Porozumět chutím malých strávníků je někdy velice těžké. Zatímco jeden nejí houby, druhému nechutná hrášek a třetí zase nechce luštěniny. Ve školních jídelnách Primirest pomáhají rozpoznat priority dětí relevantní data posbíraná prostřednictvím elektronického systému ze všech 236 provozů z celé České republiky. Co o chutích českých dětí prozrazují první vypovídající výstupy? Tohle jsou neoblíbenější obědy pro děti.
„Ve školních jídelnách Primirest připravujeme každý den asi 25 000 porcí, takže máme k dispozici data za celou Českou republiku, se kterými můžeme dále pracovat. A to jak z pohledu preferencí strávníků, tak z pohledu spotřebovaného množství surovin,“ říká Tomáš Cikhart, Brand Chef Primirestu.
Obědy pro děti: Vedou tradiční omáčky
Přesvědčivým vítězem pomyslné dětské hitparády hlavních pokrmů se stala svíčková na smetaně následovaná smaženým filetem z tmavé tresky. Na třetím místě skončil smažený kuřecí prsní řízek. První pětku doplňují jídla se sytou omáčkou. Čtvrtá je totiž hamburská pečená kýta a páté místo patří špagetám s boloňskou omáčkou. Zajímavé je, že omáčky bodují i v kategorii bezmasých obědů. Pomyslnou zlatou v této kategorii získaly špagety Napolitana s rajčatovou omáčkou, bazalkou a plátky česneku, které následuje koprová omáčka. Stálicí v žebříčku popularity je mezi strávníky školních jídelen smažený květák.
„Češi si odvykli vařit doma složitá jídla, při přípravě pokrmů dávají přednost jednoduchosti a rychlosti. Klasické omáčky nebo smažená jídla si děti i jejich rodiče dopřávají spíše na návštěvách u prarodičů nebo o svátcích. V pracovní dny si na nich proto rádi pochutnají v závodní restauraci nebo je dětem vyberou ve školní jídelně. Je to pro ně nejjednodušší cesta, jak se k těmto oblíbeným, ale pracnějším jídlům dostat,“ interpretuje výsledky Kristýna Ostratická, Fit Brand Chef školních jídelen Primirest.
Vysokou oblibu smažené tresky u školáků chápe Tomáš Cikhart. „Děti nemají příliš rády ryby v jiné úpravě. Smažená treska v trojobalu je prakticky jediný způsob, jak do nich dostat kvalitní bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a další živiny, které mořské ryby obsahují,“ vysvětluje.
Obědy pro děti: Výběr alespoň ze tří jídel
Ve školních restauracích a jídelnách Primirest mají děti a jejich rodiče volbu vždy minimálně ze tří jídel:
Jednotka znamená tradiční menu – to odpovídá spotřebnímu koši danému Vyhláškou č. 17/2015 Sb. o školním stravování, je tedy nutričně vyvážené. Nejčastěji tak dostávají na talíř jídla, jako je rajská omáčka, svíčková, sekaná nebo karbanátek.
Dvojka patří zahraničí – děti tak touto cestou mohou poznat chutě zemí, jako jsou Indie, Vietnam, Čína nebo Thajsko. Podle Tomáše Cikharta mají malí strávníci v této kategorii nejraději čočkový dhál s rýží. T
Trojka je vždy bezmasá – zde najdou pouze vegetariánská jídla.
„Rodiče tak mají možnost společně s dětmi vybrat takový pokrm, který jim doopravdy chutná, protože do určitého věku je volba oběda školáka volbou jeho rodiče. Někteří rodiče ale zároveň nechtějí vůbec experimentovat a raději vybírají jídlo, které dobře znají z domácího prostředí, což je škoda, protože školní restaurace je ideálním místem, kde se děti mohou seznámit s různými chutěmi a vůněmi z celého světa,“ přibližuje praxi Cikhart, který přímo ve školních jídelnách vysledoval ještě jeden fenomén. „U nejmenších dětí si všímáme vlivu kamarádů na výběr jídla. V momentě, kdy si vůdce party zvolí třeba vegetariánské jídlo, tak ho následuje pět dalších dětí, které by jinak volily určitě něco jiného.“
Obědy pro děti: Polévka je grunt, ale jak kde…
Vařit, a hlavně vymýšlet jídla pro děti bývá někdy pěkný oříšek. U polévek je ale také dobré vsadit raději na klasiku, protože české děti mají ve školních jídelnách nejraději zeleninový vývar s rýží, hrachovou s krutony nebo tradiční hrstkovou, která školním strávníkům díky své rozmanitosti a barevnosti pomáhá překonávat i nedůvěru vůči luštěninám.
„U polévek se oblíbenost mění s ohledem na kraj, kde děti žijí. Závisí ale i na věku strávníků. Třeba na Proseku máme školní jídelnu na střední průmyslové škole, kterou navštěvují převážně chlapci, ale ti polévky moc nejedí. Naproti tomu ve Voticích mají děti nejraději vývary, v Milovicích ve školkách snědí všech 300 litrů polévky, kterou tam denně připravujeme, ale větší děti tady polévku často vynechávají,“ přidává další pohled z praxe Cikhart. Pokud by ale měl doplnit jednu polévku, kterou milují děti všech věkových kategorií, tak je to určitě rajčatová s kapáním.
Obědy pro děti v sladkých variantách
V novém menu Primirest se dvakrát do měsíce objevují také sladké pokrmy. Z nich se u malých strávníků největší oblibě těší dukátové buchtičky s vanilkovým krémem, které v této kategorii suverénně zvítězily nad nudlemi s mákem a krupicovou kaší s kakaem a máslem. Dukátové buchtičky jsou fenoménem české kuchyně, podobný výzkum totiž ukázal, že je ze sladkých jídel mají nejraději i dospělí.
„Nejsem proti sladkým obědům, jen je třeba připravit je chytře. Tedy aby obsahovaly dostatek bílkoviny, která srazí glykemický index celého pokrmu, zasytí a dodá tělu živinu. Z tohoto pohledu je ideální vařit z tvarohu nebo jogurtu. Skvělé jsou třeba tvarohové knedlíky s ovocem nebo nudle s mákem, protože mák i tvaroh jsou zdrojem vápníku,“ doporučuje specialistka Primirest na výživu Ostratická.
V kuchyních Primirest se kromě hlavních obědových chodů připravují také nutričně vyvážené svačinky. Vyrábějí se denně, ručně a přímo v jednotlivých kuchyních, aby byly čerstvé a splňovaly tzv. pamlskovou vyhlášku. Rodičům tak usnadňují ranní odchody do školy a do práce, protože jim odpadá starost s jejich přípravou. Ze svačinek si děti nejčastěji vybírají bílé nebo ovocné jogurtové dezerty, velké oblibě se těší i obložené housky, celozrnné chleby a rohlíky a domácí termix a sladké tvarohy.
Protože dětské chutě jsou velmi proměnlivé, nové pokrmy a speciality zavádějí ve školních restauracích a jídelnách Primirest postupně. Slouží k tomu speciální akce nazvaná Gastrokalendář, kdy každý třetí týden v měsíci zařazují do menu nová jídla. I v tomto případě pak data rozhodují o, který pokrm strávníky natolik zaujal, že se stane součástí stálého jídelníčku.