Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Centrální školní kuchyně Sokolov: Pro čtyři školy připraví přes 1 300 obědů

23. 11. 2023

Z kuchyně

Od začátku letošního školního roku připravuje jedna společná kuchyně obědy pro čtyři školy v Sokolově. Je to skvělý příklad, jak systém centralizovat, aby byl provoz efektivnější a také kvalitnější. Každý den si všichni strávníci vybírají ze tří hlavních jídel podle jejich chuti a k tomu nechybí ani vydatná polévka.

Centrální kuchyně v Sokolově prošla kompletní rekonstrukcí

Aby tento chytrý plán vyšel, musela kuchyně, ve které se centrálně vaří, získat zcela novou tvář – jak technologicky, tak logisticky. Změny popisuje Josef Hásek, regionální ředitel provozu ve společnosti Primirest: „Ústřední kuchyní se po důkladné úvaze stala školní kuchyně a jídelna Základní školy v Sokolově na Běžecké ulici. Celé léto jsme rekonstruovali, protože centrální provoz znamená kompletní změnu také v systému přípravy jídel. Měnili jsme elektřinu, vzduchotechniku, vodu a taky gastro technologie.“

Nové přístroje v centrální kuchyni:

  • konvektomaty,
  • myčka,
  • vany,
  • multifunkční pánve,
  • multifunkční kotel.

Zároveň vylepšení potřebovaly i další tři zbývající jídelny, které nyní slouží jako výdejny. „Tam jsme doplňovali například kvalitní termoporty a gastronádoby na přepravu a uchovávání jídel,“ doplňuje Josef Hásek.

Jak funguje centrální stravování v Sokolově

Po létě začal oficiální ostrý provoz a na novinku si, zdá se, rychle zvykli jak zaměstnanci, tak i strávníci. Každý den se v centrální kuchyni připraví obědy pro 1 300 žáků. A co je skvělou zprávou, tento počet se každým dnem zvyšuje. Centrální kuchyň je garantem kvalitních školních obědů, a proto zájem strávníků stoupá.

Takhle putují obědy v Sokolově do dalších základních škol:

  1. Obědy vaříme v centrální kuchyni pro 4 školy. Konkrétně mluvíme o ZŠ Běžecká – tady se vaří a v jídelně i jí, a pak jsou to výdejny na školách ZŠ B. Němcové, Pionýrů, Rokycanova.
  2. Protože to s udržitelností myslíme vážně nejen v kuchyni, ale v celém systému školního stravování, hotové pokrmy převážíme z centrální kuchyně na jednotlivé výdejny elektrickou dodávkou.
  3. Žáci mají nastavenou automatickou objednávku, zaměstnanci a cizí strávníci si jídlo předem objednávají. Na výběr mají všichni ze 3 hlavních chodů a jedné polévky. Od školního roku 2021/2022 pracujeme s novou strukturou jídelního lístku, přičemž je třetina jídel plnohodnotně vegetariánských, zeleninových a zkrátka nutričně zdravějších.

„Od listopadu 2023 jsme také rozšířili bezobjednávkový systém o kvalitní svačiny,“ říká Josef Hásek.

Denně nabízíme pouze čerstvé svačinky z vlastní výroby, které plně vyhovují požadavkům tzv. pamlskové vyhlášky č. 160/2018 Sb.

Atraktivní forma a hravý ekologický obal přesvědčí i ten nejvybíravější dětský jazýček, ať už jde o krájené ovoce a zeleninu, nebo oblíbené zdravé pomazánky na kvalitním pečivu.

Otevírací dobu přizpůsobíme potřebám a možnostem konkrétní školy a zájmům strávníků, především však v průběhu přestávek. Hygienicky jednotlivě balené porce usnadní konzumaci např. ve třídách, družině nebo na školním hřišti.

Nabízené jogurtové a tvarohové dezerty nebo svačiny, resp. fermentované mléčné výrobky, jsou vždy bez přidaného cukru. Balíme a dokončujeme je vždy na našich provozech.

Výhody centrálního stravování

Sokolovský celoměstský provoz není ojedinělý. Primirest takto pracuje v Ostrově, Tanvaldu či v Berouně.


Děti v Tanvaldu si obědy nabírají samy

V centrálním stravování vidí společnost Delirest a Primirest budoucnost, a to hned z několika důvodů:

  • Šetří náklady – personální, surovinové, na energie. Vaříme na jednom místě pro vícero škol (institucí/závodů/společností) a na jednotlivé provozy (výdejny) hotová jídla dovážíme.
  • Vyšší bezpečnost – potravin, potravinového řetězce, provozu.  Oddělení HSE (Health and Safety Executive) kontroluje pouze jedno místo několika kuchyní.
  • Lepší dohled na provozem – opět je jednodušší držet stráž nad jednou kuchyní, skladem a logistikou než nad vícero menšími provozy.

A abychom nemluvili jenom o pozitivech. Centrální stravování má jednu „nevýhodu“ – úvodní zavedení si vyžaduje čas, vedení, sehraný tým a spoustu komunikace.

Své o tom může říct i Josef Hásek: „S kolegy jsme u příprav vypili hektolitry kávy a mysleli na milion věcí, které musíme zařídit. Naštěstí jsem měl po ruce skvělý tým. Na projektu se hlavně podílely Milena Šafaříková, regionální manažerka, a Barbora Kozlová, vedoucí závodu. Velice nápomocná byla i Kamila Nováková z Ostrova, která byla garantem celého sokolovského projektu.“

Print Friendly, PDF & Email

Další články k tématu:

načíst více příspěvků