První ročník soutěže Culinary Cup, která podporuje naše šéfkuchaře v kreativitě a celkově zlepšuje kvalitu a servis v jídelnách či restauracích, se postupně dostává do cíle. Známe totiž vítěze národních finále jak pro Českou, tak i Slovenskou republiku. Za českou sekci získal první místo Daniel Dušek ze školní jídelny Primirest v Litomyšli, který porotu ve finále zaujal také použitím vepřového plemene Duroc. Seznamte se s jeho výherním menu a přesvědčte se, že Culinary Cup stojí za to.
Co je Culinary Cup
Než se začtete do rozhovoru, připomeňme si, proč Culinary Cup vznikl a jak vlastně probíhá. Culinary Cup je soutěž talentovaných českých a slovenských šéfkuchařů z jídelen Delirest a Primirest, která pozůstává ze čtyř soutěžních kol:
Korespondenční kolo – přihlásit se mohl každý šéfkuchař, který pracuje v restauracích a jídelnách Delirest a Primirest. Jako úkol měli adepti v tomto roce vymyslet vlastní vegetariánsky recept postavený na luštěninách, uvařit ho a poslat také fotku pokrmu. Vybraní uchazeči pak na základě posouzení odborné poroty postoupili do dalšího kola.
Prezenční kolo – z korespondenčního kola se do prezenčního dostalo 30 kuchařů a jejich recepty (15 ze Slovenska a 15 z České republiky). Společně si změřili síly při přípravě luštěninových pokrmů. Pouze těch šest nejlepších se mohlo stát finalisty.
Národní finále – tady se 6 kuchařů ze Slovenska a 6 z České republiky muselo popasovat s nelehkým úkolem. Jako první měli připravit skvělý předkrm z jarní zeleniny. Zadání pro hlavní chod bylo volnější, museli však použít vepřové maso. V tomto kole získal za Českou republiku první místo Daniel Dušek, vavřín vítěze si ze slovenských šéfkuchařů odnesl František Sedlák.
SUPERFINÁLE – nás čeká na podzim. Zde své síly změří kuchaři, kteří v národním finále obsadili první tři příčky. Celkově tedy 3 kuchaři ze Slovenska a 3 z České republiky.
Proč Culinary Cup
Zvyšuje kvalitu našich šéfkuchařů
Zlepšuje kvalitu a servis v našich jídelnách
Vítězové se stanou tvářemi firmy
Získání pozvánky mezi Brand Chef
Možnost hostování napříč jídelnami
Profesionální růst
Rozhovor s vítězem národního finále Danielem Duškem
S jakým pokrmem jste nakonec vyhrál?
Jako předkrm to byla jarní zelenina vařená v citronovo-cukrovém rozvaru s espumou z mladého květáku. Hlavní chod byla vepřová pečeně Duroc dělaná metodou sous-vide s kroketou z vepřového boku, jako příloha pak byla bramborový fondán a zelenina.
Jak dlouho jste znal zadání a jak jste se na velké finále připravoval?
Asi tak měsíc. Samozřejmě od první chvíle mi jely myšlenky naplno a zkoušel jsem různé kombinace.
Například jsem chtěl jít do chřestové espumy, ale ta mě vůbec neoslovila. Tak jsem si řekl, že nebudu přece podávat něco, co bych sám nejedl nebo co by mi nechutnalo. Nakonec jsem zůstal u espumy, ale květákové.
Potom jsem přemýšlel nad masem a zde vyhrála vepřová pečeně Duroc. Postupně jsem skládal komponenty a každým pokusem jsem talíř vylepšoval.
Proč právě Duroc? Je to masité plemeno, pracoval jsem s ním v restauracích a vždy jsem s ním byl velice spokojen. Tento druh je hodně masitý, silný a je krásně šťavnatý.
Co je to Duroc
Jde o plemeno prasete pocházejícího z USA, jehož maso se vyznačuje extra šťavnatostí. Maso je taky díky vysokému podílu svaloviny je velice křehké a oproti jiným masu z jiných plemen výrazně červenější.
Byl výběr byl nějak omezen rozpočtem?
Ano, na předkrm byl limit 120 Kč a na hlavní chod byl 240 Kč.
Kdy jste se na soutěž připravoval? Přece jenom kuchařina je řehole.
Ve volném čase. Konečný pokrm jsem zkoušel uvařit doma třikrát. Manželka byla velice „spokojená“, protože jsem prý u toho zaneřádil celou kuchyň.
Co vás motivovalo přihlásit se a pak trénovat ve svém volnu?
Culinary Cup je nová interní soutěž, která mě fakt zaujala. Zkusil jsem poslat fotku jídla do prezenčního kola, ta porotu oslovila a pak jsem postoupil do dalšího kola, až z toho bylo národní finále.
Říkal jsem si, že je úspěch, že jsem postoupil, a nakonec jsem získal hlavní cenu za vítězství v České republice, což bylo pro mě fakt velkým překvapením a byl jsem z toho nadšen. Dnes je to již více jak 14 dní od finále a stále se z toho, pro mě obrovského, úspěchu raduji. Každé kolo pro mě bylo větší motivací, dostat ze sebe to, co umím a přenést to na talíř.
Které kolo pro vás bylo nejnáročnější?
Každé bylo výzvou. Vždyť šlo o moji první soutěž. První prezenční kolo, bylo ještě v pohodě, druhé už mě stálo kupu nervů a znamenalo i nové zkušeností, a pak přišlo finále. Sice se neobešlo bez nervozity, ale už převažovalo nadšení, co porotě předvedu.
Culinary Cup v číslech
Počet účastníků: 70+
Počet kol: 4
Ceny pro vítěze: finanční ohodnocení, pobytový voucher, hodnotné kuchyňské vybavení, ale hlavně spoustu zážitků, i odborných rad od kolegů i přísné poroty