Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Svačina pro děti i dospělé. Dostaňte do nich chuť i pestrost

28. 2. 2024

Zdravé recepty

Od začátku školního roku už pár týdnů, resp. měsíců uplynulo a možná to na sobě cítíte. Energie na to zabývat se obsahem dětského svačinového boxu už zkrátka není to taková, jako byla v prvních zářijových týdnech, a člověk má tendence sklouzávat ke zkratkám. Výživová specialistka a Fit Brand Chef Delirest a Primirest ČR/SR Kristýna Ostratická si pro vás připravila pár tipů, jak se nenechat nachytat. Nejen na vlastní zaneprázdněnost, ale třeba taky na neochotu zabývat se složením a bezpečností potravin. Svačiny pro děti nejsou zas až taková věda, jen to chce vyhradit si čas na nákup správných ingrediencí.

Zdravé svačiny pro děti? Koukejte hlavně na složení

Pokud jsou svačiny pro děti vaším každodenním chlebem, dost možná už jste v obchodech narazili na spoustu potravin s označením „dětská“. Právě ony často končí jako součást svačin, zdaleka ne všechny na to ale mají právo. Tedy minimálně z hlediska složení, resp. nutričních hodnot.

„Označení ‚dětská‘ nikde v legislativě nenajdete, není nijak definované, takže výrobce nemusí splňovat žádné konkrétní požadavky na složení nebo obsah soli či konzervantů.“

výživová specialistka a FIT Brand Chef Delirest a Primirest ČR/SR Kristýna Ostratická

Neříká tím, že je taková nálepka úplný výmysl, někteří výrobci se opravdu snaží si s produktem deklarovaným pro děti vyhrát. Neplatí to ale absolutně. Spíš, než názvu je proto daleko lepší a důležitější věnovat pozornost složení dané potraviny. Například šunka se popisuje rozdělením do jakostních tříd – nejvyšší, výběrová a standardní. „Pro děti bychom samozřejmě měli volit tu nejvyšší třídu, která složení výrazně ovlivňuje. U takových produktů se nesmí používat žádná barviva nebo škroby, ve složení se nesmí objevit jiná než živočišná bílkovina a musí se jednat o čistou svalovou bílkovinu,“ vypočítává Ostratická.

Svačina pro děti i dospělé. U šunky kontrolujte sůl i dusitan sodný

Když už člověk stojí u regálů v obchodě a vybírá zdravé svačiny, rozhodně by se měl podívat i na druhou stranu obalu a na podrobnosti o složení. Například mimořádně důležité v rámci rozhodování je obsah soli, který by se u šunky pro děti měl pohybovat ideálně do jednoho a půl gramu na 100 gramů výrobku. A taky obsah dusitanu sodného.

Pro něj platí, že ho bude pravděpodobně tím víc, čím méně bude soli. „On totiž sůl částečně nahrazuje, jedná se o konzervant, ale pozor, je problematický. Spadá do seznamu škodlivých rakovinotvorných látek, a byť výrobci mluví o tom, že ho přidávají jen v maličkém množství, je třeba být ostražitý. Také proto by šunka na dětském jídelníčku rozhodně neměla být denně,“ upozorňuje Ostratická a stejně jako v jiných ohledech radí sázet na pestrost. Šunku střídat se sýry nebo pomazánkami a zaměřit se na různé druhy pečiva.

Nestíháte? V mnoha restauracích Primirest (po dohodě s vedením školy) nabízíme kvalitní školní stravování po celý den. Vám pak odpadá problém se svačinami.

Jak na pestrou svačinu pro děti i dospělé

Sama ví, že to není jednoduché. Její malý syn například nemá rád sýry. I tak ale můžete vytvořit barevné svačiny, které dodají dětskému tělu přesně to, co přes den potřebuje.

Doporučuje proto střídat různé druhy pečiva a klasické rohlíky nebo chleba „naředit“ tím kváskovým, krekry nebo tortillami a zaměřit se i na různé druhy mouky, ze které je produkt vytvořený. Ostratická rozhodně nepatří k těm, kdo by zatracovali pšenici. Ale je taky velká propagátorka žita, špaldy nebo pohankové mouky.

A škaredě se nedívá ani sladkosti, jen nemá rady ty, které se prodávají zabalené jako trvanlivé pečivo. „Obsahují zbytečně velké množství cukru a palmového oleje, který je (nejen) pro děti naprosto nevhodný,“ apeluje odbornice. Daleko raději má domácí recepty, třeba špaldový perník slazený medem, strouhanými jablky nebo rozmixovanými datlemi.

Další články k tématu:

načíst více příspěvků