Přírodní vepřový plátek s ragú z fazolek a hrášku a salsou verde
9.5.2024
Zdravé recepty
Dopřejte si na talíři barevnou symfonii. Díky tomuto receptu si připravíte vyvážený pokrm. Přírodní plátek se zeleninovou oblohou nadchne všechny.
vícePřejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování
11. 1. 2024
Zdravé recepty
„Rychlá, levná a výživná večeře či oběd – zkuste chilli con carne. Máme pro vás verzi pro děti i vegetariánskou variantu tohoto pokrmu.“
Doslovný překlad tohoto pokrmu ze španělštiny znamená chilli s masem a jedná se o nejslavnější texasko-mexické jídlo (je dokonce oficiálním pokrmem Texasu).
Chilli con carne je levné a výživné – i proto si rychle získalo celosvětovou oblibu. Nebo za jeho popularitou stojí zázrak, recept se prý zjevil na počátku 17. století jeptišce…
Toto jídlo si zamilují i malí strávníci. Naše zkušenosti jako jedničky na trhu školního stravování nám totiž říkají, že jakmile je na talíři mleté maso, úspěch je zaručený! „Pro děti postačí v receptu nepoužít ostré chilli, ostatní koření v malé míře ponechejte, aby si pokrm zachovalo jistou autentickou chuť,“ radí Tomáš Cikhart Brand Chef Primirestu Tomáš Cikhart.
„Zajímavé je přidání hořké čokolády, která pokrm lehce zahustí a dodá mu tak další rozměr chuti.“
Brand Chef Primirestu Tomáš Cikhart
Chilli con carne pravidelně připravují i kuchaři v Primirestu a vždy na něj používáme české BIO hovězí z Vysočiny. Ostatně pokrmy z BIO hovězího masa najdete na jídelníčku Primirestu každý týden.
Na své si přijdou i vegetariáni, postačí si náš recept připravit trochu jinak. Mleté maso nahraďte například:
Z chilli con carne se tak rychle stane chilli sin (bez) carne. Chuť však bude taky výborná. Nebo zkuste naše zeleninové rizoto bez masa.
4 porce
Cibuli a česnek pokrájejte nadrobno. Ve velkém, ideálně litinovém hrnci se širokým dnem rozpalte dvě lžíce oleje, přidejte cibuli a pomalu ji na středním plamenu restujte asi čtyři minuty. Přidejte česnek, chilli, římský kmín a mletou papriku a další asi dvě minuty restujte, aby se koření rozvonělo, ale česnek ještě nezačal hnědnout.
Plamen poté trochu zesilte, přidejte maso a začněte restovat. Vařečkou ho během restování rozmělňujte na co nejmenší kousky. Restujte, dokud nebude každý kousek masa hnědý. Musí se totiž opéct, nikoli dusit.
Vmíchejte protlak a minutu dvě restujte. Poté vlijte vývar, konzervu rajčat, přidejte oregano, osolte, opepřete a promíchejte. Směs přiveďte k varu, přiklopte, stáhněte plamen a pomalu duste asi třicet minut. Tekutina by se měla zredukovat a omáčka zhoustnout.
Na řadě jsou luštěniny – nálev vylijte a fazole vmíchejte je do omáčky. Přiveďte k varu, krátce prohřejte a dochuťte. Podle potřeby přidejte sůl, pepř nebo chilli. Úplně nakonec vmíchejte čokoládu, přiklopte a nechte asi deset minut stát, aby se všechny chutě spojily.
Chili con carne podávejte s rýží, kopečkem zakysané smetany a čerstvým koriandrem. Vše ozdobte salsou z kostiček čerstvých rajčat, koriandru, oleje, soli, a kapičkou citronové šťávy.
Sdílejte: