Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Chilli con carne s hořkou čokoládou

11. 1. 2024

Zdravé recepty

„Rychlá, levná a výživná večeře či oběd – zkuste chilli con carne. Máme pro vás verzi pro děti i vegetariánskou variantu tohoto pokrmu.“

Chili con carne: Zakousněte se před vařením do historie

Doslovný překlad tohoto pokrmu ze španělštiny znamená chilli s masem a jedná se o nejslavnější texasko-mexické jídlo (je dokonce oficiálním pokrmem Texasu).

Chilli con carne je levné a výživné – i proto si rychle získalo celosvětovou oblibu. Nebo za jeho popularitou stojí zázrak, recept se prý zjevil na počátku 17. století jeptišce…

Chili con carne pro děti

Toto jídlo si zamilují i malí strávníci. Naše zkušenosti jako jedničky na trhu školního stravování nám totiž říkají, že jakmile je na talíři mleté maso, úspěch je zaručený! „Pro děti postačí v receptu nepoužít ostré chilli, ostatní koření v malé míře ponechejte, aby si pokrm zachovalo jistou autentickou chuť,“ radí Tomáš Cikhart Brand Chef Primirestu Tomáš Cikhart.

„Zajímavé je přidání hořké čokolády, která pokrm lehce zahustí a dodá mu tak další rozměr chuti.“

Brand Chef Primirestu Tomáš Cikhart

Chilli con carne pravidelně připravují i kuchaři v Primirestu a vždy na něj používáme české BIO hovězí z Vysočiny. Ostatně pokrmy z BIO hovězího masa najdete na jídelníčku Primirestu každý týden.

Další tipy na dobré jídlo

Rychlá večeře či oběd pro děti do 30 minut

Vegetariánské chilli con carne bez masa

Na své si přijdou i vegetariáni, postačí si náš recept připravit trochu jinak. Mleté maso nahraďte například:

  • různě barevnými fazolemi,
  • hrachovým proteinem,
  • tofu (i uzeným),
  • cizrnou,
  • nebo jakoukoliv luštěninou.

Z chilli con carne se tak rychle stane chilli sin (bez) carne. Chuť však bude taky výborná. Nebo zkuste naše zeleninové rizoto bez masa.

Suroviny na chilli con carne s hořkou čokoládou

Chilli con carne s hořkou čokoládou

Suroviny

4 porce

    • 1 ks velké cibule
    • 3 stroužky česneku
    • slunečnicový olej
    • 1 lžička sušeného chilli
    • 3 lžička mletého římského kmínu
    • 3 lžičky sladké mleté papriky
    • 500 g mletého hovězího masa
    • 2 lžíce rajského protlaku
    • 300 ml hovězího vývaru
    • 250 g nakládaných loupaných rajčat
    • 200 g červených fazolí ve slaném nálevu
    • 2 kostičky hořké čokolády na čtverečky
    • sůl
    • mletý pepř
    • 125 g zakysané smetany
    • čerstvý koriandr
    • čerstvá rajčata na ozdobu

Postup přípravy chilli con carne s hořkou čokoládou

Cibuli a česnek pokrájejte nadrobno. Ve velkém, ideálně litinovém hrnci se širokým dnem rozpalte dvě lžíce oleje, přidejte cibuli a pomalu ji na středním plamenu restujte asi čtyři minuty. Přidejte česnek, chilli, římský kmín a mletou papriku a další asi dvě minuty restujte, aby se koření rozvonělo, ale česnek ještě nezačal hnědnout.

Plamen poté trochu zesilte, přidejte maso a začněte restovat. Vařečkou ho během restování rozmělňujte na co nejmenší kousky. Restujte, dokud nebude každý kousek masa hnědý. Musí se totiž opéct, nikoli dusit.

Vmíchejte protlak a minutu dvě restujte. Poté vlijte vývar, konzervu rajčat, přidejte oregano, osolte, opepřete a promíchejte. Směs přiveďte k varu, přiklopte, stáhněte plamen a pomalu duste asi třicet minut. Tekutina by se měla zredukovat a omáčka zhoustnout.

Na řadě jsou luštěniny – nálev vylijte a fazole vmíchejte je do omáčky. Přiveďte k varu, krátce prohřejte a dochuťte. Podle potřeby přidejte sůl, pepř nebo chilli. Úplně nakonec vmíchejte čokoládu, přiklopte a nechte asi deset minut stát, aby se všechny chutě spojily.

Chili con carne podávejte s rýží, kopečkem zakysané smetany a čerstvým koriandrem. Vše ozdobte salsou z kostiček čerstvých rajčat, koriandru, oleje, soli, a kapičkou citronové šťávy.

Print Friendly, PDF & Email

Tomáš Cikhart Brand Chef Primirest ČR/SR

Zkušený šéfkuchař, který prošel kuchyněmi těch nejlepších pražských hotelů. Vařil u mnoha známých šéfkuchařů a od roku 2022 dohlíží na kvalitu školního stravování u nás. „Je jedno, jestli mluvíme o školním či veřejném stravování nebo o michelinské restauraci, pořád je základem poctivá řemeslná práce a důraz na to připravovat si všechno od základu,“ vysvětluje svůj přístup k práci Tomáš Cikhart. Pro Primirest vytváří receptury do nového školního menu a věnuje se také rozvoji kuchařů. Jeho cílem je, abychom v sítí jídelen Primirest nabízeli v rámci denního menu vždy jednu třetinu kvalitních bezmasých jídel, což se mu daří.

Filtruj v receptech:

načíst více receptů