Od začátku letošního školního roku připravuje jedna společná kuchyně obědy pro čtyři školy v Sokolově. Je to skvělý příklad, jak systém centralizovat, aby byl provoz efektivnější a také kvalitnější. Každý den si všichni strávníci vybírají ze tří hlavních jídel podle jejich chuti a k tomu nechybí ani vydatná polévka.
Centrální kuchyně v Sokolově prošla kompletní rekonstrukcí
Aby tento chytrý plán vyšel, musela kuchyně, ve které se centrálně vaří, získat zcela novou tvář – jak technologicky, tak logisticky. Změny popisuje Josef Hásek, regionální ředitel provozu ve společnosti Primirest: „Ústřední kuchyní se po důkladné úvaze stala školní kuchyně a jídelna Základní školy v Sokolově na Běžecké ulici. Celé léto jsme rekonstruovali, protože centrální provoz znamená kompletní změnu také v systému přípravy jídel. Měnili jsme elektřinu, vzduchotechniku, vodu a taky gastro technologie.“
Nové přístroje v centrální kuchyni:
konvektomaty,
myčka,
vany,
multifunkční pánve,
multifunkční kotel.
Zároveň vylepšení potřebovaly i další tři zbývající jídelny, které nyní slouží jako výdejny. „Tam jsme doplňovali například kvalitní termoporty a gastronádoby na přepravu a uchovávání jídel,“ doplňuje Josef Hásek.
Jak funguje centrální stravování v Sokolově
Po létě začal oficiální ostrý provoz a na novinku si, zdá se, rychle zvykli jak zaměstnanci, tak i strávníci. Každý den se v centrální kuchyni připraví obědy pro 1 300 žáků. A co je skvělou zprávou, tento počet se každým dnem zvyšuje. Centrální kuchyň je garantem kvalitních školních obědů, a proto zájem strávníků stoupá.
Takhle putují obědy v Sokolově do dalších základních škol:
Obědy vaříme v centrální kuchyni pro 4 školy. Konkrétně mluvíme o ZŠ Běžecká – tady se vaří a v jídelně i jí, a pak jsou to výdejny na školách ZŠ B. Němcové, Pionýrů, Rokycanova.
Protože to s udržitelností myslíme vážně nejen v kuchyni, ale v celém systému školního stravování, hotové pokrmy převážíme z centrální kuchyně na jednotlivé výdejny elektrickou dodávkou.
Žáci mají nastavenou automatickou objednávku, zaměstnanci a cizí strávníci si jídlo předem objednávají. Na výběr mají všichni ze 3 hlavních chodů a jedné polévky. Od školního roku 2021/2022 pracujeme s novou strukturou jídelního lístku, přičemž je třetina jídel plnohodnotně vegetariánských, zeleninových a zkrátka nutričně zdravějších.
„Od listopadu 2023 jsme také rozšířili bezobjednávkový systém o kvalitní svačiny,“ říká Josef Hásek.
Výhody centrálního stravování
Sokolovský celoměstský provoz není ojedinělý. Primirest takto pracuje v Ostrově, Tanvaldu či v Berouně.
Šetří náklady – personální, surovinové, na energie. Vaříme na jednom místě pro vícero škol (institucí/závodů/společností) a na jednotlivé provozy (výdejny) hotová jídla dovážíme.
Vyšší bezpečnost – potravin, potravinového řetězce, provozu. Oddělení HSE (Health and Safety Executive) kontroluje pouze jedno místo několika kuchyní.
Lepší dohled na provozem – opět je jednodušší držet stráž nad jednou kuchyní, skladem a logistikou než nad vícero menšími provozy.
A abychom nemluvili jenom o pozitivech. Centrální stravování má jednu „nevýhodu“ – úvodní zavedení si vyžaduje čas, vedení, sehraný tým a spoustu komunikace.
Své o tom může říct i Josef Hásek: „S kolegy jsme u příprav vypili hektolitry kávy a mysleli na milion věcí, které musíme zařídit. Naštěstí jsem měl po ruce skvělý tým. Na projektu se hlavně podílely Milena Šafaříková, regionální manažerka, a Barbora Kozlová, vedoucí závodu. Velice nápomocná byla i Kamila Nováková z Ostrova, která byla garantem celého sokolovského projektu.“