Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Větrníky, na které se stojí fronty. Máme recept

10. 10. 2023

Co nám chutná, Osobnosti

Fronta lidí čeká každý čtvrtek před restaurací U nás by Delirest v pražských Holešovicích na vyhlášené větrníky. Právě v tento den je totiž týden co týden připravuje kuchařka Oxana. A lidé se po nich mohou „utlouct“. Zkuste její recept!

Jsou to více než dva roky, co se kuchařka Oxana Sakal stala součástí týmu restaurace U nás, která patří do sítě Delirest. Hned po nástupu dostala za úkol připravit pro strávníky „výjimečný“ dezert. Postupně zkoušela různé sladké obědové tečky a asi po půl roce nabídla hostům tradiční větrník.

Čtvrtky větrníkům přejí

Velký úspěch to byl hned. Znáte to sami, pondělky až středy bývají opravdu hektické. Ve čtvrtek se pracovní tempo postupně ustaluje a vy potřebujete ještě jeden den vydržet.

V tomto rozpoložení stojíte před nádherným, poctivým větrníkem a je to jasné. Láska na první pohled, vy jednoduše neodoláte. Ale nebojte, děláte dobře, protože větrníky paní Oxany jsou opravdu jako od babičky. „Když náhodou ve čtvrtek připravím jiný dezert, tak se nás zákazníci ptají, kde jsou ty větrníky,“ směje se Oxana. Zvyk je zkrátka železná košile.

Větrníky v restauraci U nás jsou poctivé

Samozřejmě větrníky od Oxany by se nikdy nestaly takovým čtvrtkovým ternem, kdyby je nedělala čerstvé a poctivě –  tedy bez náhražek. „Připravuji je vždy sama. Základem je čerstvě vyšlehaná poctivá šlehačka – a i ten karamel je domácí,“ poodhaluje tajemství svého větrníku šikovná kuchařka.

Každý z větrníků tedy prošel jejíma rukama a ke každému přidala jednu ingredienci navíc – lásku. Cukrařina se totiž jinak ani dělat nedá. I proto tak všem chutnají. Abyste si je mohli připravit také vy doma, přidáváme recept.

Recept na větrníky podle Oxany

Ingredience:
Odpalované těsto

500 ml vody

200 ml oleje

400 g hladké mouky

10 vajec

Vanilkový krém

400 ml mléka

150 g cukru

2 ks vanilkového pudingu

500 ml smetany

Karamelová náplň – vychlazená po dobu 24 hodin

750 ml smetany

150 g cukru

Karamelová poleva

250 g cukru

80 ml smetany

Postup přípravy

  1. Začněte korpusem z odpalovaného těsta. Nejprve smíchejte vodu s olejem a špetkou soli, pak směs postavte na sporák a přiveďte k varu. Jakmile začne voda s olejem bublat, přisypte hladkou mouku. Důkladně míchejte a sporák ztlumte.
  2. Hmotu přelijte do mísy a promíchávejte, aby vychladla. Jakmile má směs přibližně
    37 ℃, přidejte do ní vejce. Vejce přidávejte postupně, aby vám těsto nehrudkovatělo. Troubu si rozehřejte na 200 ˚C, horkovzdušnou na 180 ˚C. Těsto pečte přibližně 20 minut a troubu otevírejte co nejméně.
  3. Během pečení si připravte vanilkový krém. Do rendlíku nalijte mléko, přidejte cukr a postupně zamíchejte vanilkové pudinky. Hotový vanilkový krém nechte zhladit. Když je vanilkový krém studený, spojte ho s ušlehanou smetanou.
  4. Mezitím si vyrobte karamelovou náplň. Ve vodní lázni rozpusťte cukr, přidejte teplou smetanu a vařte, až se cukr úplně nerozpustí. Karamelovou hmotu dejte chladit do lednice na 24 hodin. 
  5. Upečené korpusy rozkrojte podélně ostrým nožem, až když jsou úplně vychlazené. Na spodní polovinu korpusu nastříkejte pomocí cukrářského sáčku vanilkový krém. Na něj pak dávkujte karamelovou náplň.
  6. Nakonec si připravte karamelovou polevu. Ve vodní lázni ohřejte cukr se smetanou a vařte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Vršky korpusů pak do polevy namáčejte a přiklopte jimi naplněné větrníky. Máte hotovo!

Kromě větrníků připravuje Oxana v jiné dny další dezerty. Pokud tedy nejste fanouškem větrníků, zkuste její jiné skvosty. Třeba nefalšovaný kremeš nebo řez Napoleon. Případně se podívejte na naši sekci receptů, možná v ní najdete zajímavou inspiraci na dezert.

Další články k tématu:

načíst více příspěvků