Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Začátky Eurestu v Československu? S televizní kamerou za zády

9. 11. 2021

Z kuchyně

Když vznikla v únoru roku 1991 ve firmě Letov první závodní restaurace Eurest, byla to taková událost, že si to první den fungování přijel natočit štáb Československé televize v čele s redaktorem Otou Černým. Reportáž lze dodnes najít v archivech. I z těch několika málo minut je vidět, jak moc bylo podnikatelské fungování původem rakouské společnosti v čerstvě zrozeném československém kapitalismu nezvyklé.

Lehký údiv, všudypřítomné srovnávání situace „před a po“ a také snaha nenechat se novým podnikem vykolejit příliš. Všechno to se míchá v reportáži Oty Černého, která je prokládaná obrázky z hučícího provozu v obědové špičce. Diváci vidí nejen hosty, kteří si užívají svůj oběd, ale nahlédnou i do kuchyně a kuchařům přímo pod ruce. Udělají si také obrázek o tom, jak je to s čistotou personálu nebo cenami za jednotlivá jídla. „Ta reportáž nám udělala nejlepší reklamu. Hned druhý den stáli v kanceláři další zájemci o naše služby a chtěli rovnou podepisovat smlouvy,“ vzpomíná tehdejší zakladatel české pobočky Eurest Roman Rež.

I on dostal v reportáži svoje místo. Reportér se ho nejdřív ptá, co přivedlo firmu do Československa, a Rež reaguje, že je to mimo jiné příspěvek společnosti k tomu, aby se země zase o kousek posunula směrem k Západu. Černý kontruje, že pro mnoho z diváků ale společnost představuje zlý západní kapitalismus. Rež se ovšem nenechá vyvést z míry. „Myslím, že to už je staré slovo. Naše věc je tady profesionalita ve stravování. My ho umíme dělat opravdu dobře a přesně o to se tady chceme postarat,“ zdůrazňuje ve videu tehdejší šéf pobočky.

Černý mu chvíli na to dá za pravdu. Mezi záběry na cenovky pokrmů, kde je vidět, že salát tehdy stál 2 koruny a 50 haléřů, vrabec se zelím 6 korun a třeba moučník 2 koruny, zní jeho slova o tom, že by se všichni měli věnovat tomu, čemu rozumí – tedy Eurest stravování a Letov svojí výrobě letadel. Černý také zopakuje, jaké „neuvěřitelné novinky“ se v nové provozovně nacházejí a dějí – kamera míří třeba na salátový bufet a nádoby, ve kterých je umístěný. Podle slov z reportáže ho v kuchyni léta měli, ale nevyužívali. Na to došlo až právě s novým provozovatelem restaurace. Kromě toho se ve videu mluví o tom, že strávníci už si jídlo nemusí objednávat dopředu a že na ně vždycky zbydou všechny pokrmy až do konce provozní doby.

Jak byli majitelé Letova s provozovatelem restaurace spokojení třeba po roce fungování, to reportáž samozřejmě neříká. Když ovšem tuto otázku ředitel firmy Václav Matoušek dostává první den, bylo to jasné z jeho obličeje i slov: „Samozřejmě jsme měli obavy před zahájením provozu, ale v dnešní první den si můžeme blahopřát. Všichni naši strávníci jsou spokojeni a tato spokojenost se, předpokládám, přenese i do spokojenosti v práci,“ uvedl do mikrofonu Oty Černého Matoušek.

Další články k tématu:

načíst více příspěvků