Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Letní recepty. Inspirujte se tipy našich kuchařů

16. 8. 2023

Co nám chutná

Jestli je nějaké roční období časem jídla, tak je to léto a prázdniny. Všechno zraje, ovoce a zelenina chutnají, jak mají, a každý najde aspoň chvilku času, kdy si dobré jídlo užije s přáteli nebo na dovolené. A taky je to čas zkoušení nových chutí, vůní nebo návratu k těm, které máme tolik rádi. Protože snad nikdo v republice nemá tak zkušenou a velkou partu gastroodborníků jako Delirest a Primirest, oslovili jsme naše kuchaře, aby nám dali svoje tipy na oblíbená letní jídla i vylepšení, kterými je můžete sami doma ještě pozvednout.

Každý z pestré skupiny našich šéfkuchařů dostal následující tři otázky:
1. Jaké je vaše oblíbené letní jídlo?
2. Máte k němu nějakou vzpomínku?
3. A máte nějaký jednoduchý tip, jak se dá letní jídlo ještě pozvednout na vyšší úroveň?

Letní recept: Zkuste studenou polévku gazpacho

Lukáš Chmela, šéfkuchař Delirest

Já miluju všechno, co se dělá na grilu, ale mým nejoblíbenějším letním jídlem je rozhodně studená španělská polévka gazpacho. Oslovila mě svojí výbornou chutí a vůní a hlavně tím, že se k ní nabízí velký výběr takzvaných vložek do polévky. Můžou to být vejce, okurka, chilli nebo krevety.

I moje nejsilnější vzpomínka se pojí právě k této polévce. Pracoval jsem dřív ve španělském hotelu v Praze, kde jsem se ji naučil připravovat přímo od šéfkuchaře, který pracoval ve Španělsku. A to je další věc, mám totiž možnost porovnat si její chuť tady v Čechách i u přátel ve Španělsku.

Rád předávám tip na prázdninový dezert, grilovaný ananas, který pomaličku odkrajujete přímo z grilu a podáváte s vanilkovo-citronovým sorbetem nebo zmrzlinou sypanou griliášem s chilli. Kombinace sladkokyselé a pikantní chuti vás vystřelí do oblak.

Studená španělská polévka gazpacho  umí v létě skvěle osvěžit.

Letní jídla se nesou ve znamení čerstvé zeleniny a ovoce

Kristýna Ostratická, FIT Brand chef Primirest a Delirest ČR/SR

Pro mě je léto ve znamení čerstvé zeleniny a ovoce, takže hlavně cokoli z těchto surovin. Asi nejraději mám ovocné tvarohové knedlíky, které mám spojené se vzpomínkami na prázdniny u babičky. Vařila nám je vždycky na chalupě, většinou tvarohové s meruňkami a ke konci léta pak bramborové se švestkami. Nikdy ovoce nevypeckovávala, protože nás děti pak bavilo na talíři počítat podle zbylých pecek, kolik knedlíků jsme snědly. Tehdy nebyl problém spořádat klidně šest nebo osm kousků.

Sama ovocné tvarohové knedlíky připravuju tak, aby byly opravdu co nejvíc tvarohové. Dávám docela dost tvarohu do těsta a klasickou mouku vynechávám – raději použiji špaldovou krupici spolu s celozrnnou moukou pro větší výživnost. Navrch pak přidávám třeba opražené mleté oříšky a polévám rostlinným sirupem nebo rozvařeným ovocem (ovocnou omáčkou). Zajímavou kombinaci tvoří také mletý mák smíchaný s opraženým strouhaným kokosem s přírodním nekalorickým sladidlem erythritolem.

 Letní recept pro vás

Zkuste ovocné knedlíky z bramborového těsta s perníkem nebo kynuté jahodové knedlíky

Recept na letní polévku

Jan Prušák, šéfkuchař Primirest Dino Schools of Prague

V létě trávím hodně času na chatě nebo někde v přírodě a o to méně se mi chce stát v kuchyni. Proto mám rád jídla rychlá, jednoduchá a úplně nejraději taková ta „co zahrádka dá“. Rád vařím například letní polévku: brambory, mrkev, paprika, květák, cuketa, česnek, vše nakrájím, orestuji, zaliji vodou nebo vývarem, přidám pokrájená čerstvá rajčata a libeček. Když jsou brambory téměř hotové, přidám červenou čočku a ještě krátce povařím. Dochutím solí a pepřem. Výhodou je, že polévka zasytí natolik, že už nemusím chystat další chod.

Moje osobní letní „vychytávka“ je používat na zdobení různé jedlé kvítky, třeba sedmikrásky. Pokrm tak snadno „vytuníte“ a posunete na jinou úroveň, navíc i moje děti takové zdobení moc baví.

Jedlé kvítky oživí pokrmy na talíři.

Další články k tématu:

načíst více příspěvků