Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Léto je oslava jídla. Inspirujte se tipy našich kuchařů

28. 7. 2022

Co nám chutná

Jestli je nějaké roční období časem jídla, tak je to léto a prázdniny. Všechno zraje, ovoce a zelenina chutnají, jak mají, a každý najde aspoň chvilku času, kdy si dobré jídlo užije s přáteli nebo na dovolené. A taky je to čas zkoušení nových chutí, vůní nebo návratu k těm, které máme tolik rádi. Protože snad nikdo v republice nemá tak zkušenou a velkou partu gastroodborníků jako Compass Group, oslovili jsme naše kuchaře, aby nám dali svoje tipy na oblíbená letní jídla i vylepšení, kterými je můžete sami doma ještě pozvednout.

Jeden všem našim kuchařům šéfuje, další je odbornicí na zdravé stravování. Někdo z Prahy, jiný z Ostravy, další ze Slovenska. Každý z pestré skupiny našich šéfkuchařů dostal následující tři otázky:
1. Jaké je vaše oblíbené letní jídlo?
2. Máte k němu nějakou vzpomínku?
3. A máte nějaký jednoduchý tip, jak se dá letní jídlo ještě pozvednout na vyšší úroveň?

Jakub Marhoun, brand chef Eurestu

Mojí jedničkou jsou ovocné knedlíky – meruňkové a jahodové, a to z odpalovaného těsta, jak je vaří moje máma, kterou to kdysi naučila babička. Patří k nim strouhaný tvaroh, cukr, máslo a hrneček mléka, takový ten se starým československým designem.

Vzpomínky na léto se mi pak pojí hlavně s klasickou třešňovou a rybízovou bublaninou z legendární remosky, kterou na chatě z čerstvě natrhaného rybízu a třešní dělala druhá babička.

A můj osobní tip? Určitě lečo, za kterým se v létě vyplatí jet například na Balkán nebo do Maďarska, protože tam chutná zelenina tak, jak má, a ne jak si někdy myslí majitelé supermarketů.

Bublanina s třešněmi vyvolává vzpomínky na dětství.

Lukáš Chmela, šéfkuchař restaurace Eurest ve firmě Teva

Já miluju všechno, co se dělá na grilu, ale mým nejoblíbenějším letním jídlem je rozhodně studená španělská polévka gazpacho. Oslovila mě svojí výbornou chutí a vůní a hlavně tím, že se k ní nabízí velký výběr takzvaných vložek do polévky. Můžou to být vejce, okurka, chilli nebo krevety.

I moje nejsilnější vzpomínka se pojí právě k této polévce. Pracoval jsem dřív ve španělském hotelu v Praze, kde jsem se ji naučil připravovat přímo od šéfkuchaře, který pracoval ve Španělsku. A to je další věc, mám totiž možnost porovnat si její chuť tady v Čechách i u přátel ve Španělsku.

Rád předávám tip na prázdninový dezert, grilovaný ananas, který pomaličku odkrajujete přímo z grilu a podáváte s vanilkovo-citronovým sorbetem nebo zmrzlinou sypanou griliášem s chilli. Kombinace sladkokyselé a pikantní chuti vás vystřelí do oblak.

Studená španělská polévka gazpacho  umí v létě skvěle osvěžit.

Kristýna Ostratická, výživová poradkyně Compass Group

Pro mě je léto ve znamení čerstvé zeleniny a ovoce, takže hlavně cokoli z těchto surovin. Asi nejraději mám ovocné tvarohové knedlíky, které mám spojené se vzpomínkami na prázdniny u babičky. Vařila nám je vždycky na chalupě, většinou tvarohové s meruňkami a ke konci léta pak bramborové se švestkami. Nikdy ovoce nevypeckovávala, protože nás děti pak bavilo na talíři počítat podle zbylých pecek, kolik knedlíků jsme snědly. Tehdy nebyl problém spořádat klidně šest nebo osm kousků.

Sama ovocné tvarohové knedlíky připravuju tak, aby byly opravdu co nejvíc tvarohové. Dávám docela dost tvarohu do těsta a klasickou mouku vynechávám – raději použiji špaldovou krupici spolu s celozrnnou moukou pro větší výživnost. Navrch pak přidávám třeba opražené mleté oříšky a polévám rostlinným sirupem nebo rozvařeným ovocem (ovocnou omáčkou). Zajímavou kombinaci tvoří také mletý mák smíchaný s opraženým strouhaným kokosem s přírodním nekalorickým sladidlem erythritolem.

Michal Pažák, executive chef Compass Group

V létě vyhledávám lehce stravitelná jídla s rychlou přípravou, proto upřednostňuji gril. A když už pořádné grilování, tak vyzrálé hovězí steaky, které vynikají specifickou chutí, pak stačí už jen pověstná „špetka“ soli a koření. Mořské ryby a dary moře kombinuji s čerstvou sezonní zeleninou také upravenou na grilu. Jako příloha svěží saláty, nejčastěji listové, s jednoduchými zálivkami s čerstvými bylinkami. Grilování má ještě jeden „bonus“ – je skvělou příležitostí pro potkávání se s rodinou a přáteli.

Dobře vyzrálý hovězí steak stačí před grilováním jen osolit a opepřit.

Pro mě je léto hlavně o už zmíněném setkávání. Miluji italskou kuchyni a v létě jsem často pracoval na místech v blízkosti moře, takže vzpomínky na čerstvé a jednoduché jídlo připravené na grilu právě někde u moře mám v hlavě pořád.

Mimo to v letním měsících miluju mezze, výběr malých předkrmů servírovaných jednotlivě, který pochází z Blízkého východu a Balkánu. Můžete si tak vychutnat hummus nebo baba ghanoush (pomazánka z pečených lilků), flatbreads (ploché kvašené i nekvašené chleby alá pita, pizza, naan apod.), saláty, olivy, plněné papriky a podobně.

Jan Prušák, šéfkuchař Scolarest Dino Schools of Prague

V létě trávím hodně času na chatě nebo někde v přírodě a o to méně se mi chce stát v kuchyni. Proto mám rád jídla rychlá, jednoduchá a úplně nejraději taková ta „co zahrádka dá“. Rád vařím například letní polévku: brambory, mrkev, paprika, květák, cuketa, česnek, vše nakrájím, orestuji, zaliji vodou nebo vývarem, přidám pokrájená čerstvá rajčata a libeček. Když jsou brambory téměř hotové, přidám červenou čočku a ještě krátce povařím. Dochutím solí a pepřem. Výhodou je, že polévka zasytí natolik, že už nemusím chystat další chod.

Moje osobní letní „vychytávka“ je používat na zdobení různé jedlé kvítky, třeba sedmikrásky. Pokrm tak snadno „vytuníte“ a posunete na jinou úroveň, navíc i moje děti takové zdobení moc baví.

Jedlé kvítky oživí pokrmy na talíři.

Další články k tématu:

načíst více příspěvků