Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Jak na salát, který si budete chtít dát znovu?

30. 3. 2021

Co nám chutná

Jaro je obdobím sezónní zeleniny, spousty barev a chutí, které mají právě teď tu správnou intenzitu. Zkuste je smíchat do chutného salátu. Jak na to, vám poradí Kristýna Ostratická, výživová poradkyně Compass Group a velká propagátorka myšlenky, že právě salát dokáže být plnohodnotným jídlem, na které se budete těšit jako na svoji oblíbenou chuťovku.

Pokud se zrovna k přípravě jednoho takového salátu chystáte, zásadní je otázka, jestli má být hlavním jídlem, nebo přílohou. Pokud to první, měly by se v něm objevit všechny základní makroživiny – bílkoviny, sacharidy i tuky. Na obrázek hromady listí ozvláštněné pár kousky okurek nebo rajčat ale zapomeňte.

„Ano, znamená to, že i když si připravujete salát, patří do něj zdroj sacharidů jako třeba bulgur, quinoa, kuskus nebo i studené rýžové nudle. Nezatracovala bych ani klasické těstoviny, jen pozor na poměr. Na velkou mísu salátu použijete třeba tři hrsti salátových listů a hrst těstovin, ne že salát na těstovinách stojí, jak se to někdy děje,“ líčí Ostratická a podotýká, že konkrétní složení se samozřejmě vždycky odvíjí od toho, jaký má člověk aktuální nutriční cíl. „Pokud nemáte sedavé zaměstnání, hýbete se a nechcete hubnout, klidně si těstovin přidejte víc,“ usmívá se.

Trik, jak se zbavit přebytečné vody

Ze zdrojů bílkovin doporučuje kromě masa i různé typy sýrů, mozzarellu, fetu či balkánský. Výbornou službu salátu udělají i orestované uzené tofu, tempeh nebo luštěniny. A samozřejmě zelenina. Kouzlo dobrého salátu spočívá v kombinaci barev a také měkkých a křupavých druhů.

U měkké zeleniny se hodí využít jeden trik a třeba i investovat do sušičky zeleniny. „Salát bude dokonalý pouze s opravdu dobrou zálivkou. Pokud ale sebelepší zálivku vmícháte do salátových listů, které jsou mokré, připravený dresink steče a ochutí salát jen minimálně. Nehledě na to, že se zálivka vodou naředí a bude chutnat vyloženě mdle,“ apeluje výživová specialistka.

Ano, zálivka je velký salátový trumf. Ta, kterou Ostratická používá nejraději, a co je důležité, chytla se i u ostatních členů její rodiny, se skládá z jednoduché kombinace výrazného kyseloslaného umeocta a olivového oleje. Stačí jen oboje pečlivě promíchat.

Salát nerovná se jen hromada zeleniny.

Za křupání body navíc

Pokud správný efekt křupání nezařídí sama zelenina, nebojte se přisypat pár kousků oříšků, semínka nebo chlebové krutony. Další chuťová cesta vede přes přidání několika kousků ovoce. Jen pozor na kombinace. „Ovoce by se mělo míchat jen s listovou zeleninou. Pokud byste přidali třeba jablko s paprikou, dochází ke kvašení, což vede k pocitu nafouknutého břicha. Nic nebezpečného, jen to může být nepříjemné pro citlivé jedince,“ podotýká Ostratická.

Možná ale v rodině řešíte jiný problém, možná se jednotliví členové myšlence salátu jako hlavního jídla tvrdošíjně brání. Pokud jediné zeleninové rozptýlení, které snesou, představuje miska okurkového nebo rajčatového salátu k řízku s bramborami, i tady se rýsuje cesta.

Salát jako důležitý doplněk

„K takovému jídlu je jakákoliv trocha zeleniny prospěšná. V něm samotném totiž není žádná vláknina, kterou ale potřebujeme k trávení a opečovávání střevní stěny,“ apeluje výživová poradkyně, která přílohy často řeší se svými klienty, kteří chtějí hubnout. Právě velké víkendové obědy u rodičů s poctivými českými jídly bývají kamenem úrazu. Ale nemusí být. Stačí nabídnout, že o salát se pro jednou postaráte vy a zkusíte připravit alternativu klasiky.

„Klientům vždycky říkám, že mamince na tvorbě salátu stejně tolik nesejde, takže ji tím ochotněji přenechá někomu jinému. Vy tak můžete zkusit právě třeba jednoduchou kombinaci listového salátu a ledového salátu nakrájeného najemno, který se postará o křupavost. Je to hezky barevné a v kombinaci se zálivkou z olivového oleje a umeocta to navíc i připomíná klasiku,“ dává specialistka další tip, kterým se dostane do jídelníčku další trocha tolik důležité zeleniny.

Další články k tématu:

načíst více příspěvků