Internet je plný návodů na to, jak jednoduše zhubnout. A jedním z nich je i Cambridge dieta, která slibuje viditelné výsledky za 12 týdnů. Kristýna Ostratická, nutriční expertka a Fit Brand Chef společností Delirest a Primirest, se na ni ale dívá trochu jinak.
Co je Cambridge dieta
S Cambridge dietou přišel v 60. letech Alan Howard na univerzitě v Cambridgi. Dieta je postavená na tom, že denně přijímáte velmi nízký počet kalorií, a nějakou dobu se doporučovala pacientům, kteří měli problémy s obezitou. Výsledky se totiž dostavují poměrně rychle – Cambridge dieta je natolik přísná, že trvá jen 12 týdnů.
Funguje tak, že jíte především náhražky jídla (např. koktejly, tyčinky nebo instantní jídla od Cambridge) a postupně do jídelníčku zařazujete běžné potraviny s nízkým počtem kalorií. Během těchto 3 měsíců je vám pak k dispozici výživový poradce, který s vámi vaše výsledky konzultuje. Občas se proto Cambridge dietě říká taky 1:1 dieta.
I Cambridge dieta má svá rizika
Přestože může Cambridge dieta vypadat na první pohled lákavě, často napáchá víc škody než užitku. Podobně drastickým snížením kalorického příjmu totiž riskujeme, že si přivodíme zdravotní problémy – třeba bolesti hlavy, závratě nebo taky potíže s trávením.
Smyslem zdravého životního stylu není jíst nízkokalorická jídla, ale mít na talíři zastoupené bílkoviny, sacharidy i tuky. Kristýna Ostratická radí, jak na to: „Ráda při práci s klienty používám pomůcku – tzv. denní talíř, na kterém znázorním poměry živin, které by měli za den sníst.
První čtvrtku tvoří bílkoviny – tedy vejce, maso, mléčné výrobky nebo například tofu či ryby. Další čtvrtinou jsou přílohy, jež obsahují sacharidy. Sem patří ale také sladké nápoje či ovoce. Zbylou polovinu by měla tvořit zelenina. Jednak kvůli vitamínům, minerálním látkám, enzymům, ale hlavně kvůli vláknině.“
Právě vláknina je jedna z opravdu velmi důležitých částí naší stravy. Aby střeva byla zdravá a správně pracovala. Málokdo si uvědomuje, jak moc je ve výživě důležitá role našich střev. Tam se odehrává strašná spousta funkcí. Denní talíř není exaktní nástroj. Je to však pomůcka, jak dostat do jídelníčku za celý den všechny základní makroživiny v optimálním poměru bez nutnosti vážení a počítání kalorií.
Z dlouhodobého hlediska je Cambridge dieta taky neudržitelná. Jakmile skončí, nastává u lidí, kteří ji drželi, většinou velký jojo efekt.
Nevýhody Cambridge diety
Odborníci varují hlavně předtím, že Cambridge dieta:
je jen krátkodobá a nijak člověka nevede ke zdravému stravování,
může negativně ovlivnit náš vztah k jídlu (např. větší chuť na sladké, vlčí hlad) a naše hormony,
sice funguje rychle, ale s ohledem na tělo a zdraví příliš drasticky
Cambridge dietu raději ne. Zdravé jídlo je i v jídelnách
Místo nových a nových diet bude mnohem lepší, když se naučíte vnímat svá těla pozitivně taková, jaká jsou. A pokud se rozhodnete, že chcete žít zdravěji, zamyslete se nad tím, co všechno pro to můžete udělat, aniž byste se vystavovali rizikům.
Se zdravou stravou můžete začít klidně pomalu, kousek po kousku. Třeba jedním z těchto vyvážených obědů:
I u nás v jídelnách Delirestu vaříme zdravě. Každý den najdete v nabídce jídla označená jako FIT či vegetariánská, případně se můžete zeptat na přílohu ve zdravější variantě.