Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Recept na srbské rizoto jako ze školní jídelny

13. 6. 2023

Zdravé recepty

„Oblíbený pokrm, který děti v našich jídelnách milují. Zkuste klasické srbské rizoto třeba na večeři. Je to rychlé, snadné a chutné!“

Suroviny

4 porce

  • • 360 g rýže parboiled
  • • 320 g vepřové plece
  • • 2 menší cibule
  • • 15 ml slunečnicového oleje
  • • 40 g rajského protlaku
  • • 80 g hrášku
  • • 8 g mleté sladké papriky
  • • 580 ml vývaru zeleninového
  • • 150 g očištěné čerstvé papriky
  • • 100 g oloupané mrkve
  • • čerstvě mletá sůl
  • • čerstvě mletý pepř
  • • 120 g strouhaného sýru

Příprava klasického srbského rizota s rýží

Srbské rizoto

Rozehřejeme si hrnec, nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme na oleji do růžova, přidáme na malé kousky nakrájenou vepřovou plec, ochutíme solí a pepřem, orestujeme do zlatohnědé barvy. Podlijeme vodou a dusíme do měkka.

Když je maso měkké, vyrestujeme tekutinu a přidáme nakrájenou mrkev a papriku. Přisypeme rýži, přidáme protlak a mletou papriku zarestujeme a podlijeme vývarem. Promícháme, osolíme, opepříme a pod poklicí dusíme na mírném plameni za občasného promíchání, dokud rýže nezměkne.

Ke konci dušení případně podlijeme vývarem. Jako poslední přidáme hrášek. Rizoto by mělo mít krémovější konzistenci, nemělo by se lepit. Srbské rizoto podáváme posypané strouhaným sýrem. Můžeme podávat s nakládanou okurkou nebo s červenou řepou.

Proč je klasické srbské rizoto hitem školních jídelen

Srbské rizoto děti zkrátka milují, zatímco nad tím italským spíše ohrnují nos. Důvodů, proč je u malých strávníků tak úspěšné, je několik:

  • má sypkou konzistenci,
  • nechybí oblíbený sýr,
  • chuť je důvěrně známá.

Srbské rizoto je navíc skvělý způsob, jak využít zbylou rýži a zeleninu. Výborně se hodí do domácností, kde se vaří promyšleně a neplýtvá se.

Srbské vs. italské rizoto

Srbské rizoto se zapsalo na jakousi černou listinu poté, co se do našich končin dostalo italské rizoto. To se rychle začalo nálepkovat jako „pravé rizoto“, přičemž rozdíl v obou pokrmech je zejména v základní ingredienci, od které se všechno odvíjí.

Italské rizoto se připravuje z kulatozrnné rýže arborio, která stojí za dokonalou škrobovou konzistencí. To srbské se připravuje převážně z rýže dlouhozrnné.

Ostatně na střet dvou světů rizota a rissota vzpomíná i Tomáš Cikhart, Brand Chef Primirestu:

„Pamatuji si na svou stáž v Itálii, kde mi tamější kolegové vařili jejich klasické krémové rizoto z kulatozrnné rýže. Ukázal jsem jim „naše“ rizoto, jak jsem ho znal od babičky, a oni ho nazvali „rizoto a la čeko“, protože rizoto, které znají oni, to naše nepřipomíná vůbec. Ale na druhou stranu musím říct, že jim to naše rizoto moc chutnalo.“

Zavrhovat srbské rizoto jako něco horšího než italské rizoto je opravdu zbytečné. Je to zkrátka jiný pokrm, který vám v kuchyni pomůže zpracovat zbytky rýže a zeleniny, navíc bude mít u vašich dětí zaručený úspěch. Zkuste to s naším receptem a připravte si srbské rizoto jako ze školní jídelny i doma.

TIP

Zkuste také zeleninové rizoto bez masa a recept na bulgurové rizoto

Tomáš Cikhart Brand Chef Primirest ČR/SR

Zkušený šéfkuchař, který prošel kuchyněmi těch nejlepších pražských hotelů. Vařil u mnoha známých šéfkuchařů a od roku 2022 dohlíží na kvalitu školního stravování u nás. „Je jedno, jestli mluvíme o školním či veřejném stravování nebo o michelinské restauraci, pořád je základem poctivá řemeslná práce a důraz na to připravovat si všechno od základu,“ vysvětluje svůj přístup k práci Tomáš Cikhart. Pro Primirest vytváří receptury do nového školního menu a věnuje se také rozvoji kuchařů. Jeho cílem je, abychom v sítí jídelen Primirest nabízeli v rámci denního menu vždy jednu třetinu kvalitních bezmasých jídel, což se mu daří.

Filtruj v receptech:

načíst více receptů