multifunkční míchací kotel si hravě poradí například s kompletním procesem přípravy bramborové kaše od vaření, přes cezení, mixování, přidání másla a finální domíchání. Odpadá tak starost s přesunem surovin z jedné technologie do druhé – pro obsluhu to znamená menší zátěž těžkých břemen a také méně nádobí. V konvektomatech se zas dá najednou připravit několik typů jídel. Nová technika má zkrátka několik výhod. Je výrazně úspornější, má certifikovaný bezobslužný provoz, takže v ní lze vařit v režimu nočního vaření bez přítomnosti kuchaře,“ vyjmenovává Ivo Langer, který má v Delirestu na starost projektování kuchyní. Upozorňuje tak na to, že spořit se dá nejen na energiích, ale i na vytížení kuchařů.

Kuchyně Delirest a Primirest mají už několik let nastavený doporučený technologický standard, do kterého se postupně v závislosti na finanční situaci a smlouvě všechny dostávají – někde je kuchyně a její vybavení majetkem majitele objektu, v takovém případě se dá jen doporučovat. Týká se to například školních zařízení, kde jde obměna vzhledem k veřejnému financování přece jen pomaleji. „V souvislosti se zdražením energií ale vidíme, že se k tomuto tématu pozornost obrátila, a každý se ptá, kde a jak by mohl ušetřit. Zaznamenali jsme několik klientů, kteří dřív investovat nechtěli, ale teď si spočítali, jak moc je to důležité. Novější zařízení jsou totiž výrazně přívětivější i na údržbu a servis,“ dává další argument Langer. Tím největším jsou ale přirozeně samotné úspory. Jejich výše se liší podle náročnosti provozu a použitých zařízení. Uvádí se ale, že průměrně šplhají ke 30 procentům.

Sledujte „náklad za vlastnictví“

Že je to opravdu velký argument, který teď zněkolikanásobuje zájem o rekonstrukci provozů a výměnu technologií, potvrzuje i Jan Mach, jednatel společnosti GastroMach, která techniku do kuchyní a výdejen Delirest a Primirest dodává. „Vyplatí se celou rekonstrukci dobře promyslet. Důležitá totiž není jen přímá úspora energií nebo cena konkrétního spotřebiče, ale i takzvaný celkový náklad za vlastnictví, do kterého se započítává právě i spotřeba nebo náklady na údržbu,“ přibližuje expert Jan Mach.

Každý chce šetřit, ale ne každý z jeho zkušenosti okamžitě může. Aby to bylo možné, chce to znát spotřeby jednotlivých kusů techniky, a to všude nevědí. Některé budovy mají centrální měřiče na celkovou spotřebu. Jinde už umí měřit spotřebu třeba jen u kuchyně, ale nejdou už na úroveň jednotlivých strojů, takže pak není možné říct, co se vyplatí vyměnit nejdřív. Přitom dnes už je možné odečítat spotřeby online a řada přístrojů umí říct, kolik spotřebovala energie za den, týden či měsíc.

Co je největší „žrout“ energie v kuchyni? Na to podle Macha není jednoduchá odpověď, závisí to na mnoha faktorech. „Pokud bude provoz fungovat hlavně jako výdejna, bude to mytí. Pokud se na místě hlavně vaří, pak to budou varné spotřebiče a chlazení. Výrazně do toho může promluvit i vzduchotechnika, protože ta bývá napojená na vytápění nebo dochlazování prostor, a pokud nefunguje dobře, vezme si nejvíc energie právě ona,“ vypočítá Mach.

Že nemluví o malých číslech, je jasné už z jediného příkladu: jedna velká kuchyně dřív platila za elektřinu třeba 100 tisíc korun měsíčně, ale po zdražení se jí výše účtů vyšplhala až na 350 tisíc korun. To už se počítá jakékoliv opatření. Nic nestojí například důsledná práce s technikou a chování zaměstnanců – že nedávají na mytí poloprázdnou myčku a přemýšlí nad posloupností varných procesů. Své udělají i pohybová čidla u svícení nebo chytrá čidla, která hlídají otevírání dveří od lednic a chladicích zařízení včetně vyhodnocení délky otevření. I doma se říká, že se nemá do lednice koukat jako na televizi, a tím spíš je to důležité u prostoru, který někde zabírá i celou jednu velkou místnost.

Na každodenní drobné kroky by ideálně měla navazovat postupná výměna technologií. Ty novější mívají řadu vylepšených funkcí, které znamenají další úsporu. Dobrý příklad je konvektomat, který disponuje funkcí fritování horkým vzduchem, takže potřebuje jen minimum oleje. „Úspory olejů jsou naše velké téma. Češi mají smažená jídla rádi, ale v kuchyni je to finančně náročná forma přípravy – jeden náš klient měsíčně likvidoval 4 tuny oleje, což dělá při zvýšených cenách ohromné číslo. Jeho množství se dá snížit buď právě přípravou v konvektomatu, anebo moderními fritézami s průběžným filtrováním oleje, které umí několikanásobně prodloužit jeho životnost,“ říká Mach, a vysvětluje tak, že část klientů se ani s novější technikou nechce klasického smažení vzdát.

Ale kde na obměnu zařízení vzít? Na to je dnes čím dál složitější odpověď. V případě mezinárodních firem takové aktivity často podporují zahraniční centrály. A i v případě škol je to už o něco jednodušší. Právě teď je možné žádat o dotaci, která umožňuje náhradu až 50 procent investičních nákladů, pokud dojde ke snížení odběru energie o 30 procent.

 

Další články k tématu:

načíst více příspěvků