Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Dukanova dieta: Cesta, jak trvale zhubnout? Spíše ne

18. 12. 2023

Co nám chutná

Mnoho z nás by chtělo jednoduše a trvale zhubnout. Proto si častokrát říkáme, že dieta navržena lékařem by mohla fungovat. Dukanova dieta slibuje rychlé řešení. Kristýna Ostratická, nutriční expertka a Fit Brand Chef společností Delirest a Primirest, se na ni ale dívá trochu jinak.

Co je Dukanova dieta

Dukanova dieta slibuje rychlé a jednoduché hubnutí bez hladovění. Jíst v ní můžete ze seznamu povolených potravin prakticky cokoliv, a to v jakoukoliv hodinu a v jakémkoliv množství.

Název diety odkazuje na jejího tvůrce – francouzského lékaře Pierra Dukane. K jejímu vytvoření jej inspiroval pacient s obezitou, který tvrdil, že se kvůli hubnutí vzdá čehokoliv, kromě masa. Na základě výsledků svých pacientů Dukan napsal knížku Nevím, jak zhubnout, která se velice rychle stala bestsellerem.

Jak Dukanova dieta funguje

Dukanovou dietu tvoří celkem čtyři fáze, které mají za úkol nastartovat a rozhýbat metabolismus v těle, aby efektivně spalovalo.

Fáze Dukanovy diety

  1. Útočná fáze – znamená neomezený příjem bílkovin a k tomu každý den 1,5 lžíce ovesných otrub.
  2. Výletní fáze – v ní se kombinují bílkoviny se zeleninou bez škrobu. Příjem ovesných otrub se zvyšuje na 2 lžíce denně.
  3. Konsolidační fáze – tady je objem bílkovin i zeleniny neomžený. Navíc se přidává i menší množství sacharidů a tuků. Příjem ovesných otrub se zvyšuje na 2,5 lžíce denně. V této fáze je jeden den čistě bílkovinový.
  4. Stabilizační fáze – jí se jako v předchozím období a k tomu ještě 3 lžíce ovesných otrub denně.

„U Dukanovy diety jde o velmi extrémní způsob stravování, který zasahuje do života na všech úrovních. Nejsem zastáncem striktních diet. Většinou je totiž nelze držet dlouhodobě. Tato navíc, pokud nebude člověk pod dohledem odborníka, může být i nebezpečná. Pro ty, kteří jedli málo vlákniny to může být i celkem velký šok pro organismus. Nevím také, jak autor myslí neomezené množství bílkovin. Pokud by došlo k vysokému a přemrštěnému příjmu této živiny, může dojít k přetížení ledvin. Mnohem výhodnější a prospěšnější je nastavit si takový režim, u kterého se budu cítit dobře po všech stránkách a stane se přirozenou součástí života. Tímto způsobem budou výsledky mnohem trvalejší. Pokud by někdo přece jen tuto dietu chtěl zkusit, rozhodně je potřeba konzultovat tento stravovací režim se svým lékařem nebo odborníkem na výživu.“

Kristýna Ostratická

TIP

V dnešní době existuje obrovské množství diet. Kromě Dukanovy diety tu máme i Cambridge dietu,  lidé se také často zajímají i o nízkosacharidovou dietu. I zde je potřeba zvážit, zda je tento druh stravování vhodný právě pro vás.

Nevýhody Dukanovy diety

Odborníci varují hlavně předtím, že Dukanova dieta:

  • je krátkodobá a můžete očekávat jojo efekt,
  • jídelníček je v ní velice stereotypní,
  • kvůli nízkému obsahu sacharidů ve stravě můžete pociťovat únavu.

Zapomeňte na Dukanovou dietu. Stravujte se racionálně

Většina odborníků se shodne na tom, že striktní diety nikam nevedou. Nemůžete se přece stravovat stejným způsobem celý život.

Základem správného jídelníčku je vyvážená strava. Začněte s ní kousek po kousku. Domů si nakupte k tomu potřebné potraviny a během oběda si jídelnách a restauracích vybírejte po výživové stránce plnohodnotné obědy.

„Až polovinu talíře zkuste naplnit zeleninou – jakoukoli – nemusí to být pouze salát, ale klidně i zelenina restovaná, dušená, pečená. Čtvrtinu talíře by měla tvořit bílkovina (maso, ryba, luštěnina, mléčný produkt, fermentovaný sójový produkt – např. tempeh či tofu) a čtvrtinu příloha – tedy sacharidy. Ty vybírejte ideálně v celozrnné variantě nebo variantě s co nejvyšším obsahem vlákniny.“ 

Kristýna Ostratická

V jídelnách Delirestu si například dejte:

  • Pečené krůtí zeleninové karbanátky s květákovo-bramborovou kaší
  • Čočkové ragú s těstovinami
  • Pohanka s pečenou zimní zeleninou a sýrem
  • Treska na tymiánu a rajčatech s pečenými bramborami

Neošiďte ani večeři, inspirujte se našimi recepty.

Print Friendly, PDF & Email

Další články k tématu:

načíst více příspěvků